Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαγορεύεται το διάβασμα!

Δεν ξέρετε, κύριε, ότι το διάβασμα δεν επιτρέπεται μέσα στο λεωφορείο;Ηταν η πρώτη φορά στη ζωή μου, που μου γινόταν αυτή η αυστηρή παρατήρηση και μάλιστα μεγαλόφωνα από μια κυρία, που συνταξιδεύαμε, όρθιοι και στριμωγμένοι, με το λεωφορείο της γραμμής Σύνταγμα - Πειραιά. Κι ήταν επόμενο να νιώσω άσχημα, όταν τα βλέμματα των υπολοίπων επιβατών στράφηκαν κατά πάνω μου. Σε μένα τον "παραβάτη" μιας άγραφης, πιθανώς, διάταξης του κανονισμού, που διέπει την καλή συμπεριφορά των επιβατών των λεωφορείων.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα "απαγορεύεται το διάβασμα", μια πολύ παλιά συνήθεια, που έχω, όταν μπαίνω στο λεωφορείο ή στον ηλεκτρικό, κάτι να διαβάζω. Θυμάμαι τις ταμπελίτσες τοποθετημένες σε περίοπτα σημεία των λεωφορείων και του σιδηροδρόμου, που έγραφαν στην καθαρεύουσα, με έμφαση μάλιστα στο απαρέμφατο: "Απαγορεύεται το καπνίζειν", "Απαγορεύεται το πτύειν", "Απαγορεύεται το κύπτειν έξωθι των παραθύρων", "Απαγορεύεται το ομιλείν εις τον οδηγόν"... Ταμπελίτσα που να γράφει "Απαγορεύεται το διάβασμα" δεν είχα δει, ούτε και το 'χα ξανακούσει.

Κι, όμως, η κυρία είχε δίκιο. Ολα τα χρόνια που ταξιδεύει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δε βλέπει και πολλούς να διαβάζουν. Βλέπει μόνο ακουστικά στα αυτιά των επιβατών, που ακούνε μουσική ή συνομιλούν με τα "κινητά". Να γιατί την ενόχλησε, όταν σε κάποιο απότομο φρενάρισμα του λεωφορείου, με την αδράνεια, ακούμπησε στην πλάτη της η εφημερίδα που κρατούσα στο δεξί χέρι, γιατί με τ' άλλο κρατούσα τη χειρολαβή για να στηριχτώ.

Η κυρία, όπως πολλές κυρίες και ασφαλώς πολλοί κύριοι, έχει υιοθετήσει την προτροπή του συστήματος, που θέλει ανενημέρωτους, απροβλημάτιστους και αδιάφορους πολίτες για ό,τι γίνεται σε βάρος τους και στους γύρω τους. Το διάβασμα, η γνώση είναι επικίνδυνα πράγματα για το σύστημα, γι' αυτό και τα πολεμάει με πολλούς τρόπους. Κάπου το έχει πετύχει. Η "Λάμψη", τα "Χρυσά κουφέτα", τα διάφορα "ριάλιτι σόους" είναι πιο αρεστά!

Η παρατήρηση της κυρίας μού θύμισε ένα παρόμοιο περιστατικό. Είναι η εποχή, που πρωτομπαίνει απ' τους εργαζόμενους και κυρίως απ' τους εμποροϋπαλλήλους, το θέμα της απογευματινής αργίας της Τετάρτης. Στον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας έχουν κληθεί οι αντιπρόσωποι των εμπόρων, της ομοσπονδίας των Εμποροϋπαλλήλων και εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, για να συζητήσουν το αίτημα, που τότε θεωρούνταν πολύ επαναστατικό. Τη σύσκεψη την"κάλυπτα" δημοσιογραφικά για λογαριασμό αθηναϊκής εφημερίδας. Οπότε από πρώτο χέρι θυμάμαι ό,τι είχε ειπωθεί, αλλά που δεν είχε γραφτεί στο ρεπορτάζ.

Στη σύσκεψη, για μια στιγμή ο εκπρόσωπος των εμπόρων ρωτάει τον εκπρόσωπο των εμποροϋπαλλήλων:

- Οταν τα μαγαζιά θα κλείνουν το απόγευμα της Τετάρτης, οι υπάλληλοι τι θα κάνουν, πού θα πηγαίνουν;

- Ο,τι θέλουν ας κάνουν, απάντησε ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων. Να κοιμούνται, να πηγαίνουν περίπατο, να διαβάζουν...

Κι ο πονηρός επιχειρηματίας, που είχε συλλάβει το νόημα του ανταπαντά:

- Α, όλα κι όλα! Είπες να διαβάζουν; Αυτό δεν είναι καλό! Γιατί αν αρχίσουν να διαβάζουν θα μάθουν τα δικαιώματά τους και θ' αρχίσουν να ζητάνε...

Αυτά πριν από κάποια χρόνια, πριν τη μάθηση και τα εργασιακά δικαιώματα, τα καταργήσει διά νόμου το απάνθρωπο και βάρβαρο κοινωνικό σύστημα. Πριν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ μάς γυρίσουν στο μεσαίωνα και πριν καθιερωθεί η ειδική ταυτότητα - ναι έτσι που το διαβάζετε - γι' αυτούς που θέλουν να διαβάσουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη...

Η κυρία του λεωφορείου ας αγοράζει, έστω πού και πού, τον "Ριζοσπάστη". Θα της κάνει καλό και τότε θα 'ναι σίγουρο ότι θα πει: "Διαβάζετε και μέσα στο λεωφορείο"!

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ