Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 13ΗΣ ΙΟΥΝΗ
Τα θετικά βήματα να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα, τους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, να στηρίξουν τις ενωτικές πρωτοβουλίες του Κόμματος, να του δώσουν νέα πολιτική και εκλογική δύναμη, μοναδική απαντοχή και ελπίδα, για την αγωνιστική συσπείρωση και ενότητα του λαού

Στον απόηχο των ευρωεκλογών και με το αισιόδοξο λαϊκό μήνυμα που έβγαλαν οι κάλπες, φαίνεται ότι ο λαός μας έκανε ήδη ένα βήμα προς τα μπρος σε σχέση με το δρόμο που πρέπει να διαβεί προκειμένου να αλλάξει τις τύχες του. Ενα βήμα που εκφράστηκε με την πτώση του αθροίσματος των ψήφων των δύο κατ' εξοχήν κομμάτων της αστικής τάξης της χώρας μας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόσο σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1994 όσο και με τις εθνικές εκλογές του 1996. Αλλά το πιο δυναμικό στοιχείο, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, και σε ψήφους και σε ποσοστά και σε ευρωβουλευτές. Τα θετικά βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα αναλυτικούς πίνακες με συγκριτικά αποτελέσματα ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών του 1994, των εθνικών εκλογών του 1996 και των ευρωεκλογών του 1999, και τα τελικά αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια. Παρουσιάζει επίσης τους πίνακες με τα αποτελέσματα στους δήμους που το ΚΚΕ συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά. Στο φόντο των πρώτων εκτιμήσεων και συμπερασμάτων της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό που αποκαλύπτουν οι αριθμοί, και που τις τελευταίες μέρες γίνεται αντικείμενο διαφόρων ερμηνειών από αναλυτές και άλλους δημοσιολόγους και πολιτικούς παράγοντες, δυστυχώς όχι πάντα με αντικειμενικά κριτήρια ως προς το πραγματικό μήνυμα της ψήφου και με βασικό σκοπό να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να επιδράσουν στις λαϊκές συνειδήσεις.

Το ΚΚΕ με την ανακοίνωση της ΚΕ του, κάλεσε το λαό να έχει ετοιμότητα δράσης, γιατί έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, ετοιμάζονται νέες συμφωνίες που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ σημαντικοί τομείς στρατηγικής σημασίας είναι προς πώληση στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Το κύριο μέτωπο προσοχής του ΚΚΕ παραμένει η οργάνωση των αγώνων, η πολιτική κοινωνικοπολιτικών συμμαχιών στα μέτωπα δράσης, η πλατιά διάδοση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης.


ΣΕΛ.  2,    5   -   15

ΕΕΔΥΕ
Μέρα δράσης κατά του πολέμου η Τρίτη

Μεγάλη συγκέντρωση - πορεία στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7.30 το απόγευμα

Μέρα δράσης κατά του πολέμου και της συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, έχει οριστεί η μεθαυριανή Τρίτη από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Στην πρωτεύουσα διοργανώνεται συγκέντρωση - πορεία στην πλατεία Κάνιγγος,στις 7.30 το απόγευμα, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σε γειτονιές της Αθήνας.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ τονίζεται: "Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ συνεχίζεται. Η ονομαζόμενη συμφωνία ειρήνης, που επιβλήθηκε από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς οδηγεί το Κοσσυφοπέδιο σε ΝΑΤΟική κατοχή... θα οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια...

Ολοι στον αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια...".


ΣΕΛ.  3


ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χωρίς κατασκευές δεν έχει ζωή

Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σημαντικός τομέας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, μαραζώνει, αλλά οι εφοπλιστές "χτίζουν" τα πλοία τους σε αλλοδαπά ναυπηγεία - ακόμη και αυτά που δρομολογούνται σε ελληνικές γραμμές - και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα...


ΣΕΛ.  39
ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟΣ ΣΤΟΛΟΣ
Αυξάνεται, πληθύνεται και αφελληνίζεται

Στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου", οι Ελληνες ναυτεργάτες είδαν σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων, 1997 με αρχές 1999, να μειώνονται οι θέσεις εργασίας τους κατά 8.000 στα ελληνικά καράβια.


ΣΕΛ.  38
ΔΙΟΞΙΝΕΣ
"Παιδιά" του κυνηγητού των κερδών

Η "ελεύθερη αγορά" της ΕΕ και η μεγιστοποίηση του κέρδους των πολυεθνικών, είναι οι πραγματικές αιτίες, που οδήγησαν στη μόλυνση με διοξίνες των ζωοτροφών και στη συνέχεια ολόκληρης ουσιαστικά της αλυσίδας των ζωοκομικών προϊόντων, όπως και όλων των παραγώγων τους, με θύματα τους πολίτες, που δεν ξέρουν πια τι να φάνε και τι να εμπιστευτούν


ΣΕΛ.  36   -   37
ΣΧΟΛΕΙΑ
Ολο και λιγότερα...

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταργήσεις σχολείων, καθώς η κυβέρνηση και όσοι άλλοι συμφωνούν με το μονόδρομο της ΟΝΕ και τις προσταγές των Βρυξελλών, για περικοπές των κοινωνικών δαπανών, εκμεταλλεύονται κάποια μείωση του μαθητικού δυναμικού και προχωρούν στο κλείσιμο σχολείων ή την υποβάθμισή τους.


ΣΕΛ.  24   -   25
Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, για τη διοίκηση και τους τομείς δράσης των Ρώσων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο. Μια συμφωνία, όμως, που δεν μπορεί να εγγυηθεί το σταμάτημα των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων βίας, από τη δράση των ανταρτών του UCK και του ξεριζωμού των Σέρβων, που σημάδεψαν τις πρώτες μέρες αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή.


ΣΕΛ.  44   -   45,    48

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ