Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εν αναμονή εξελίξεων το Συμβούλιο Ασφαλείας...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Ακόμη και ο ΓΓ του ΟΗΕ κατανόησε χτες ως κρίσιμο ζήτημα το πότε το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει τον τερματισμό των επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.Μιλώντας χτες το πρωί σε δημοσιογράφους στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Ανάν τόνισε πως "είναι απολύτως κρίσιμο να σταματήσει το ΝΑΤΟ τους βομβαρδισμούς... γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στις διαδικασίες για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λήξη της σύρραξης". Σ' αυτές τις δηλώσεις ο ΓΓ υπενθύμισε επιπλέον το κοινό αίτημα Κίνας - Ρωσίας για τερματισμό των επιδρομών.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ επιχείρησε να απαντήσει στην παραπάνω δήλωση Ανάν, λέγοντας πως "αυτό θα εξαρτηθεί από την υπογραφή μιας στρατιωτικής τεχνικής συμφωνίας" στις συνομιλίες Γιουγκοσλάβων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων σε μεθοριακό φυλάκιο της ΠΓΔΜ... Ο τελευταίος μάλιστα όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο θα χρειαστεί το ΣΑ για την ψήφιση απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό, σε περίπτωση υπογραφής της στρατιωτικής συμφωνίας απάντησε: "Θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε την ίδια μέρα ή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα από έξι έως εννιά ώρες".

Ωστόσο, η πρόβλεψη του Γκρίνστοκ θα πρέπει να είναι από τις πιο αισιόδοξες που κυκλοφορούν στα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με το πόσο γρήγορα θα εγκριθεί ένα σχέδιο απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό από το Συμβούλιο Ασφαλείας... Αυτό εάν κανείς λάβει υπόψη του τις ενστάσεις της Κίνας επί της ουσίας ζητημάτων που θίγει το λεγόμενο σχέδιο ειρήνευσης της "Ομάδας των Οκτώ"!

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Σεν Γκουφάνγκ, υπογράμμισε χτες πως το Πεκίνο δεν μπορεί να αποδεχτεί σημεία που περιέχονται στο σχέδιο απόφασης όπως εκείνο της πλήρους συνεργασίας όλων των πλευρών με ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και αυτό εξαιτίας της απόφασης του δικαστηρίου για παραπομπή του Γιουγκοσλάβου ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Πιστεύουμε πως η παραπομπή έχει πολιτικά κίνητρα" τόνισε ο Γκουφάνγκ, προσθέτοντας πως η χώρα του αντιτίθεται επιπλέον και σε εκείνο το σημείο του σχεδίου που θέτει τα ξένα στρατεύματα που θα σταλούν στο Κοσσυφοπέδιο να δρουν υπό το Κεφάλαιο Επτά της Χάρτας του ΟΗΕ (όπου τέτοια στρατεύματα δύνανται να χρησιμοποιούν κατά βούληση βία για την επιβολή της "ειρήνης"). Γι' αυτό και ο Κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε πως "δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς του στη Γιουγκοσλαβία".

Μετά από όλα αυτά, εξηγείται γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε προγραμματίσει χτες συνεδρίαση για το σχέδιο απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό. Πέραν της συνάντησης των πρεσβευτών της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων χωρών με ορισμένους πρεσβευτές της λεγόμενης Ομάδας των Εξι για το Γιουγκοσλαβικό (που δεν ανήκαν στην πρώτη ομάδα...) δεν έγινε τίποτε άλλο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ