Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ "18 ΑΝΩ"
Η θέση μας δεν είναι στον πάτο της κόλασης!

"Δεν καταθέτουμε τα όπλα. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει τις προσπάθειές μας".

Το μήνυμα ξεκάθαρο! Το έστειλαν χτες, επιστημονικό προσωπικό και μέλη της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω", σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την υπόθεση του 20χρονου Χρήστου Λεμπέση.Παράλληλα, επισήμαναν ότι το Συμβούλιο Εφετών, ενώ έχει εξετάσει το αίτημά του 20χρονου, για άρση της κράτησης και αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους, δεν έχει ανακοινώσει την απόφαση. Ετσι, κρατούν σε ομηρία, μια σειρά άτομα που βρίσκονται στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, η Κατερίνα Μάτσα επιστημονική υπεύθυνη της Θεραπευτικής Μονάδας "18 Ανω", ο Χρ. Λεμπέσης, μέλος της Κοινωνικής Επανένταξης του "18 Ανω", βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 35 μέρες για ένα αδίκημα που είχε κάνει, ενώ ήταν χρήστης ναρκωτικών. "Το Συμβούλιο Εφετών εξέτασε προχθές το αίτημα και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση, για άγνωστο λόγο. Με τον τρόπο αυτό, η κοινωνία ολόκληρη, είναι σαν να λέει στους χρήστες ότι δεν τους αποδέχεται και ότι η θέση τους είναι στον πάτο της κόλασης!",τόνισε η Κ. Μάτσα.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την απουσία πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, καθώς, όπως σημείωσε, όταν ένας απεξαρτημένος φτάσει στο σημείο της κοινωνικής επανένταξης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά προβλήματα, όπως έλλειψη δουλιάς και στέγης, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. "Πολιτική για τα ναρκωτικά δε χαράσσεται με εξαγγελίες και προγράμματα μεθαδόνης. Πολιτική για τα ναρκωτικά γίνεται με γενναίες αποφάσεις και κονδύλια",κατέληξε η Κ. Μάτσα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι δικηγόροι του Χρ. Λεμπέση, Α. Παπαρούσσου και Κ. Γιομπρέ,που επισήμαναν ότι το κατηγορητήριο του Χρ. Λεμπέση δεν αρκεί για τη σοβαρή αντιμετώπιση της κράτησης που του επιβλήθηκε."Η κοινωνία πρέπει να εγκαταλείψει τη βραδυφλεγή συνείδησή της και να πάρει μέτρα",είπαν και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να γίνει από την πολιτεία ειδική νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των τοξικομανών.

"Εδώ και 34 μέρες ένα μέλος μας είναι στη φυλακή και μετράει δευτερόλεπτα και όμως κανείς δεν κάνει τίποτα. Οταν μαζευτήκαμε έξω από το Εφετείο, όπου συζητιόταν η υπόθεση του Χρήστου, ήρθαν παιδιά από το πρόγραμμα της μεθαδόνης και μας είπαν: "Ελπίζουμε σε σας. Μόνο εσείς έχετε πιθανότητες να βγείτε από τα ναρκωτικά!". Εμείς υποσχόμαστε ότι δε θα αφήσουμε αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη!",είπε ο Κωστής Τραμπαδούρος,μέλος της ραδιοφωνικής ομάδας απεξάρτησης του "18 Ανω".

"Με την παρουσία μας στη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίζουμε τη σημασία, που δίνουμε στο θέμα των ναρκωτικών, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το πρόβλημα των ναρκωτικών με την πολιτική της κυβέρνησης επιτείνεται, στον τομέα της αποτοξίνωσης. Δεν υπάρχουν νέα προγράμματα. Δεν υπάρχει προσωπικό. Δε δίνονται τα απαιτούμενα χρήματα από την κυβέρνηση. Κόβουν 1 δισεκατομμύριο από τα προγράμματα απεξάρτησης και επιδοτούν τα προγράμματα υποκαταστάτων",τόνισε ο Μάκης Κοψίδης,ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και η Ζωή Σώκου,εκπρόσωπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ),η οποία υπογράμμισε ότι η βάση των ναρκωτικών είναι η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση. "Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σηκωθούμε και να βγάλουμε μεγάλη φωνή. Τα συνδικάτα έχουν κάνει λίγα πράγματα, που δε μας αφήνουν ικανοποιημένους. Το πρόβλημα του Λεμπέση και των άλλων παιδιών είναι ένας στόχος για μας που πρέπει να παλέψουμε", επισήμανε η Ζ. Σώκου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ