Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Προλείανση του εδάφους;

Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις μαχητών του UCK με τις δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού στα σύνορα ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας

ΑΥΛΩΝΑΣ - ΤΙΡΑΝΑ - ΚΟΥΚΕΣ.-

Πέραν των "διπλωματικών" πρωτοβουλιών και των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος διεξάγεται και στο έδαφος. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται - μεταδίδουν ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων - εντείνονται οι μάχες στα σύνορα Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας.

Περιοχές της Αλβανίας, από όπου εξορμούν άνδρες του UCK, έχουν εκκενωθεί, όπως και οι γειτνιάζουσες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, σε ένα "ξεκαθάρισμα" που συμπίπτει με την ένταση των μαχών.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μεταφερθεί στο Κούκες, και αντιμετωπίζουν "σοβαρά προβλήματα", κατά τις ίδιες πηγές: βασικότερο, η σίτισή τους. Η οικονομική τους κατάσταση κι οι συνθήκες που επικρατούν στο Κούκες με την υπερσυγκέντρωση προσφύγων, δημοσιογράφων αλλά και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν επιτρέπουν ένα σχεδιασμό ικανό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Παράλληλα, από το Σάββατο ο αριθμός των προσφύγων που περνούν από το συνοριακό φυλάκιο Μορίνα παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο. Ανακοίνωση του ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι περισσότεροι από 5.000 Αλβανοί του Κοσσόβου εισήλθαν το τριήμερο στην Αλβανία.

Σ' ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο και σύμφωνα πάντα με τις αναφορές των ξένων παρατηρητών από τα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας οι μάχες "μαίνονται" στο Παντές, την Καμένιτσα, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή βορείως της εγκαταλειμμένης πόλης Τροπόγια.

Οι δυνάμεις του UCK "ενισχύθηκαν" τα τελευταία εικοσιτετράωρα με σημαντικό αριθμό ανδρών Αλβανών του Κοσσόβου που έφθασαν στην Αλβανία από τη Γαλλία και προωθήθηκαν στα βόρεια στρατόπεδα του "Απελευθερωτικού Στρατού" για βασική εκπαίδευση. Το γεγονός ότι η στρατιωτική οργάνωση των Αλβανών του Κοσσόβου υπέστη σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα, έχει αναγκάσει τους επικεφαλής να προωθούν τους εθελοντές μαχητές στο μέτωπο πολύ πριν αυτοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Βεβαίως, τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής είναι δραματικά, αφού οι άρτια εκπαιδευμένες σερβικές δυνάμεις "αποδεκατίζουν" τους άπειρους Αλβανούς μαχητές.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού του UCK κατάφεραν να συγκεντρώσουν από δωρεές 3,5 εκατομμύρια δολάρια και έχουν στραφεί στη διεθνή αγορά αναζητώντας σύγχρονο και ικανό, για την αντιμετώπιση των σερβικών δυνάμεων, οπλισμό.

Ο Αντρέα Αντζέλι, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε την Κυριακή πως "ένας στρατιώτης του UCK σκοτώθηκε χτες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών και 15 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Τρόπογια στην Αλβανία".

Στο μεταξύ φημολογείται η "επανεμφάνιση" της σερβικής αεροπορίας. Τηλεγράφημα παρατηρητών του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι στη διάρκεια της χτεσινής ημέρας και συγκεκριμένα στις 9.00 τοπική ώρα μαχητικό αεροσκάφος έβαλε κατά των θέσεων του UCK, χωρίς όμως να αναφέρεται αν προκλήθηκαν ζημιές και ανθρώπινες απώλειες. Η πληροφορία δε διασταυρώθηκε.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως το σερβικό πυροβολικό έπληξε θέσεις του UCK κοντά στην Τροπόγια, καθώς και στο χωριό Πίπι Ζέρκιν. Και ακόμη, οι άνδρες του UCK ανακοίνωσαν, κατά την αλβανική τηλεόραση, πως σκότωσαν ένα (εν ενεργεία, κατά τους ίδιους) Ρώσο αξιωματικό που πολεμούσε στο πλευρό σερβικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, το Σάββατο. Εκπρόσωπος του UCK μάλιστα έκανε λόγο για "απόδειξη" του ότι "οι Ρώσοι βοηθούν τους Σέρβους"...

Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση αναλυτών ότι ασχέτως των όσων εκτυλίσσονται στο διπλωματικό σκηνικό, ο UCK δε φέρεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον πόλεμό του - ασχέτως μελλοντικών συμφωνιών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ