Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΜΑ - ΣΕΡΡΕΣ
Καταστράφηκε η πατατοπαραγωγή

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί των Νομών Δράμας και Σερρών,καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο κατά τη σπορά, όσο και κατά το στάδιο της μορφοποίησης του προϊόντος, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο Κάτω Νευροκόπι και στα χωριά Ανω και Κάτω Βροντού,Περιθώρι,Κατάφυτο,Βαθύτοπο,Εξοχή,Χρυσοκέφαλο,Λευκόγεια,αλλά και σε άλλες περιοχές των δύο νομών, όπως επισημαίνουν, σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, "οι όψιμες ανοιξιάτικες χιονοπτώσεις καθυστέρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη σπορά καθώς και την καλλιέργεια, ενώ οι μετέπειτα συνεχείς βροχοπτώσεις, που συνοδεύτηκαν με ασυνήθιστες για την περιοχή θερμοκρασίες, εμπόδισαν την κονδυλοποίηση και αύξησαν κατακόρυφα τις προσβολές από παρασιτικές ασθένειες, όπως είναι ο περονόσπορος". Το αποτέλεσμα ήταν από τη μια να μειωθεί η παραγωγή από 50 έως 80% και από την άλλη τα έξοδα παραγωγής να είναι αυξημένα, καθώς για την καταπολέμηση των ασθενειών - στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό - οι παραγωγοί υποβλήθηκαν σε πρόσθετη εργασία και δαπάνες.

Το πλήγμα για τους πατατοπαραγωγούς είναι μεγάλο, καθώς η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τις παραπάνω περιοχές και η συνολική καταστροφή ξεπερνά το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δηλαδή περίπου 11.000 στρέμματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει και πότε για να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες πατατοπαραγωγοί, επειδή όπως υπογραμμίζουν: "Η πατατοπαραγωγή στην παραμεθόριο αυτή περιοχή αποτελεί την κύρια απασχόληση και τη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Η καλύτερη άμυνα της χώρας είναι η οικονομική ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών και η συγκράτηση του πληθυσμού σ' αυτές και επειδή οι ΕΛΓΑ για τυπικούς κανονιστικούς λόγους δεν αποζημιώνουν αυτή την πραγματική καταστροφή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ