Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καθημερινή εφημερία με απλήρωτες εφημερίες!
  • Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι τα προγράμματα των εφημεριών δεν μπορούν να περικοπούν, δεσμεύεται για την καταβολή των απαραίτητων χρημάτων το 2000, αλλά για φέτος δεν πληρώνει δεδουλευμένα!
  • Απεργία διαρκείας άρχισαν, από χτες, οι γιατροί

Το Γενικό νοσοκομείο Ζακύνθου - η μοναδική μονάδα παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί - βρίσκεται καθημερινά σε γενική εφημερία για όλα τα περιστατικά, όμως οι γιατροί του νοσοκομείου παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους απ' τον Απρίλη του 1999!

Αυτή είναι η κατάληξη της εκσυγχρονιστικής λιτότητας που στο θέμα των εφημεριών του νοσοκομείου Ζακύνθου μεταφράστηκε με μείωση των κονδυλίων κατά 26% (εγκρίθηκαν μόνο 140 εκατ. δραχμές έναντι 189 εκατ. δραχμών που απαιτούνται για την πληρωμή των προγραμμάτων που καταρτίζονται με ευθύνη της επιστημονικής επιτροπής). Παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού περί βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, για τους 35.000 κατοίκους της Ζακύνθου, η ώρα της ανάγκης - όπως είναι η εφημερία - είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα καθώς τα προγράμματα που εγκρίνονται "καλύπτουν μόνο στο ελάχιστο τις ανάγκες του νοσοκομείου δεδομένου ότι υπάρχουν ειδικότητες με ένα μόνο γιατρό ή το πολύ δύο με αποτέλεσμα η κάλυψη σε μηνιαία βάση να γίνεται χάρη στην εθελοντική προσφορά των γιατρών (π.χ. νευρολόγος, οδοντίατρος, οφθαλμίατρος)", όπως επισημαίνουν σε κοινό έγγραφό τους η Τριμελής Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου.

Εκτός απ' τις περικοπές των εφημεριών, υπηρετούν μόνο 22 γιατροί ενώ είναι ακάλυπτες κατά 33% οι οργανικές θέσεις. Επιπλέον η Ζάκυνθος παρουσιάζει και τα εξής χαρακτηριστικά: Ως νησί αποκλείεται συγκοινωνιακά το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού (το νησί αποτελεί τόπο μόνιμης κατοικίας για 4.500 αλλοδαπούς).

Ετσι από χτες οι γιατροί του νοσοκομείου θα βρίσκονται σε απεργία διαρκείας μέχρι την 1 Σεπτέμβρη 1999 οπότε θα γίνει νέα γενική συνέλευση για να επανεξετάσει το θέμα.Ηδη απ' τις 27.7.1999 οι γιατροί βρίσκονταν σε κινητοποίηση με τη μορφή της επίσχεσης έργου αλλά συνέχιζαν την κανονική τήρηση των προγραμμάτων που υποβάλλονταν απ' την Επιστημονική Επιτροπή και ενέκρινε ως τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Και τα προγράμματα του νοσοκομείου Ζακύνθου, όπως προκύπτει απ' το κοινό έγγραφο της Επιστημονικής Επιτροπής και της Τριμελούς των γιατρών, διάβηκαν από τις μυλόπετρες της λογιστικής λογικής. Μάλιστα έγιναν συσκέψεις και επισκέψεις στο υπουργείο Υγείας με την παρουσία των παραγόντων της περιοχής. Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιω. Πανοπούλου,όπως αναφέρεται στο έγγραφο, είχε υποσχεθεί ότι αν απ' τον έλεγχο στα προγράμματα δεν είναι δυνατή η περικοπή τους, θα δοθούν όσα χρήματα χρειάζονται.

Τελικά όμως η ΟΝΕ υπερίσχυσε της υγείας των Ζακυνθινών και στις 17.8.1999 ο βουλευτής του νησιού - και του ΠΑΣΟΚ - Γ. Παπαδάτος "μετέφερε την άποψη του υπουργού Υγείας ότι αναγνωρίζει τις ανάγκες, δέχεται ότι τα προγράμματα των εφημεριών δεν μπορούν να περικοπούν, δεσμεύεται για την καταβολή των χρημάτων το έτος 2000, αλλά για τη φετινή χρονιά δεν είναι δυνατή η εκταμίευση επιπλέον ποσών απ' τον προϋπολογισμό και συνεπώς η καταβολή των δεδουλευμένων είναι αδύνατη!!!". Επιπλέον ακούγονται και απειλές για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας με περιορισμένη παροχή υπηρεσιών και λιγότερο κόστος, όπως καταγγέλλεται στο κοινό έγγραφο.Απ' το κοινό έγγραφο αποκαλύπτεται ότι η καθιέρωση τριών τύπων εφημεριών(ενεργού, ετοιμότητας και μεικτής) έχουν τον "προφανή κίνδυνο για την ύπαρξη καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών".

Αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου με ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των γιατρών και τονίζει: "Η κυβέρνηση στα πλαίσια της σφικτής οικονομικής πολιτικής για να πιαστεί ο στόχος για την ΟΝΕ, οδηγεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα στη συρρίκνωση, αφού περιορίζει σημαντικά τις επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων με αποτέλεσμα την παρακράτηση δεδουλευμένων από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό".

Η θανατηφόρα αυτή πολιτική της κυβέρνησης, έρχεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με πακέτο μέτρων στο σύνολο της ασφάλισης και της περίθαλψης, αφού επιδιώκει τη συνολική ανατροπή των μέχρι σήμερα παρεχόμενων υπηρεσιών, υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας - ασφάλισης σε κοινό αγώνα:

  • Για ένα δημόσιο αναβαθμισμένο σύγχρονο σύστημα υγείας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
  • Για ένα σύγχρονο δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
  • Την άμεση χρηματοδότηση για την καταβολή των δεδουλευμένων στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Ν. Ζακύνθου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ