Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
Αδιέξοδα στις συνομιλίες στρατιωτικών αξιωματούχων

ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ.-

Νέος γύρος επαφών σε σαφώς υποβαθμισμένο επίπεδο, αλλά με σκοπό τη διατήρηση ενός "ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας" ανάμεσα στις στρατιωτικές αντιπροσωπείες Γιουγκοσλάβων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων επρόκειτο να επαναληφθεί γύρω στις 23.00 χτες στο Κουμάνοβο. Νωρίτερα χτες, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην ίδια περιοχή, είχαν ναυαγήσει οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σε επίπεδο στρατηγών και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων... Η αιτία δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής, καθώς η μία πλευρά αναγόρευε ως υπεύθυνη την άλλη. Πληροφορίες από διάφορες πλευρές έφεραν τους Γιουγκοσλάβους να ζητούν την παραμονή στην περιοχή όχι "μερικών εκατοντάδων" αλλά περίπου 15.000 στρατιωτών και επίσης να μην εγκαταλείψουν κατά τη διαδικασία αποχώρησής τους "τεχνικό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό". Απ' την άλλη, το ΝΑΤΟ λέγεται (όπως υποστηρίζει και η Μόσχα) πως στις συναντήσεις στο Κουμάνοβο έθιξε εσκεμμένως ζητήματα που άπτονταν αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (όπως περιγραφή σύνθεσης και λειτουργίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο κλπ.) τορπιλίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις συνομιλίες.

Ετσι, από την ατυχή κατάληξη αυτών των επαφών έγιναν γνωστές οι επιφυλάξεις της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής ηγεσίας σε σχέση με τον τρόπο και το χρόνο απόσυρσης των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο (ζήτησε περισσότερο χρόνο από τις επτά ημέρες που προβλέπονται, ενώ υπάρχει βασική διαφωνία και για τη ζώνη ασφαλείας των 25 χιλιομέτρων). Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδοχή του Βελιγραδίου περί πραγματοποίησης αυτών των επαφών, που για τη γιουγκοσλαβική στρατιωτική ηγεσία δεν ήταν συνομιλίες με αντιπροσωπεία του... ΝΑΤΟ αλλά με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ... Επίσης, κατά το Βελιγράδι οι συνομιλίες κατέρρευσαν για τον ευνόητο λόγο: δεν είχαν τον παραμικρό χαρακτήρα διαπραγμάτευσης αλλά γίνονταν με "τελεσίγραφο". Επίσης, από τον Ρώσο αξιωματικό που συμμετείχε στις συνομιλίες ως παρατηρητής, το ΝΑΤΟ κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αλλάξει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που αποδέχτηκε το Βελιγράδι. Εξυπακούεται πως την ίδια ώρα η σερβική στρατιωτική αντιπροσωπεία σημείωνε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της σχετικά με τη δράση του "UCK" στη διάρκεια διαδικασίας αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο.

Ολα αυτά ενώ το άλλο "στρατόπεδο" (διάφοροι ηγέτες ΝΑΤΟικών χωρών) εμφανίζονταν έτοιμοι να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στο Κοσσυφοπέδιο (χερσαία επέμβαση) και προ του ψηφίσματος του ΟΗΕ.

"Η Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να επιτρέψει τη διεθνή παρουσία στο Κόσσοβο, με το ΝΑΤΟ σε ηγετικό ρόλο... Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε αυτά τα στοιχεία...", έλεγε ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Τζέιμι Σι στις Βρυξέλλες. Εντούτοις, δεν πρέπει να παραληφθεί η δήλωση που έκανε με το τέλος των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου ο ΝΑΤΟικός στρατηγός σερ Μάικλ Τζάκσον: "Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συνέχιση και κλιμάκωση της επιδρομής έως ότου οι Γιουγκοσλάβοι ετοιμαστούν να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία"! Οπερ και εγένετο, μιας που από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με σαφή ένδειξη περαιτέρω κλιμάκωσης...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ