Στο στόχαστρο έχει βρεθεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, το ΙΚΑ,που έχει υποστεί ένα τεράστιο πλιάτσικο από κυβερνήσεις και εργοδότες. Είναι ο οργανισμός με τα 5,6 εκατομμύρια ασφαλισμένους, που παρά τα συνεχή πλήγματα από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα παροχών που καμιά ιδιωτική εταιρία δεν μπορεί να προσφέρει. Είναι ο οργανισμός που σχεδιάζεται να βρεθεί στο επίκεντρο των νέων διαλυτικών ρυθμίσεων που έρχονται.
Η τοποθέτηση του Μ. Νεκτάριου,του πρώην προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στη θέση του διοικητή του Ιδρύματος, ήρθε να προϊδεάσει για τα καταστροφικά σχέδια σε βάρος του. Αλλωστε, ο ίδιος ο νέος διοικητής δεν έχει χάσει ευκαιρία που να μην κάνει με δηλώσεις του σαφείς αυτές τις προθέσεις. Πρόκειται για τις "πρωτοποριακές" προτάσεις του για μετατροπή των νοσοκομείων του ΙΚΑ σε ανώνυμες εταιρίες, για την αλλαγή του καθεστώτος ώστε το ΙΚΑ να πουλάει τις υπηρεσίες του, για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 τουλάχιστον, κ.ά.
Το έδαφος προετοιμάζεται με συζητήσεις επί συζητήσεων για τα μεγάλα προβλήματα του ΙΚΑ, τα ελλείμματά του, που γίνονται και τροφοδοτούνται από κυβέρνηση και εργοδότες. Είναι αυτοί που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, οφείλουν σε αυτό το τεράστιο ποσό των 1.645,91 δισ. δραχμών.
Περίοπτη θέση στη λίστα των οφειλετών κατέχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που οι βεβαιωμένες οφειλές τους ανέρχονται στα 772,280 δισ. δραχμές, χωρίς να υπολογίζεται η εισφοροδιαφυγή. Μόνο τα δυο χρόνια '96 - '98 οι οφειλές τους διπλασιάστηκαν.
Τεράστιο είναι και το "φέσι" της κυβέρνησης, που οι οφειλές της μόνο από τη μη εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης (η μόνη διάταξη των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ που δεν εφαρμόστηκε) ανέρχονται στα 361 δισ. δραχμές. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 230,8 δισ. δρχ. που είναι χρέη άλλων κοινωφελών οργανισμών που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών να εξοφλήσει και δεν το έχει κάνει. Επιπλέον, η "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης μόνο την περίοδο '94 - '99 έχει στοιχίσει στο ΙΚΑ 281,83 δισ. δραχμές. Το κόστος για το ΙΚΑ από τις ρυθμίσεις χρεών των εργοδοτών και τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων των οικοδόμων, που προβλέπει ο ν. 2676/99, μόνο το '99 θα ανέρθει στο ποσό των 60 δισ. δραχμών.
Αν καταβληθούν οι παραπάνω οφειλές, το ΙΚΑ καλύπτει χρέη και ελλείμματα που έχει και ανέρχονται σήμερα στα 701,3 δισ. δρχ. και του περισσεύει και ένα τρισ. δραχμές περίπου. Δε χρειάζεται ούτε "αναμόρφωση" ούτε τις "σωτήριες" προτάσεις Νεκτάριου. Η λύση είναι απλή.