Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ: "Δε θα χαλαρώσουν οι βομβαρδισμοί"!

Στρατιωτικούς στόχους και ραδιοπομπούς σκόπευσαν, ως επί το πλείστον, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως χτες το μεσημέρι. Η κατάσταση θα αλλάξει άρδην, καθώς οι ΝΑΤΟικοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι απείλησαν με κλιμάκωση των βομβαρδισμών εάν το Βελιγράδι δεν ικανοποιήσει τις γνωστές απαιτήσεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το χτεσινό κύμα επιδρομών είχε ως επί το πλείστον σκοπό την καταφορά βλαβών σε στρατιωτικούς στόχους και ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς. Ωστόσο, φαίνεται πως τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ θα εντείνουν μέσα στις προσεχείς ώρες τις επιδρομές τους - έως σημείου ισοπέδωσης - θεωρώντας ότι εάν δυναμώσει η "γλώσσα των όπλων" - η οποία, σημειωτέον, ποτέ δε σίγασε... - θα αυξηθεί σε μείζον σημείο η πίεση στη γιουγκοσλαβική ηγεσία, οπότε και το Βελιγράδι να ικανοποιήσει κάθε αμερικανοΝΑΤΟική απαίτηση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι φονικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και θα κλιμακωθούν, όπως, επίσης, και η διπλωματία του τρόμου που παίζεται σε δύο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, αλλά πάντοτε στη σκηνή του ίδιου "θεάτρου του παραλόγου": Στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ, όπου και συνεχίστηκαν και χτες το απόγευμα οι συνομιλίες ανάμεσα στους αξιωματούχους ΝΑΤΟ και γιουγκοσλαβικού στρατού και στη Βόννη, όπου εκτυλίσσονταν οι "διπλωματικές" συνομιλίες της "Ομάδας των Οχτώ" (εφτά πλέον οικονομικά ισχυρές χώρες του κόσμου και η Ρωσία), με σκοπό την κατάληξη κάποιου σχεδίου απόφασης, με τελική κατεύθυνση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Η κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ (με επικεφαλής τον στρατηγό σερ Μάικλ Τζάκσον) και ανώτατους αξιωματούχους του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κουμάνοβο σήμανε την έναρξη του συναγερμού σε δεκάδες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας.

Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας, Κυριακή προς Δευτέρα, σερβικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, θέσεις του πυροβολικού και διάφορα στρατιωτικά οχήματα, αποφεύγοντας την επανάληψη επιδρομών σε εγκαταστάσεις υποδομής. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν ότι τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πιθανό να μπουν και πάλι στον "κατάλογο" με τους στόχους των συμμαχικών αεροσκαφών...

Μόνον από λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως νωρίς χτες το πρωί, (όπως, άλλωστε, ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπός του Τζέιμι Σι), έγιναν 483 πτήσεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών, τα οποία εκδήλωσαν 142 επιθέσεις. Πηγές της Συμμαχίας σημείωναν εντούτοις με νόημα ότι "είναι πολύ εύκολο" στο προσεχές 24ωρο να διπλασιαστούν οι πτήσεις, εφόσον το θελήσει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, που έχει στη διάθεσή του για την ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας περισσότερα από 1.100 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου "Studio B", οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, που είχαν ως στόχο τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, πολλά από τα οποία έχουν καταρριφθεί στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία.

Το πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ μετέδωσε πως μετά τα μεσάνυχτα βομβαρδίστηκαν αναμεταδότες της ραδιοτηλεόρασης στο Ορος Ρούντνικ, στην κεντρική Σερβία. Επιπλέον, πολλοί πύραυλοι έπληξαν προάστιο της πόλης Κουρσούμλιγια, στη νότια Σερβία, που έχει δεχτεί κατ' επανάληψη επιθέσεις. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα.

Δεκάδες πύραυλοι έπληξαν αργά το βράδυ της Κυριακής το Πρίζρεν και το Πετς, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο. Μεταξύ των στόχων, σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούνγκ, ήταν μία βιοτεχνία επεξεργασίας τσαγιού και ένας χώρος ψυχαγωγίας.

Οι γνωστές ΝΑΤΟικές απειλές για κλιμάκωση βομβαρδισμών

Συνομιλίες, όχι με σκοπό τη διαπραγμάτευση, αλλά την αποδοχή όρων από την αντίπαλη πλευρά γίνονται; Πόσον, μάλλον όταν οι επιδρομές του ΝΑΤΟ παραμένουν σε εξέλιξη...

"Οι επιχειρήσεις κατά την 76η μέρα των επιδρομών είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κλιμακωθούν με σκοπό την επίτευξη του βασικότερου στόχου", έλεγε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, στις Βρυξέλλες.

Ο Σι είπε πως ο στρατηγός Μάικλ Τζάκσον (Βρετανός διοικητής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ) είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις συνομιλίες (οι οποίες όντως επαναλήφτηκαν χτες το απόγευμα), αλλά σε κατώτερο επίπεδο αξιωματούχων. Ο Σι υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να συζητήσει μόνο "διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες", εν σχέσει με το χρονοδιάγραμμα και τρόπο αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας πως ο "στρατηγός Τζάκσον βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή γι' αυτόν και όχι για κανέναν άλλο λόγο"!

Κατά το ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, οι συνομιλίες ναυάγησαν ξημερώματα Δευτέρας μετά την παρουσίαση των προτάσεων των Γιουγκοσλάβων στρατιωτών, "που απέτυχαν να εγγυηθούν την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και την αποχώρηση όλων των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων". Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι δηλώσεις του Σι, που διέγραφαν την κλιμάκωση των βομβαρδισμών: "Η στρατιωτική προοπτική και πρακτική δε θα χαλαρώσει με κανέναν τρόπο", είπε χαρακτηριστικά ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος.

Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα και με όμοιο περιεχόμενο, ήταν οι ανάλογες δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρντ, που σημείωσε χτες πως "οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν παράλληλα με τις επαφές των ΗΠΑ με τους εταίρους του ΝΑΤΟ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις και την "Ομάδα των Οκτώ"".

Πιο απειλητικές (όπως είθισται...) ήταν οι δηλώσεις των Βρετανών αξιωματούχων. Ο υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, επί παραδείγματι, "υποσχέθηκε" πως όχι μόνο θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί, αλλά ότι παραμένει πιθανόν το ενδεχόμενο "χρήσης χερσαίων δυνάμεων", εφόσον το Βελιγράδι δεν εφαρμόσει το σχέδιο 12 σημείων, το οποίο θεωρητικά αποδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη. Και κατέληξε με χαρακτηριστικό κυνισμό: "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να αντιληφθεί ότι πέρα από την εντατικοποίηση των από αέρος επιδρομών φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές στο τραπέζι για να ολοκληρωθεί αυτή η διένεξη"... Ετσι, "η αεροπορική εκστρατεία θα πρέπει τώρα να εντατικοποιηθεί, εάν ο Μιλόσεβιτς δεν πρόκειται να κάνει ό,τι συμφώνησε. Παρότι ηττήθηκε, θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε κόλπο για να αποφύγει τις συνέπειες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ