Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
Ανασταλτικός παράγων στην ανάπτυξη της οικονομίας

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του λεγόμενου "μικρού Χρηματιστηρίου", όπου θα συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται και η δυνατότητα αύξησης των μελών των ΔΣ των ΔΕΚΟ, γεγονός που ανοίγει το παράθυρο του πλήρους ελέγχου από τους ιδιώτες των δημόσιων επιχειρήσεων. Παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,σημείωσε αρχικά ότι "το Χρηματιστήριο αποτελεί ένα κερδοσκοπικό κέντρο, που καμιά σχέση δεν έχει με την παραγωγή", τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη θέση εκείνων που λένε ότι το Χρηματιστήριο μπορεί να λειτουργεί αναπτυξιακά".

Αναφερόμενη στους στόχους του εν λόγω νομοσχεδίου, η Μαρία Μπόσκου επισήμανε ότι "στόχος του είναι να καταστεί ευνοϊκότερη η χρηματιστηριακή αγορά για τα ξένα κεφάλαια", ενώ "αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το χρηματοδοτικό πρόβλημα των ΜΜΕ δε λύνεται με την είσοδο πολύ λίγων στη χρηματιστηριακή αγορά. Ενισχύεται μια μικρή κατηγορία ΜΜΕ. Η μεγάλη μάζα αφήνεται στην τύχη της. Τα προβλήματά τους μάλιστα θα ενταθούν ενόψει της έλευσης του ΕΥΡΩ". Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, τη "δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας, του λεγόμενου "επιχειρείν"", προσθέτοντας ότι το επιχείρημα πως η είσοδος ΜΜΕ στο Χρηματιστήριο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική, αν δει κανείς τι γίνεται με τις ήδη εισηγμένες εταιρίες, καταλήγοντας στο ότι το επενδυτικό κοινό, και κυρίως οι μικρομέτοχοι, δε διασφαλίζονται από τα κερδοσκοπικά παιγνίδια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ στις ρυθμίσεις για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ, όπου αναφέρονται άρθρα του νομοσχεδίου, λέγοντας πως "ουσιαστικά διευκολύνεται η διαδικασία μετατροπής των Δημόσιων Επιχειρήσεων σε ΑΕ", ενώ "το γεγονός της δυνατότητας διεύρυνσης του αριθμού των μελών των ΔΣ δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να αποκτήσουν ακόμα και την πλειοψηφία" και παράλληλα καθιστά "διακοσμητική την παρουσία των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων". Επισήμανε επίσης, ότι με τις διατάξεις του νόμου επιχειρείται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση κάθε δημόσιου η κοινοβουλευτικού ελέγχου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις που οι ιδιώτες έχουν το 25% ή μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και ως προς τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Τέλος, αναφερόμενη στα άρθρα που αφορούν τη διώρυγα της Κορίνθου, η Μαρία Μπόσκου υποστήριξε ότι προετοιμάζεται η παράδοση μιας ακόμα επιχείρησης στους ιδιώτες, ζητώντας την ύπαρξη ουσιαστικών επενδύσεων εκσυγχρονισμού, διαπλάτυνσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εισηγητής της Ι. Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "τομή στην ελληνική οικονομία", όσον αφορά τη δημιουργία του "μικρού Χρηματιστηρίου", ενώ όσον αφορά τα μέτρα για τις ΔΕΚΟ σημείωσε ότι προσδίδουν ευελιξία στις επιχειρήσεις. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ λέγοντας ότι είναι "επίκαιρο και αναγκαίο". Τον προτεινόμενο νόμο καταψήφισαν ακόμα ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρηματιστηριακές συναλλαγές με... διαφάνεια(2007-03-28 00:00:00.0)
Χάρισμα στα μονοπώλια και τους εφοπλιστές(1999-02-04 00:00:00.0)
Τρεις οι υποψήφιοι μνηστήρες(1998-07-28 00:00:00.0)
"Τζόγος" με λεφτά ασφαλισμένων(1997-10-24 00:00:00.0)
"Μετοχοποίηση" και... εκτός ελέγχου(1997-06-04 00:00:00.0)
Ενίσχυση στην ιδιωτική ασφάλιση(1997-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ