Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παιδεία για όλους

Η απαράδεκτη κατάσταση στην Παιδεία απασχόλησε το συνέδριο και αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα για την κατάργηση της "μεταρρύθμισης" και για πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, ιδιαίτερα με την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/'97 και 2641/'98 ήταν το αντικείμενο που απασχόλησε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας,που άρχισε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την υπερψήφιση του απολογισμού και του προγράμματος δράσης της απερχόμενης διοίκησης.

Στο συνέδριο πήραν μέρος 271 αντιπρόσωποι από 38 Ενώσεις Συλλόγων Γονέων, που εκπροσωπούν 85.000 μαθητές. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης διεξάγονται σήμερα Τρίτη από τις 12 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στον απολογισμό που αποτελεί και απόφαση του συνεδρίου, επισημαίνεται ότι η "μεταρρύθμιση" όπως χαρακτηρίστηκαν οι δυο νόμοι, δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα της μόρφωσης για όλους, μειώνει τον αριθμό των μαθητών που τελειώνουν το Λύκειο (από 120.000 σήμερα, το 2000 θα αποφοιτούν 85.000), με τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ επιδιώκει τη δημιουργία φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς, ανοίγει ο δρόμος για προσφορά υπηρεσιών Παιδείας σε ανταποδοτική βάση. "Η κυβέρνηση - σημειώνεται - επιχειρεί μια τεχνοκρατική αντιδραστική τομή, μια Παιδεία ανταγωνιστική και πολλών ταχυτήτων".

Υπογραμμίζεται η ανάγκη ενός ευρύτατου διαλόγου για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την Παιδεία του 21ου αιώνα. Το πλαίσιο αιτημάτων αφορά: Κατάργηση των νόμων 2525/'97 και 2640/'98 που είναι απαραίτητη προϋπόθεση κάθε εκπαιδευτικής αλλαγής. Καθιέρωση δίχρονης γενικευμένης δημόσιας δωρεάν προσχολικής αγωγής. Ενιαίο υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο βασικής γενικής μόρφωσης. Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να εξασφαλιστεί πρωινή βάρδια, ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, υποδομή, καθαριότητα, φύλαξη κλπ.

Επίσης στο συνέδριο εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας από τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τη συνενοχή των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Παρακολούθηση με "άνωθεν εντολή"

Οι εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γονέων δεν ξέφυγαν της αστυνομοκρατίας και της παρακολούθησης με "άνωθεν εντολή", που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. Ετσι, το Σάββατο πρώτη μέρα των εργασιών, καμιά δεκαριά αστυνομικοί βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου όπου διεξαγόταν το συνέδριο και σταμάτησαν σύνεδρους ρωτώντας τους: "Ποιος είναι ο αριθμός των συνέδρων, τι ακριβώς κάνετε;" κλπ.

Σε ερώτηση συνέδρου πως δικαιολογείται η παρουσία τους στο χώρο, ο υπεύθυνος απάντησε: "Ηρθαμε γιατί έχετε συνέδριο. Εχουμε εντολή να παραβρισκόμαστε σε κάθε συγκέντρωση. Ηρθαμε να σας φυλάξουμε". Κάτω από τη δυναμική αντίδραση συνέδρων, οι αστυνομικοί αποχώρησαν αμέσως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ