Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών
"Σε μια νέα φάση αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης μπαίνει η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ανεξάρτητα από το πότε θα λήξει αυτός ο πόλεμος, η επόμενη μέρα δε θα είναι καθόλου ίδια. Η δική μας προσπάθεια θα είναι να συνεχιστεί ο εκδημοκρατισμός στα Σώματα Ασφαλείας, ούτως ώστε να μη χρησιμοποιείται ο μηχανισμός αυτός εναντίον του λαού".Αυτό τόνισε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ", αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στον Περισσό με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.Σημειώνοντας όμως παράλληλα, ότι "στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας και χάρη στη συνδικαλιστική οργάνωση, έχουν σημειωθεί θετικές αλλαγές και αυτές πρέπει να αναδειχτούν και να αναπτυχθούν. Σ' αυτό βοήθησε ο συνδικαλισμός και γι' αυτό πρέπει να μείνει ελεύθερος. Και ενώνει τους αστυνομικούς, και αποτελεί κυρίως μια συλλογική, θα έλεγα, ασπίδα απέναντι σ' αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Σώματα Ασφαλείας σε βάρος του λαού".
Η Αλέκα Παπαρήγα, παρακολουθώντας τη συζήτηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ Κώστα Βουλγαρόπουλο,μέλος της ΚΕ, και τον Γιάννη Νάκη,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας, σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια ταύτιση απόψεων σε ορισμένα θέματα και ότι το ΚΚΕ θα αγωνιστεί για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών.
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης,συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ι. Μακρή,τον ταμία Κ. Αντωνίου και το μέλος του ΔΣ Α. Ρίζο,επισκέφθηκε την έδρα του ΚΚΕ στα πλαίσια ενός νέου κύκλου συζητήσεων με τα πολιτικά κόμματα. "Ενημερώσαμε τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, δήλωσε αμέσως μετά, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην υπηρεσία μας, για το συνδικαλιστικό κίνημα και για την προσπάθεια που γίνεται, κυρίως από τη φυσική ηγεσία, να περιοριστούν ακόμα παραπέρα οι αποψιλωμένες συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη αντιμετώπισης του αστυνομικού ως εργαζόμενου ανθρώπου, να αναπτερώσουμε το φρόνημά του, διότι πρέπει να δοθεί βάρος στον παράγοντα άνθρωπο, όπως έχουμε επισημάνει και στην πολιτική ηγεσία. Μεταφέραμε τις ανησυχίες μας για την παρούσα κατάσταση, ζητήσαμε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και βέβαια ζητάμε και την υποστήριξη των συναδέλφων, διότι χωρίς τη δική τους βοήθεια δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα".
Στην ατζέντα των συνδικαλιστών εξακολουθεί να υπάρχει η έγκαιρη - πριν από τις εκλογές - καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης, η τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων, η προώθηση ενός κανονισμού εργασίας, που θα διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και θα είναι συνδεδεμένος με την υποχρεωτική καταβολή των υπερωριών και των αποζημιώσεων για την εργασία τη νύχτα και τις αργίες, κλπ.
Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για ορισμένες διατάξεις που πέρασαν την τελευταία στιγμή στο νόμο για την ίδρυση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων. Διατάξεις που οδηγούν, όπως ειπώθηκε, στην αστυνόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις, εκείνων που εξ αρχής είχαν ταχθεί κατά του συγκεκριμένου νομοθετήματος. Τέλος, έγινε αναφορά στη "σπουδή" της κυβέρνησης να αποσύρει πριν μια βδομάδα από το νομοσχέδιο περί αθλητισμού τη διάταξη που υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να αποζημιώνουν μερικώς τους αστυνομικούς που απασχολούνται στα γήπεδα.