Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός 33χρονος τεχνίτης της ΔΕΗ!

Ο δέκατος νεκρός από εργατικό δυστύχημα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μέσα στο 1999! Σε "ανθρώπινο λάθος", έσπευσε να αποδώσει τα αίτια ο αρμόδιος διευθυντής της Επιχείρησης. Νεκρός 50χρονος εργάτης και στο Μετρό

Ενας ακόμη τεχνίτης της ΔΕΗ, ο δέκατος μέσα στο 1999 (! ), βρήκε τραγικό θάνατο χτες το μεσημέρι, καθώς εργαζόταν σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην Κυψέλη, στη διασταύρωση των οδών Καρτερίας - Ευδοκίας. Πρόκειται για τον 33χρονο αρχιτεχνίτη Γιώργο Κολαϊτη,πατέρα δυο μικρών παιδιών.

Μπροστά στο συγκεκριμένο υποσταθμό, περνάνε, υπόγεια, καλώδια της ΔΕΗ υψηλής τάσης (6.600 VOLT). Σ' αυτά τα καλώδια είχε παρουσιαστεί βλάβη. Η τεχνική εταιρία "Κ. Κουρτίδης ΑΕ" είχε αναλάβει τη διάνοιξη του σκάμματος και στη συνέχεια τεχνικοί της ΔΕΗ ανέλαβαν την αποκατάσταση της βλάβης.

Ο Γ. Κολαϊτης ήταν ο επικεφαλής του συνεργείου των τεχνικών της ΔΕΗ και γύρω στις 12 χτες το μεσημέρι βρισκόταν μέσα στον υποσταθμό, όταν για άγνωστους μέχρι αυτή τη στιγμή λόγους τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο Ιορδάνης Λεβεντέλης,ο οποίος διαθέτει γυμναστήριο απέναντι από τον υποσταθμό, έσπευσε σε βοήθεια και φοβερά σοκαρισμένος, μας είπε: "Ακουσα θόρυβο και φωνές. Ετρεξα μέσα στον υποσταθμό και τι να δω. Τον είχε χτυπήσει το ρεύμα, του είχε κοπεί το αριστερό χέρι". Οι δυο ακόμα τεχνίτες της ΔΕΗ, που δούλευαν μαζί με τον Γιώργο, τον μετέφεραν αμέσως στον "Ερυθρό Σταυρό", αλλά ήταν ήδη αργά.

Μέσα σε λίγη ώρα, εμφανίστηκαν άλλοι τεχνικοί της ΔΕΗ, που κλείδωσαν τον υποσταθμό και δεν άφηναν κανέναν να δει το χώρο όπου έγινε το δυστύχημα. Αρκετή ώρα αργότερα, εμφανίστηκε ο διευθυντής διανομής της ΔΕΗ Σάββας Σταματιάδης,ο οποίος είχε βγάλει κιόλας το... πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος! Εριξε μια ματιά στον υποσταθμό και αμέσως ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για "ανθρώπινο σφάλμα"!!! Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, ισχυρίστηκε ότι "ούτε βλάβη υπήρχε στον υποσταθμό, ούτε έκρηξη έγινε. Τα καλώδια είναι όλα καλυμμένα. Ακούμπησε απλώς κάποιο αγώγιμο σημείο, χωρίς να το καταλάβει"... Στο μεταξύ, σε γραπτή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της ΔΕΗ, αναφέρεται απλώς ότι "τα αίτια του ατυχήματος ερευνώνται από Επιτροπή της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες"...

Στο χώρο του δυστυχήματος, επικρατούσε για ώρες φοβερή σύγχυση, όλη η γειτονιά είχε σηκωθεί στο "πόδι". Ενας μετά τον άλλον, οι κάτοικοι της περιοχής κατάγγελναν ότι το χαντάκι είχε ανοιχτεί εδώ και ένα μήνα και δεν υπήρχε κανένα προστατευτικό μέτρο, ούτε καν φωτισμός για τις βραδινές ώρες, παρά μόνο μια κορδέλα γύρω - γύρω. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς πολλά παιδιά παίζουν δίπλα στο ανοιχτό χαντάκι.

Στον τόπο έσπευσαν εκπρόσωποι της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ. Ο γεν. γραμματέας της ΕΤΕ, Δ. Παπαλεξίου, δήλωσε: "Δε γνωρίζουμε ακριβώς τα αίτια αυτού του δυστυχήματος. Ομως, είναι ο δέκατος νεκρός συνάδελφός μας, μέσα στο '99, ενώ πάνω από 80 ήταν το ίδιο διάστημα οι ακρωτηριασμοί τεχνικών της ΔΕΗ. Εχουμε πάμπολλες φορές επισημάνει στη διοίκηση, τις τρομερές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, που έχει σαν συνέπεια φοβερή εντατικοποίηση της δουλιάς. Με ευθύνη διοίκησης και κυβέρνησης, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της ζωής μας".

Ο Χ. Βούζας, πρόεδρος της ΕΤΕ, θα συμπληρώσει: "Θρηνούμε έναν ακόμη συνάδελφο, που έπεσε στο βωμό του καθήκοντος. Μάθαμε ότι κάποιοι υπεύθυνοι της ΔΕΗ έσπευσαν κιόλας να βγάλουν πόρισμα. Δε θα περάσει έτσι. Να σημειώσω ότι μια ακόμη αιτία αύξησης των ατυχημάτων, είναι και όλα αυτά που γίνονται στη ΔΕΗ, με τους εργολάβους να οργιάζουν. Παίρνουν μια σειρά εργασίες της ΔΕΗ, χρησιμοποιούν ανειδίκευτους και δημιουργούνται πολλά προβλήματα, που καλούνται μετά να διορθώσουν οι τεχνικοί της ΔΕΗ".

Εξάλλου, η ΕΤΕ - ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: "Η ΔΕΗ έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει ρεκόρ ατυχημάτων, 500 ατυχήματα με ακρωτηριασμούς, κατάγματα κλπ. και δέκα τουλάχιστον θανατηφόρα το χρόνο".Συνεχίζει, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες της διοικητικής ιεραρχίας είναι τεράστιες, το τεχνικό προσωπικό έχει φοβερές ελλείψεις, η εκπαίδευση είναι ελλιπέστατη, η επανεκπαίδευση ανύπαρκτη.

Από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Π. Τσίρκας δήλωσε, σχετικά με το δυστύχημα: "Δυστυχώς επιβεβαιώνεται, κατά τραγικό τρόπο, η πρωτιά του συγκεκριμένου χώρου στα δυστυχήματα. Παρά τις πάρα πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει, παρά τις καταγγελίες, η διοίκηση και η κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν μέτρα για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των τεχνικών είναι ανεπαρκή, μεγάλη είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να εντατικοποιείται φοβερά η εργασία. Εφτασε, όμως, ο κόμπος στο χτένι. Τα συνδικάτα πρέπει άμεσα να αντιδράσουν και να αντιδράσουν δυναμικά, να αναγκάσουν διοίκηση και κυβέρνηση να πάρουν μέτρα, να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Φτάνει πια. Να μη θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς. Και να ξέρουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι ότι σ' αυτόν τον αγώνα τους θα έχουν συμπαραστάτη το ΠΑΜΕ".

Δυστύχημα και στο Μετρό

Εναν ακόμα νεκρό συνάδελφό τους θρηνούν και οι εργαζόμενοι του Μετρό.Ο άτυχος εργάτης Σπύρος Ντούκας,50 χρόνων, ξεψύχησε χτες το βράδυ στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου είχε μεταφερθεί χτες το μεσημέρι από το εργοτάξιο της οδού Κοραή του Μετρό, όπου, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, είχε χτυπηθεί από ρεύμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αεροπορικό δυστύχημα με 44 νεκρούς(2011-06-22 00:00:00.0)
Πυρκαγιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ(2004-10-31 00:00:00.0)
Θανάσιμο πλήγμα(2000-02-04 00:00:00.0)
Νεκρός 34χρονος εναερίτης(1999-08-04 00:00:00.0)
Ο τέταρτος νεκρός σε τέσσερις μήνες!(1998-09-02 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε χειριστής(1997-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ