Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Καψώνι" στον Μίκη Θεοδωράκη

Μπλόκαραν επί τέσσερις ώρες στο αεροδρόμιο το "C - 130" που θα μετέφερε τον συνθέτη και την ορχήστρα στο Βελιγράδι

Στις "αποσκευές" του ένα έργο - σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης, ο "Ζορμπάς".Αυτό το έργο κομίζει στο δοκιμαζόμενο λαό του Βελιγραδίου ο Μίκης Θεοδωράκης στις δύο συναυλίες του που θα δώσει σήμερα και αύριο στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Χρειάστηκαν όμως τρεισήμισι ολόκληρες ώρες για να δοθεί το "πράσινο φως" και να απογειωθεί το "C - 130" της Πολεμικής Αεροπορίας που τον μετέφερε μαζί με τη λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".

Η πολύωρη αυτή καθυστέρηση για ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες αποτελεί προσβολή στο πρόσωπο του συνθέτη και μαζί στο πρόσωπο όλου του ελληνικού λαού. Το αεροπλάνο αρχικά είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 5.30 μ.μ. μεταφέροντας και 15 κυβικά μέτρα υλικών ανθρωπιστικής βοήθειας, τελικά αναχώρησε περίπου στις 9 μ.μ. από το Ελληνικό. Την τελευταία στιγμή ο ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (Eurocontrol) μπλοκάρισε την πτήση με διάφορα προσχήματα, αλλάζοντας το σχέδιο που αρχικά ήταν μέσω της ΠΓΔΜ, κάνοντάς το μέσω Βουλγαρίας, η αρχές της οποίας όμως δεν έδιναν άδεια διέλευσης.

Φαίνεται ότι το φιλειρηνικό, μουσικό ταξίδι του συνθέτη, ο οποίος έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στον γιουγκοσλαβικό λαό και έχει καταδικάσει τη ΝΑΤΟική θηριωδία, βρήκε αντίθετους τους ΝΑΤΟικούς "συμμάχους" και τα όργανά τους στην περιοχή. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη να δώσει λύση και χρειάστηκαν τόσες ώρες αναμονής για απογειωθεί το αεροσκάφος. Το ταξίδι του Μ. Θεοδωράκη γίνεται μετά από πρόσκληση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και ο συνθέτης θα έχει συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλ. Μιλόσεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ