Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΣΥ
ΟΧΙ στις αρνητικές εξελίξεις στα ΜΜΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΗΕΑ κατά της διοίκησης της ΕΡΤ

Η έντονη ανησυχία του δημοσιογραφικού κόσμου για τις αρνητικές εξελίξεις, που συντελούνται στον επαγγελματικό μας χώρο με την ασυδοσία των εργοδοτών - μεγαλοεκδοτών, αλλά και της διοίκησης της κρατικής ΕΡΤ, με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, εκφράστηκε χτες στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συζήτηση, πρόβαλε η αναγκαιότητα, αλλά και η αποφασιστικότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα με το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αποφασίστηκε να προετοιμαστεί ο κλάδος και ενόψει της υπογραφής νέας ΣΣΕ, τόσο για τα εργασιακά - μισθολογικά, όσο και για τα ασφαλιστικά ζητήματα, με περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς, όσο και με σχετικές συζητήσεις - ημερίδες που θα οργανώσει η ΠΟΕΣΥ. Οι μεγαλοεκδότες με τις νέες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην έκδοση και την κυκλοφορία των εφημερίδων καταργούν ωράρια, αφήνουν απλήρωτη εργασία δημοσιογράφων, ενώ εκβιάζουν αλλαγή των όρων εργασίας και αμοιβής (με δελτίο παροχής υπηρεσιών και κατάργηση της πλήρους απασχόλησης), εξελίξεις που στο ΓΣ της ΠΟΕΣΥ χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτες που δεν πρέπει να περάσουν. Για το ασφαλιστικό, αναφέρθηκε πως ο κλάδος πρέπει να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις προωθούμενες αρνητικές αλλαγές που οδηγούν, εφ' όσον περάσουν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, σε δραστική μείωση των συντάξεων.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ,με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες του ΔΣ της ΕΡΤ που επιχειρεί να επιβάλει την κάρτα εισόδου, αναφέρει πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους, όπως επιδιώκει η διοίκηση της ΕΡΤ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζει σχετικά τις ευθύνες της διοίκησης της ΕΡΤ για την κατάσταση που δημιουργείται σε βάρος των δημοσιογράφων, τονίζοντας πως η τελευταία αναλαμβάνει τις ευθύνες για ό,τι προκύψει.

Τέλος, ομόφωνα καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη περικοπή μισθών των συμβασιούχων της ΕΡΑ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ και Ραδιοτηλεόρασης και ζητείται από το ΔΣ της ΕΡΤ να ανανεώσει τις συμβάσεις. Ενώ καταγγέλλεται και η προωθούμενη συρρίκνωση της ΕΡΑ-5 με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ