- Συνέχεια της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η νέα μεταναστευτική πολιτική, που αποφάσισε η κυβέρνηση, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συμπληρώθηκε με ορισμένα θετικά... - 1999-07-29 00:00:00.0"/> - Συνέχεια της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η νέα μεταναστευτική πολιτική, που αποφάσισε η κυβέρνηση, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συμπληρώθηκε με ορισμένα θετικά... - 1999-07-29 00:00:00.0" /> Η "νέα" συνέχεια της παλιάς | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "νέα" συνέχεια της παλιάς
  • Ορισμένα θετικά, αλλά ευχολογικού χαρακτήρα, μέτρα δεν αναιρούν την κυρίαρχη πολιτική της αστυνομικής αντιμετώπισης
  • Αμετακίνητη η κυβέρνηση στις μαζικές απελάσεις
  • Πελώρια ερωτηματικά από τη χρησιμοποίηση των μεταναστών ως "μέσο" στο πλαίσιο του... Συμφώνου Σταθερότητας και εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής

Συνέχεια της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η "νέα" μεταναστευτική πολιτική, που αποφάσισε η κυβέρνηση, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συμπληρώθηκε με ορισμένα θετικά, αλλά ευχολογικού χαρακτήρα, μέτρα, τα οποία όμως δεν αναιρούν την κυρίαρχη εικόνα της αστυνομικής αντιμετώπισης του θέματος. Ταυτόχρονα, όμως, συνολικά η μεταναστευτική πολιτική εντάσσεται στο... Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια και επιδιώκεται να εξυπηρετήσει κυρίως τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης για πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν ότι θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις - "σκούπα", λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν και της επιχειρούμενης συναίνεσης, αλλά, διευκρίνιζαν ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι απελάσεις, ενώ βασικό, πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα και στην "παράλληλη" καταγραφή που θα υπάρξει για όλους τους αλλοδαπούς εργάτες, θα παίξει η αστυνομία! Ορισμένα θετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, όπως η ολοκλήρωση της καταγραφής - όχι όμως και νομιμοποίησης - όλων των μεταναστών, οι διμερείς συμφωνίες με γειτονικά κράτη, η ανάθεση ρόλου στον ΟΑΕΔ, "ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις" για τους μετανάστες κλπ., εντάσσονται στη σφαίρα των... μεσοπρόθεσμων μέτρων, ενώ άλλα, όπως οι κυρώσεις στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, είναι ευχολόγια ή κοροϊδία, αφού είναι ανύπαρκτοι οι μηχανισμοί για το σκοπό αυτό.

Στην πραγματικότητα, στο ορατό μέλλον, μέχρι δηλαδή την ψήφιση του νόμου που δεν προβλέπεται πριν το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μαζικές απελάσεις των αλλοδαπών εργατών, στο όνομα ότι δεν έχουν τα "νόμιμα έγγραφα"!

Πολιτική για... το Σύμφωνο Σταθερότητας

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε η Β. Παπανδρέου, αλλά και από "ανεπίσημες" διευκρινίσεις κυβερνητικών παραγόντων, η κυβέρνηση θα εντείνει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων και "τα σύνορα θα γίνουν πιο αποτελεσματικά για τους λαθρομετανάστες".

Προκειμένου να υπάρξει ελεγχόμενη είσοδος των οικονομικών μεταναστών, θα συναφθούν διμερείς συμφωνίες με τις βαλκανικές χώρες, θα ιδρυθούν γραφεία ευρέσεως εργασίας του ΟΑΕΔ σε αυτές και οι άδειες θα δίνονται με βάση "τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας". Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι γιατί δεν εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα οι διακρατικές συμφωνίες που ήδη υπάρχουν με την Αλβανία και τη Βουλγαρία και γιατί θα εφαρμοστούν από εδώ και πέρα.Πελώρια ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εντάσσει τα παραπάνω μέτρα στο περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την πολιτική και οικονομική υποδούλωση της περιοχής στη νέα τάξη. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιήσει τους οικονομικούς μετανάστες από τις γειτονικές χώρες ως "όχημα" για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που θέλει να παίξει στην περιοχή, αλλά και για να αποσπάσει κάποια "ανταλλάγματα" σε αυτή την κατεύθυνση.

Καταγραφή από... την Αστυνομία

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η καταγραφή όλων των μεταναστών (όχι μόνο των Αλβανών), που βρίσκονται στη χώρα. Η "παράλληλη" αυτή καταγραφή, όμως, θα γίνει από τους δήμους και την Αστυνομία, αλλά βέβαια αυτό δε σημαίνει μονιμοποίησή τους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απελάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποσχέθηκε ότι όσοι από τους μετανάστες προσέλθουν για καταγραφή δε θα επαναπροωθούνται, αλλά ταυτόχρονα τόνισε, όσοι συλλαμβάνονται χωρίς έγγραφα θα επαναπροωθούνται! Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγραφή θα ξεκινήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο από μεικτές επιτροπές δήμων - αστυνομίας και στη βάση ενός ερωτηματολογίου που θα έχει μοιραστεί. Στο ερωτηματολόγιο θα υπάρχουν ορισμένα "κριτήρια", όπως αν ο μετανάστης εργάζεται, πόσο καιρό, ποιοι οι λόγοι παραμονής, οικογενειακή κατάσταση, κλπ. Ανοιχτό είναι το ζήτημα αν τον τελικό λόγο για τη χορήγηση πράσινης κάρτας θα τον έχουν οι δήμοι ή ο ΟΑΕΔ. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η διαδικασία χορήγησης πράσινης κάρτας σε αυτούς που έχουν ήδη καταγραφεί, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε τελευταία στη Βουλή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσωρινή - εποχιακή απασχόληση των μεταναστών και όπως είπε η υπουργός "οι μετανάστες που έρχονται θα είναι διαφόρων ταχυτήτων". Επιδίωξη είναι να υπάρχουν εποχιακοί μετανάστες για περιορισμένο χρόνο και για συγκεκριμένες εργασίες, κυρίως στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Η υπουργός υποσχέθηκε ότι, παράλληλα, θα προωθηθούν μέτρα"κοινωνικής ένταξης" των μεταναστών, όπως η ισότιμη αντιμετώπιση ("ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις"), ώστε να μην υπάρχει μαύρη αγορά εργασίας, αλλά όμως δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

Ιθαγένεια

Στο Υπουργικό Συμβούλιο "μπήκε" το ζήτημα χορήγησης ιθαγένειας, αλλά δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δοθεί στους μειονοτικούς Ελληνες της Αλβανίας διπλή ιθαγένεια μετά από διακρατική συμφωνία. Αλλαγή υπάρχει στους μουσουλμάνους - όχι στη μειονότητα που είναι Ελληνες πολίτες - στους οποίους μέχρι τώρα κατά κανόνα δε χορηγούνταν ιθαγένεια, αλλά στο εξής θα εξετάζεται κατά περίπτωση. Οσον αφορά τους "Σλαβομακεδόνες", η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μειονότητας, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν... "ελληνική συνείδηση" (!) και δεν πρέπει να αποκλείονται.

Γενικότερα, δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τη χορήγηση ιθαγένειας (10 χρόνια στην τελευταία 12ετία και πέντε χρόνια από την υποβολή της αίτησης), ενώ η σύναψη γάμου δε σημαίνει αυτόματα ιθαγένεια. Πρόκειται να συσταθούν ορισμένες επιτροπές, θα υπάρχουν συνεντεύξεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ο έλεγχος των δικαιολογητικών να ανατεθεί στους δήμους.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο, ενώ θα υπάρξει και διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάθε φάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ