Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ
Ανάμεσα στις στρατιωτικές επιλογές

Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να επαναφέρουν το ενδεχόμενο των χερσαίων επιχειρήσεων, ενώ χρησιμοποιούν τα δυτικά ΜΜΕ, για να κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα ή να "πληροφορούν" κατά το δοκούν

Με επιμονή και ένταση Δυτικοί αξιωματούχοι και Τύπος επαναφέρουν με τρόπο τραγικά πολλαπλό και μεταμορφώσιμο την πιθανότητα μίας χερσαίας εισβολής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, αφού για λόγους στρατηγικής όλες οι "πιθανές στρατιωτικές λύσεις και επιλογές θα πρέπει να είναι ανοιχτές";

Για όσους ήθελαν να βλέπουν μία πιθανή διέξοδο από την κρίση διά μέσου της διπλωματικής οδού θα πρέπει σίγουρα να πείσουν τον Βρετανό υπουργό ΑμυναςΤζορτζ Ρόμπερτσον, που δήλωσε ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα συνοδεύσουν τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες κατά την επιστροφή τους στις εστίες τους, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς! Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Ρόμπερτσον τόνισε ότι "ο Μιλόσεβιτς δε θα έχει βέτο ως προς το τι θα πράξουμε" και "είμαστε απολύτως ενωμένοι, αναφορικώς με την αποφασιστικότητά μας ότι αυτοί οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, και θα επιστρέψουν με ασφάλεια".

Το θέμα της ανάπτυξης των χερσαίων δυνάμεων που αποδίδονται στη βρετανική "πολεμόχαρη εμμονή" βρίσκουν μάλλον και τους Αμερικανούς σύμφωνους, αφού η χαρά του Ρόμπερτσον δεν κρυβόταν, όταν ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περίπτωση που οΓιουγκοσλάβος Πρόεδρος αρνηθεί να δεχτεί τα αιτήματα του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα... "Η συμμαχία παραμένει ενωμένη, είναι αποτελεσματική με την ενότητά της", χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει δυνάμεις στην περιοχή.

Το δίδυμο Κουκ - Ολμπράιτ

Οι χερσαίες επιχειρήσεις πάντοτε αποτελούν και το αγαπημένο θέμα των δύο υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Ρόμπιν Κουκ και Μαντλίν Ολμπράιτ, αντίστοιχα.

Ετσι, η Ολμπράιτ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αν και μιλούσε επιφανειακά για άλλο ζήτημα, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ μελετά την αύξηση των συμμαχικών χερσαίων δυνάμεων, που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, επισήμανε, όμως, πως αυτές οι δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να βοηθήσουν στην επιστροφή των προσφύγων. "Θα προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες και θα εκπληρώσουν πολλούς στόχους, που είναι αναγκαίοι για να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον", είπε η Ολμπράιτ.

Ωστόσο, ο Κουκ ήταν πιο συγκεκριμένος. Αν και εξακολουθεί να τονίζει ότι η ενότητα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ παραμένει αδιάρρηκτη, παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις για τερματισμό των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και τη σειρά λαθών που έχουν κάνει τα συμμαχικά αεροσκάφη στις επιθέσεις τους, χωρίς να θέλει να προσφέρει άλλοθι σε κανένα, δήλωσε στο BBC: "Δε γνωρίζω κανέναν ηγέτη των 19 χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του καγκελάριου Σρέντερ, που να θέλει να υπαναχωρήσει από τις βασικές δεσμεύσεις μας". Ετσι, παρά τις εμφανιζόμενες διαφορετικές αποχρώσεις, για τον Κουκ, το "βασικό θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη σύμπνοια ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας", αφού, όπως υποστήριξε, οι χώρες του ΝΑΤΟ "τονίζουν συνέχεια πως δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην ουσία. Οι πρόσφυγες πρέπει να γυρίσουν πίσω και πρέπει να γυρίσουν με μια ΝΑΤΟική δύναμη". Ενώ ήταν και αυτός περιχαρής κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ΝΑΤΟικό σχεδιασμό για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, ακόμα και σε ένα "λιγότερο ανεκτικό περιβάλλον". "Οι προτάσεις για μια ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο παρουσιάζονται τώρα και θα δείτε αναφορές για μια μεγαλύτερη δύναμη, ακόμα και 40 - 50.000 στρατιωτών", τόνισε ο Κουκ, αφού τώρα θα πρέπει να "αυξήσουν τη στρατιωτική πίεση" και η πολυεθνής δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι κάτι περισσότερο από μια ειρηνευτική δύναμη.

Ο δυτικός Τύπος "ενημερώνει"

Τύπος και τηλεόραση συνεχίσουν να αποτελούν - κυρίως στις δύο "αγγλόφωνες" χώρες - το κύριο μέσο, όπου διατυπώνονται οι "εικασίες" ή "οι σχεδιασμοί" ή τα "χρονοπλάνα", όσον αφορά το αινιγματικό θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων. Από τη μία πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποιεί τις σελίδες των "Νιου Γιορκ Τάιμς", για να δώσει ακόμα ένα "ασαφές" στίγμα που αφήνει όλες τις "στρατιωτικές επιλογές" ανοιχτές.

Οσο για το βρετανικό Τύπο, οι πληροφορίες είναι πάντα πιο συγκεκριμένες και αναφέρουν ότι τουλάχιστον 18.000 άντρες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων 8.000 Αμερικανών και 3.000 Βρετανών, θα φτάσουν στα Βαλκάνια μέσα στις επόμενες οχτώ βδομάδες για να ενισχύσουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις, αλλά και για να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς", δημοσίευμα όμως που για άλλη μια φορά αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα "καθαρή εικασία". "Δεν έχουμε ανακοινώσει ότι θα στείλουμε συμπληρωματικές δυνάμεις", τόνισε. Ομως το δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται πιο συγκεκριμένο, όταν αναφέρει ότι από την Παρασκευή Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως επιθυμούν την ανάπτυξη περισσότερων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, όταν αυτοί επιστρέψουν στις εστίες τους και σύμφωνα με τους "Σάντεϊ Τάιμς" ο αριθμός των αντρών που θα φτάσουν στην περιοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφτεί. Οι άντρες αυτοί θα αποτελέσουν την ειρηνευτική δύναμη, αλλά αν χρειαστεί θα μπορούν να πολεμήσουν.

Ενα ακόμα σενάριο που αφορά την "ισοπέδωση" της Γιουγκοσλαβίας επισημαίνει στο κυριακάτικο φύλλο της η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει για άλλες τέσσερις βδομάδες τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο και αν δεν πετύχουν το στόχο τους θα εξετάσει το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

Προς επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του "Ιντιπέντεντ", χτες ο πτέραρχος Μάικλ Σορτ και επικεφαλής των ΝΑΤΟικών αεροπορικών δυνάμεων της Νότιας Ευρώπης, δήλωνε προς την αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" ότι δύο πρόσθετοι μήνες βομβαρδισμών εναντίον γιουγκοσλαβικών στόχων θα επέτρεπαν στο ΝΑΤΟ "να εκμηδενίσει" το σερβικό στρατό στο Κόσσοβο. "Αν συνεχιστεί η αεροπορική εκστρατεία για ένα ακόμα δίμηνο, ή θα εκμηδενίσουμε αυτόν το στρατό στο Κόσσοβο ή θα τον εκδιώξουμε από την επαρχία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σορτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστρέφουν ως επιχειρηματίες τα «γεράκια»(2012-09-09 00:00:00.0)
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ(2000-02-25 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό εξάρτημα η Ελλάδα!(1999-05-09 00:00:00.0)
Ετοιμα τα σχέδια της χερσαίας εισβολής(1999-04-20 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τις επιδρομές και "ενημερώνει" για τους...πρόσφυγες(1999-03-31 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η ΝΑΤΟική επέμβαση(1998-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ