Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Από τη συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες στην "κόκκινη ψήφο"

"Πρωτιές" του ΚΚΕ σε χωριά και μεγάλη ενίσχυση στις λαϊκές συνοικίες των πόλεων

Το ΚΚΕ έχει σημαντική εκλογική αύξηση σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία. Αξίζει όμως, να σημειωθεί ότι - όπως δείχνει μια πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων - η μεγαλύτερη αύξηση του Κόμματος σε ψήφους και ποσοστά παρουσιάζεται εκεί όπου οι λαϊκοί αγώνες ήταν πιο μαζικοί και πιο δυναμικοί.Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ, αλλά και πάρα πολλοί πρωτοψηφίσαντες, ψήφισαν το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την προσφορά του στους αγώνες των αγροτών, των ανέργων, των εργαζομένων, της νεολαίας, αλλά και στις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση της παράδοσης Οτσαλάν και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Στα χωριά

Οσον αφορά στην αύξηση των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ στη θεσσαλική ύπαιθρο των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων, να σημειώσουμε μερικά από τα χωριά όπου αναδείχτηκε σε πρώτο κόμμα.

Στη Σέκλιζα της Καρδίτσας το ΚΚΕ έλαβε το 45,87% των ψήφων, ξεπερνώντας μάλιστα το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων του δικομματισμού που έφτασε στο 43,25%.

Στην Αετοράχη της Ελασσόνας το ΚΚΕ έλαβε 40,1%, υπολειπόμενο ελάχιστα από το αθροιστικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων που φτάνει το 42,5%.

Επίσης πρώτο κόμμα το ΚΚΕ αναδείχτηκε στα χωριά των Τρικάλων Κεραμίδι με 41,53%, Αρδάνι με 37,8%, Ζάρκο με 30%, στη Μαρμάριανη της Λάρισας με 36,45% κ. α.

Σε αρκετά άλλα χωριά αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα, όπως π. χ. στο Γραμματικό και στο Σταυρό της Καρδίτσας, στη Ράξα,την Κρινίτσα,το Μικρό Κεφαλόβρυσο των Τρικάλων, στην Κερασιά και την Αμαλιάπολη της Μαγνησίας κ. α.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντανάκλασης της ανάπτυξης των αγροτικών αγώνων και της προσφοράς του ΚΚΕ σ' αυτούς, στο εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελεί το χωριό Βασιλί Φαρσάλων, όπου το ΚΚΕ τριπλασίασε τις ψήφους του. Μιλώντας στο "Ρ" κι εξηγώντας αυτή την αύξηση του Κόμματος στο χωριό του, ο Νίκος Καραγιάννης,αγρότης, που, ερχόμενος ο ίδιος από το συντηρητικό χώρο, ψήφισε τώρα το ΚΚΕ, τονίζει: "Θεωρώ φυσιολογική αυτή την αύξηση, καθώς ο αγροτικός κόσμος του χωριού μου εκτιμά τη στάση του ΚΚΕ - ιδιαίτερα του Πατάκη - για την υπεράσπιση των αγροτικών συμφερόντων και την ανάπτυξη των αγροτικών αγώνων. Το ΚΚΕ πήρε ψήφους από πρώην οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είδαν και εκτίμησαν αυτή τη στάση του".

Στις πόλεις

Ανάλογη και, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ποσοστιαία άνοδος της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ στις συνοικίες των πόλεων της Θεσσαλίας, εκεί όπου αναπτύχθηκαν αγώνες των ανέργων, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των συνταξιούχων, της νεολαίας και το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Είναι χαρακτηριστικό, απ' αυτή την άποψη, ότι μεγάλα ποσοστά στη Μαγνησία το ΚΚΕ εμφανίζει στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Βόλου,όπου "θέριεψε" η βιομηχανική συρρίκνωση και "θερίζει" η ανεργία. Ανάλογα μεγάλη αύξηση είχε το ΚΚΕ στις συνοικίες της Λάρισας,όπου ζουν οι άνεργοι των κλειστών εργοστασίων, οι επαγγελματίες και οι μικρέμποροι, που είδαν τον "τζίρο" να πέφτει δραματικά και πολλά μαγαζιά να κλείνουν, και οι συνταξιούχοι της πενιχρής σύνταξης.

"Η εξήγηση αυτής της εκλογικής ανόδου - επισημαίνει στο "Ρ" ο Σπ. Τσιάχας,γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ - είναι απλή. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι ενίσχυσαν και εκλογικά το ΚΚΕ, διότι εκεί προσβλέπουν για την ανάπτυξη των αγώνων που θα φέρει την επίλυση των προβλημάτων τους. Στην προεκλογική περίοδο, ερχόμενοι σ' επαφή μ' εργαζόμενους που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΝ, τους ακούγαμε να μας λένε πως τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν το "βήμα" και να ψηφίσουν το κόμμα που εκφράζει πραγματικά την ταξική θέση τους, παλεύει για τη λύση των προβλημάτων τους και έχουν τους ίδιους προβληματισμούς μαζί του. Ιδιαίτερα να σημειώσω την επάνοδο στην "κοίτη" τους ανθρώπων που μετά την κρίση του '91 είχαν διαχωρίσει το δρόμο τους με το ΚΚΕ και στήριζαν κυρίως τον ΣΥΝ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτοί που μας έλεγαν προεκλογικά και μας λένε και μετά τις ευρωεκλογές πως έκαναν τις συγκρίσεις και αν και δε συμφωνούν με όλες τις πλευρές της ιδεολογίας και της πολιτικής του ΚΚΕ, συσπειρώνονται ξανά μαζί του, νιώθοντας την ανάγκη να συμμετέχουν στους λαϊκούς αγώνες εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται".

Σημαντική και ιδιαίτερης σημασίας είναι η ενίσχυση του Κόμματος στους νέους της Θεσσαλίας. Οπως επισημαίνει στο "Ρ" ο Αγις Τριγάζης,γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, "οι αγώνες των μαθητών και των σπουδαστών στην περιοχή μας έφεραν πολλούς νέους σ' επαφή με τους νέους κομμουνιστές και τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτή η επαφή οδήγησε πολλούς νέους στο επόμενο βήμα που ήταν η "κόκκινη ψήφος". Τα μηνύματα τα είχαμε προεκλογικά, όταν στην προεκλογική περίοδο κάναμε δεκάδες στρατολογίες στην ΚΝΕ".

Και ο Γ. Τζάνος,γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, συμπληρώνει λέγοντας ότι "η αύξηση της επιρροής της ΚΝΕ στους νέους σπουδαστές ήταν φανερή στο προηγούμενο διάστημα των νεολαιίστικων αγώνων και δεν μπορούσε παρά να εκφραστεί με την ψήφο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ