Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "Ατζέντα 2000" και η ελληνική γεωργία

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συζητήσεων για την "Ατζέντα 2000" και ειδικά για τον αγροτικό τομέα, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται: "Η τελική πρόταση που έγινε αποδεκτή ενισχύει τον αγροτικό τομέα της χώρας μας με νέες επιδοτήσεις, με μεγαλύτερη διάρκεια και ευρύτερη κάλυψη σε προϊόντα και υπηρεσίες".

Ας δούμε λοιπόν τι προκύπτει από τα ίδια τα κείμενα των αποφάσεων των "δεκαπέντε" για την "Ατζέντα 2000" και για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

1. Τα συνολικά κονδύλια του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμορφώθηκαν στα 213 δισ. ΕΥΡΩ, ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν 240 δισ. ΕΥΡΩ. Η μείωση αυτή έχει σημασία γιατί ένα μέρος αυτών των κονδυλίων διατίθεται για την υλοποίηση των λεγόμενων διαρθρωτικών προγραμμάτων στη γεωργία.

2. Τα συνολικά κονδύλια για τη γεωργία (ΚΑΠ και συνοδευτικά μέτρα) αποφασίστηκαν στα 42,5 δισ. ΕΥΡΩ το χρόνο, κατά μέσο όρο, ενώ η πρόταση της Κομισιόν ήταν 48 δισ. ΕΥΡΩ το χρόνο. Μειώθηκαν όμως πιο πολύ τα κονδύλια για τη στήριξη της γεωργίας από 46 δισ. ΕΥΡΩ το χρόνο, που ήταν η πρόταση της Επιτροπής κυμαίνεται στα 38,2 δισ. ΕΥΡΩ.

3. Θα μειωθούν κατά 15% οι ονομαστικές τιμές των δημητριακών και κατά 20% η τιμή του βοδινού κρέατος. Παρόμοιες συνέπειες θα ακολουθήσουν και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, των οποίων οι κανονισμοί θα αλλάξουν σταδιακά και θα προσαρμοστούν στις αποφάσεις της "Ατζέντας 2000". Δηλαδή, θα επαναληφθεί με χειρότερο τρόπο αυτό που έγινε με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992, η οποία ξεκίνησε με τρία αγροτικά προϊόντα (ζωοκομικά, δημητριακά και καπνά) και ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, όπως βαμβάκι, ρύζι, οπωροκηπευτικά κ.ά.

  • Τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του καθαρού αγροτικού εισοδήματος, νέα πλήγματα στα μεσογειακά προϊόντα και μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, πολύ μεγαλύτερο από την περίοδο 1981 - 1997 όταν ξεκληρίστηκαν 193.000 νοικοκυριά.

* * *

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έναντι αυτών, των δυσμενών, ρυθμίσεων πέτυχε δυο ανταλλάγματα με την αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα κατά 70.000 τόνους και το δικαίωμα φύτευσης 10.800 στρεμμάτων νέων αμπελώνων.

  • Οσον αφορά στο γάλα, αποσιωπά το γεγονός ότι η τιμή του θα μειωθεί κατά 15% και ότι ακόμα και με αυτή την ποσόστωση, το παραγόμενο αγελαδινό γάλα δε θα καλύπτει ούτε το 50% των αναγκών της χώρας.
  • Οσον αφορά στα αμπέλια, η κυβέρνηση "ξεχνάει" ότι είχε ζητήσει το τριπλάσιο δικαίωμα, ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι με τα κονδύλια της ΕΕ που βαφτίστηκαν "διαρθρωτικά" ξεριζώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια 255.000 στρέμματα αμπελώνων, δηλαδή το 27% της έκτασης.
  • Συνοψίζοντας, οι αρνητικές εξελίξεις στη γεωργία θα επιταχυνθούν με την "Ατζέντα 2000" και τη νέα συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και αυτό γιατί θα μειωθεί σημαντικά η στήριξη της γεωργίας και θα "φιλελευθεροποιηθεί" πιο πολύ το διεθνές εμπόριο των αγροτικών προϊόντων.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org