ΜΟΣΧΑ.-
Η κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία στενεύει τα περιθώρια κινητικότητας στη σκακιέρα της "διπλωματίας του τρόμου". Η ρωσική ρητορική, που φαίνεται πως βρίσκεται "κοντά στα όριά της", περιορίζεται στην επιτακτική λεκτική επανάληψη του αιτήματος περί άμεσης παύσης των βομβαρδισμών δίχως να προκαλεί τη "συγκίνηση" ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ετσι, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για το Γιουγκοσλαβικό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για το τρέχον 24ωρο επίσκεψή του στο Βελιγράδι, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο δε θα είχε νόημα λόγω της ανυποχώρητης στάσης των έτερων συχνών συνομιλητών του, (Φιλανδός Πρόεδρος Μαάρτι Αχτισαάρι και Στρόουμπ Τάλμποτ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ)... Οπως σημείωσε ο Τσερνομίρντιν χτες μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών "είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε συνομιλίες ενώ κλιμακώνονται οι πυραυλικές επιθέσεις και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Αυτό ίσως σταματήσει ανά πάσα στιγμή τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες"!
Και πότε θα μεταβεί πάλι στο Βελιγράδι ο Τσερνομίρντιν; Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως αυτό μετατίθεται για αύριο ή μεθαύριο εφόσον έχει κάποιο αποτέλεσμα η πρότερή συνάντησή του με τον Στρόουμπ Τάλμποτ και τον Μ. Αχτισαάρι... Δεν αποκλείεται δε, εάν προκύψει κάτι αξιόλογο από τις επικείμενες συναντήσεις του Τσερνομίρντιν με τους Τάλμποτ και Αχτισαάρι τα προσεχή 24ωρα στη Μόσχα, να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας μαζί με τον Φινλανδό Πρόεδρο. Προ αυτού θα πρέπει να φθάσει στη Μόσχα ο Στρόουμπ Τάλμποτ, κάτι που σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ", αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο... Το ίδιο διάστημα αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα και ο Αχτισαάρι.
Πάντως, μετά το τέλος των χτεσινών του συνομιλιών με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Γιασβάντ Σινγκχ, ο Τσερνομίρντιν ισχυρίστηκε πως η Μόσχα έπεισε τους δυτικούς να επιτρέψουν στη Γιουγκοσλαβία να αφήσει στο Κόσσοβο κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις ως μέρος πλαισίου κάποιας ειρηνευτικής συμφωνίας. "Μας πήρε δύο ή τρεις βδομάδες να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι είναι αναγκαίο να παραμείνουν κάποιες στρατιωτικές γιουγκοσλαβικές δυνάμεις πίσω στο Κόσσοβο" είπε ο Τσερνομίρντιν.
Ωστόσο, η δήλωση Τσερνομίρντιν δεν επιβεβαιώθηκε χτες ούτε από τον αναπληρωτή υπουργό των ΗΠΑ, ούτε από τον Φιλανδό Πρόεδρο.
Πάντως, ο Τσερνομίρντιν δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους συνομιλητές του για την "πρόοδο" με ρυθμό... σαλιγκαριού που σημειώνεται (εάν σημειώνεται...) στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας πως οι συνεχιζόμενες ΝΑΤΟικές επιδρομές υπονομεύουν για τα καλά τις συνομιλίες. Σημείωσε δε, πως "είναι αναγκαίο να συντονιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο".Αυτή η φράση Τσερνομίρντιν έκανε μετά τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών να πει στους δημοσιογράφους πως "πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι απλώς πρόβλημα των Βαλκανίων, αλλά ολόκληρου του κόσμου"!
Δύο 24ωρα πριν τις παραπάνω δηλώσεις Τσερνομίρντιν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κατηγόρησε σε άρθρο του στο "ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ" τον Πρόεδρο Κλίντον ότι με την πολιτική του στη Γιουγκοσλαβία αποδυναμώνει τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. "Η δράση του ΝΑΤΟ", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Κίσινγκερ, "απειλεί να περιορίσει στο μηδέν τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας τα προσεχή χρόνια". Ο Κίσινγκερ σχολίασε δε, πως ήδη ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι "εξασθένισε τις ασταθείς σχέσεις που διατηρούν Αμερικανοί και Κινέζοι".