Τρεις καθηγητές καταγγέλλουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν προσμετρούν την υπηρεσία τους στα Ιεροσπουδαστήρια Κομοτηνής και Εχίνου, για την υπαγωγή τους στην ειδική επετηρίδα των αναπληρωτών
Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο και εξωφρενικό το υπουργείο Παιδείας - ή τουλάχιστον οι υπεύθυνοι υπάλληλοί του στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης - αρνούνται να αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία σε μειονοτικά σχολεία, διορισμένων από το ΥΠΕΠΘ, κανονικά μέσω επετηρίδας, καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα παραπάνω καταγγέλλουν σε επιστολή - διαμαρτυρία τους τρείς φιλόλογοι χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή των αρμοδίων ως "κατάφωρη αδικία", όχι μόνο σε βάρος τους "αλλά και άλλων συναδέλφων καθηγητών που έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν σε μειονοτικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης".
Η σοβαρή και πρωτάκουστη αυτή ενέργεια φυσικά δεν αποτελεί μόνο αδικία σε βάρος των εμπλεκόμενων καθηγητών, αλλά και πολιτική πράξη, με σοβαρότατες προεκτάσεις. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα Ιεροσπουδαστήρια Κομοτηνής και Εχίνου,τα οποία υπάγονται σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου, όπου όμως διορίζονται, Ελληνες καθηγητές, με αποφάσεις των αρμόδιων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί ακόμα ότι οι καθηγητές αυτοί σ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στα μειονοτικά σχολεία μισθοδοτούνται με πιστώσεις του ελληνικού δημοσίου, μέσω του ΥΠΕΠΘ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα έγγραφα από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης (ΥΣΜΕ), που πιστοποιούν την πρόσληψη και την απόλυσή τους, συμμετέχουν, κατ' επιλογή, στα ΠΕΚ, που οργανώνει το υπουργείο Παιδείας και ουδέποτε είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο ότι τα σχολεία αυτά δε θεωρούνται δημόσια.
Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί, όπως επισημαίνει και η καταγγελία των καθηγητών, ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί υπηρετούν σε μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στα καθήκοντά τους, χωρίς καμία στήριξη, καμία βοήθεια υλική ή ηθική και κανένα κίνητρο. Προσπαθούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και τα ιδανικά και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού στους μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας, χωρίς κατάλληλα εφόδια, ειδικά σχολικά εγχειρίδια και επιμόρφωση πάνω στις ιδιαιτερότητες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την εγκύκλιο που ρυθμίζει θέματα σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων μέσω της ειδικής επετηρίδας, που αποτελείται από καθηγητές και δασκάλους με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία 16 μηνών μέχρι τις 30/6/98, μαζί με τον πίνακα των ονομάτων αυτών που ευεργετούνται από τη ρύθμιση για τους αναπληρωτές. Διαπιστώθηκε τότε ότι στον πίνακα δεν προσμετρήθηκε στη συνολική προϋπηρεσία ορισμένων η υπηρεσία τους στα μειονοτικά σχολεία των δύο νομών. Στις δε διαμαρτυρίες ορισμένων για την αχαρακτήριστη αυτή συμπεριφορά, οι τοπικοί υπάλληλοι του υπουργείου τούς απάντησαν ότι αυτά δεν είναι κανονικά σχολεία!