Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
"Απαιτούμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε αμερικανικό επίπεδο έως σήμερα, άνω των 10.000 ανθρώπων διαδήλωσαν την 5η Ιούνη εναντίον του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, πραγματοποιώντας πορεία από το μνημείο των θυμάτων του πολέμου του Βιετνάμ ως το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το International Action Center (IAC), μια από τις οργανώσεις που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση της κινητοποίησης, ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λονδίνο, στην Πράγα, στην αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, στο Αμστερνταμ, στο Μεξικό, στις Βρυξέλλες και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος του IAC, πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, απαίτησε εκ μέρους των διαδηλωτών "ο βομβαρδισμός να σταματήσει αμέσως και το ΝΑΤΟ να διαλυθεί".

"Πρέπει να διαλύσουμε το ΝΑΤΟ. Είναι μια αδίστακτη δολοφονική μηχανή που δημιούργησαν οι άλλοτε αποικιοκρατικές δυνάμεις οι οποίες υποδούλωσαν την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική", είπε ο Κλαρκ. Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον και άλλοι αξιωματούχοι είναι ένοχοι "εγκλημάτων κατά της ειρήνης και για το ρόλο τους στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας".

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν φοιτητές, συνδικαλιστές, μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων και της Σερβικής Κοινότητας στις ΗΠΑ. Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Τζον Τζόουνς, βετεράνος του πολέμου εκείνου και σήμερα μέλος αντιπολεμικής οργάνωσης, είπε πως οι στρατιώτες πρέπει να παρακούσουν τις διαταγές να καταλάβουν το Κοσσυφοπέδιο. "Ο πόλεμος που χρειάζεται να δοθεί είναι εδώ - κατά της φτώχειας και της εξαθλίωσης, κατά του ρατσισμού, κατά του Πενταγώνου".

Ο Τζον Κιμ από την Κοινότητα των Κορεατών στις ΗΠΑ σχολίασε: "Θυμάστε τον Παναμά, τη Σομαλία, το Ιράκ; Ο πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μού θυμίζει τα εγκλήματα κατά του λαού της Κορέας μισό αιώνα πριν".

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Σταματήστε τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας" και "150 σχολεία, 18 νοσοκομεία βομβαρδισμένα από το ΝΑΤΟ".

"Θέλουν να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση από μαριονέτες στο Βελιγράδι", είπε ο Καντουρί Αλ - Καϊσί, Αμερικανός ιρακινής καταγωγής. "1,5 εκατομμύριο ανθρώπων πέθαναν στη χώρα μου... κι ο Κλίντον μας λέει πως θέλει να σώσει τους μουσουλμάνους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου".

Αλλοι ομιλητές επισήμαναν τα κέρδη του Πενταγώνου απ' αυτόν τον πόλεμο: 112 δισ. δολάρια ζήτησε ο Κλίντον, ως πρόσθετα έξοδα, για λογαριασμό του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, κι οι Ρεπουμπλικανοί πρόσθεσαν ένα "πουρμπουάρ" 37 δισ. δολαρίων...

Η διαδήλωση έγινε δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της "Συμφωνίας" του Βελιγραδίου. Παρά τη συμφωνία, οι βόμβες συνέχιζαν να πέφτουν. Ο Μπράιαν Μπέκερ, μέλος του IAC, έκανε ένα σχόλιο για το περιεχόμενό της. "Πώς πρέπει να την εκτιμήσουμε; Δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε δυο ισοδύναμα μέρη. Οχι, αυτή η υπόθεση αφορά τις 19 χώρες του ΝΑΤΟ με συνολικό πληθυσμό 600 εκατομμυρίων που έκαναν 33.000 βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία για πάνω από 70 μέρες. Η αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία δε γίνεται για την ειρήνη, αλλά για την ξεκάθαρη κατοχή των στρατευμάτων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπαγορεύσει στους Γιουγκοσλάβους πώς θα ζουν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η 21η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ(2000-04-13 00:00:00.0)
Αντιδράσεις, απώλειες, αλλά και επιμονή στο έγκλημα(1999-05-16 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: "Θα συνεχίσουμε τους βομβαρδισμούς"...(1999-05-04 00:00:00.0)
Για "ηθική" και "υπομονή" έκανε λόγο... ο Κλίντον!(1999-04-27 00:00:00.0)
"Σταματήστε τη δολοφονική επίθεση"(1999-04-02 00:00:00.0)
ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ του ΝΑΤΟ φέρνει τον πόλεμο(1999-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ