Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις, εν αναμονή συνομιλιών...

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Ενώ οι φλόγες της σύγκρουσης στο Κασμίρ θεριεύουν όλο και περισσότερο, το Νέο Δελχί ετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το Σάββατο το πρωί...

Για άλλη μια μέρα χτες, τα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πολλή δουλιά - από το χάραμα ως τη δύση, βομβάρδιζαν θέσεις ανταρτών στη Γραμμή Ελέγχου (Line of Control), το απομεινάρι της εκεχειρίας του 1972 μετά τον τρίτο πόλεμο των δύο χωρών. Στο έδαφος, τα πράγματα ήταν εξ ίσου τεταμένα, καθώς το ινδικό πεζικό επιχειρούσε να επανακαταλάβει μια σειρά οχυρών και το πυροβολικό τόσο της ινδικής, όσο και της πακιστανικής πλευράς, έστελνε τους δικούς του θανάσιμους χαιρετισμούς.

Πέντε θάνατοι αυτονομιστών - που Ινδός αξιωματούχος περιέγραψε ως "Πακιστανούς στρατιώτες" - διαπιστώθηκαν. Από την άλλη, όμως, και οι ινδικές απώλειες αυξάνονταν. 63 νεκρούς στρατιώτες έχει κοστίσει η σύγκρουση μέχρι στιγμής, από την αρχή της επιχείρησης, την 8η Μαϊου, μαζί με 200 τραυματίες και 14 αγνοούμενους. Οι εκπρόσωποι του ινδικού στρατού διατείνονται πως οι νεκροί των αυτονομιστών "εισβολέων" είναι εκατοντάδες, αλλά, όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Οι εικόνες που μεταδίδονταν από την περιοχή έπειθαν ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται: ενισχύσεις που κινούνταν προς το ορεινό θέατρο των συγκρούσεων, μαζί με πυροβόλα Χόβιτζερ και εκτοξευτές ρουκετών πάνω σε μεταφορικά μέσα κάθε λογής - ανάμεσά τους και μουλάρια.

Στο επίπεδο των διπλωματικών προσπαθειών, πραγματοποιούνταν "προετοιμασίες" για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών το Σάββατο. Το θέμα είναι, επισήμαιναν όλοι οι αναλυτές (και οι δύο υπουργοί) να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση, που έχει δημιουργήσει φόβους "ολοκληρωτικού πολέμου", ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϊ είπε χτες ότι η Ουάσιγκτον "υποστηρίζει σθεναρά" τις συνομιλίες - για τις οποίες είχε, άλλωστε, καλέσει. Η αμερικανική διπλωματία είναι σε "δύσκολη θέση", αφού το Πακιστάν, που παραδοσιακά υποστηρίζει, είναι αυτό που φέρεται να "προκάλεσε" την κρίση: η εισβολή των περίπου 1.000 μαχητών, όπως πλέον παραδέχονται οι πάντες, δε θα μπορούσε να έχει γίνει δίχως την υποστήριξη, αν όχι του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, τουλάχιστον του στρατού...Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ αναμένεται, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πακιστανό ομόλογό του Σαρτάι Αζίζ, να αναχωρήσει για μια επίσκεψη στον άλλο "παραδοσιακό σύμμαχο" του Πακιστάν, την Κίνα, η οποία τηρεί προσεκτική στάση ουδετερότητας.

Ωστόσο, οι συνομιλίες των δύο υπουργών δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα αποδώσουν. Το Ηνωμένο Συμβούλιο Τζιχάντ, η οργάνωση που εκφράζει τους εισβολείς, καταδίκασε την επίσκεψη του Αζίζ στο Νέο Δελχί. Ο Σαέντ Σαλλαχουντίν, "πρόεδρος" του Συμβουλίου, σχολίασε πως "οι διμερείς συνομιλίες πάντοτε αποτυγχάνουν... Λέμε στην κυβέρνηση του Πακιστάν ότι το πρόβλημα δε λύεται με συνομιλίες". Αλλά, συμπλήρωσε, στο "πεδίο της μάχης" και μόνο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ