Προς αναβολή οι εσωκομματικές εκλογές προς αποφυγήν του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών"
Με συντεταγμένο πλέον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ προωθεί την ένταση της "προεδρολογίας", την οποία αναμένεται να κορυφώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Χαρακτηριστική της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταστήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής τακτικής του, αφού όπως πιστεύει κατ' αυτό τον τρόπο θα φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι η χτεσινή συνέντευξη του Ε. Βενιζέλου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Ο υπουργός Ανάπτυξης, με εμφανώς στραμμένο το βλέμμα στο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, δήλωσε ότι "ειλικρινώς δεν αντιλαμβάνεται" με ποια κριτήρια "τα μικρότερα τουλάχιστον κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρνηθούν ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας". Θέλοντας δε να επενδύσει την τακτική του ΠΑΣΟΚ με το στοιχείο της "θεσμικής σοβαρότητας", ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι "οι πρόωρες εκλογές με τη διάλυση της Βουλής είναι μια παρέκκλιση, είναι μια παθολογική κατάσταση", ενώ αντίθετα - όπως είπε - "το φυσιολογικό θα ήταν να διαμορφωθεί μια ευρύτερη συναίνεση", αφού "ο τόπος αυτός διψάει για συναίνεση"...
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση - και διά των δηλώσεων του Ε. Βενιζέλου - φρόντισε χτες να επιβεβαιώσει ότι στοιχείο της προπαγάνδας της θα είναι η εκτόξευση κατηγοριών προς τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, σε περίπτωση που δε στηρίξουν την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, ότι "ταυτίζονται με τα σχέδια της ΝΔ".
Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απέφυγε να αφήσει ανοιχτά όλα τα σενάρια για την τακτική του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το πρόσωπο του Προέδρου. Αν και, όπως είπε, αυτή τη στιγμή στη Βουλή "υπάρχει προεδρική πλειοψηφία, η οποία σχηματίζεται κατά τρόπο φυσιολογικό και αβίαστο και μόνο με τεχνικούς τρόπους και μικροκομματικές λογικές επιχειρούν κάποιοι να ανατρέψουν", εντούτοις όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει για την υποψηφιότητα άλλου προσώπου, πέραν του Κ. Στεφανόπουλου, όχι μόνο δεν το απέκλεισε, αλλά απάντησε με νόημα: "... δεν μπορώ να σχολιάσω πρόταση που δεν έχει διατυπωθεί".
Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά το θέμα της περίφημης επιτροπής "σύνδεσης" του κόμματος με την κυβέρνηση, της οποίας η σύσταση έχει προκαλέσει "γκρίνια" σε υπουργικά γραφεία, αλλά και από τους "άσπονδους φίλους" του Θ. Τσουκάτου (σ. σ.: με απόφαση του Κ. Σημίτη θα συμμετέχει στην επιτροπή), εμφανής ήταν η προσπάθεια τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και της Β. Παπανδρέου, να υποβαθμίσουν το ρόλο της. "Ασφαλώς δεν είναι επιτροπή η οποία επιβλέπει ή επιτηρεί τους υπουργούς", αλλά σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, "είναι μία επιτροπή η οποία απαρτίζεται από κομματικά στελέχη και έχει αποστολή και ρόλο να συντρέξει, να βοηθήσει τις περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες... και αφ' ετέρου να βοηθήσει την κυβέρνηση να έχει υπόψη της ποια είναι εκείνα τα θέματα, τα πολύ συγκεκριμένα, τα οποία θα αποτελέσουν το κύριο αντικείμενο της απασχόλησής της κατά την επόμενη περίοδο".
Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη και η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Η Β. Παπανδρέου, επιπλέον, τάχθηκε δημόσια κατά της διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, αφού - όπως είπε - "εάν υπάρχουν προβλήματα, δε θα λυθούν με εσωκομματικές διαδικασίες", που όπως συμπλήρωσε "μπορεί να οξύνουν κάποιες αντιπαραθέσεις" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα θα συζητηθεί στις 26 Αυγούστου στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.