Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων και των αλληλοκατηγοριών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΤΡΑΣ.-

Πυκνοί καπνοί κάλυπταν τους λόφους γύρω από την πόλη Ντρας στο Κασμίρ, ενώ ο θόρυβος των πολυβόλων, των όλμων και των βομβών συγκλόνιζε όλη την περιοχή, χτες, καθώς οι μάχες ανάμεσα στον ινδικό στρατό και τους ισλαμιστές εισβολείς μαίνονταν χωρίς σταματημό. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο πεδίο της μάχης, αλλά και η αναβολή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Πακιστάν και της Ινδίας επ' αόριστον ενέτεινε τους, ήδη, υπάρχοντες φόβους ότι η γενίκευση της σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες δε θα πρέπει να θεωρείται διόλου απίθανη.

Συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις από εδάφους του ινδικού στρατού κατά των ισλαμιστών εισβολέων στις βουνοκορφές γύρω από την πόλη Ντρας στο ινδικό Κασμίρ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Κ. Ρατζαγιάμ, από την έναρξη των επιχειρήσεων μέχρι χτες 221 Πακιστανοί στρατιώτες, που είχαν εισβάλει με πολιτική περιβολή στο Κασμίρ, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ νεκροί είναι και πολλοί Αφγανοί μουτζαχεντίν, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί. Ο Ρατζαγιάμ κατηγόρησε, επίσης, τον πακιστανικό στρατό ότι έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα στο ινδικό Κασμίρ με 30 οβίδες, χτες νωρίς το πρωί, ενώ υποστήριξε ότι πακιστανικά στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα και προμήθειες στους εισβολείς που έχουν εγκλωβιστεί στις βουνοκορφές στην περίμετρο του Ντρας, κοντά στη "Γραμμή Ελέγχου".

Δηλώσεις έκανε και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο ινδικός στρατός έχει πετύχει να απωθήσει σε μεγάλο βαθμό τους εισβολείς. Ο Σινγκ ανακοίνωσε ότι, από την έναρξη των εχθροπραξιών μέχρι χτες, έχουν χάσει τη ζωή τους 60 Ινδοί στρατιώτες, έχουν τραυματιστεί 217 και αγνοούνται 14 άλλοι.

Δριμεία επίθεση κατά της Ινδίας εξαπέλυσε, χτες, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Ταρίκ Αλτάφ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ινδικός στρατός έπληξε με όλμους θέσεις του πακιστανικού στρατού 6 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες και να τραυματιστούν 5. Τις δηλώσεις του Αλτάφ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού Ρασίντ Κουερέσι, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα πακιστανικά συνοριακά στρατεύματα έχουν απωθήσει αρκετές φορές, τις τελευταίες ημέρες, τον ινδικό στρατό, ο οποίος προσπάθησε επανειλημμένα να εισβάλει στο πακιστανικό έδαφος. Ο Κουερέσι υποστήριξε ότι από την έναρξη των συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους 20 Πακιστανοί στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 12.

Ο Ταρίκ Αλτάφ απηύθυνε νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει "προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και οριστική λύση στο ζήτημα του Κασμίρ". Εντούτοις, προειδοποίησε το Νέο Δελχί ότι έχει, ήδη, "ανοίξει την πόρτα του πολέμου και αντί να ανταποκριθεί θετικά στις πακιστανικές προτάσεις για διάλογο και ειρήνευση, επιμένει στην κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων". Ο Πακιστανός αξιωματούχος διέψευσε τις κατηγορίες της Ινδίας ότι το Ισλαμαμπάντ έχει χρηματοδοτήσει, εκπαιδεύσει και συνεχίζει να υποστηρίζει με όλα τα δυνατά μέσα τους ισλαμιστές εισβολείς στο ινδικό Κασμίρ και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ανάμεσα σε αυτούς τους μαχητές συγκαταλέγονται Πακιστανοί στρατιώτες. Επανέλαβε, δε, τους ισχυρισμούς ότι τα ινδικά στρατεύματα πλήττουν σχολεία και αμάχους στο πακιστανικό Κασμίρ, προκειμένου να "κάμψουν το φρόνημα των κατοίκων", ισχυρισμό που έχει διαψεύσει, με τη σειρά του, το Νέο Δελχί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ