""Η Διάπλασις των Παίδων", παιδαγωγική κληρονομιά" είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (7.30μμ) στα Εκπαιδευτήρια "Ελληνογερμανική Αγωγή" (Παλλήνη). Το στοίχημα του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος στην εποχή της απεριόριστης γνώσης, είναι να βρει τρόπους να κάνει τη μάθηση δημιουργική και ευχάριστη, σαν χόμπι. Κάτι, που πριν από ένα αιώνα περίπου πέτυχε η "Διάπλασις των Παίδων", το περιοδικό του Γρηγορίου Ξενόπουλου,με το οποίο ανατράφηκαν αρκετές γενιές Ελληνόπουλων από το 1879 ως το 1944. Στην εκδήλωση, για την "παιδαγωγική και ιστορική αξία" του περιοδικού, θα μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου.Τον "άγνωστο δημοσιογράφο" Ξενόπουλο και το εγχείρημα του πρώτου παιδικού περιοδικού στην Ελλάδα θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος,ενώ ο δημοσιογράφος Μηνάς Παπάζογλου θα μιλήσει για "το ρόλο των ΜΜΕ στη διαπαιδαγώγηση των νέων". Τη συζήτηση θα συντονίσει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.Οι φίλοι του εκπαιδευτηρίου θα έχουν συγχρόνως την ευκαιρία να κρατήσουν στα χέρια τους σε ανατύπωση το α τεύχος της "Διάπλασης των Παίδων" (1879), αλλά και να χαρούν την έκθεση των πρωτοτύπων τευχών του περιοδικού, ευγενική προσφορά των εκδόσεων "Αφοί Βλάσση".
Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία παρουσιάζει αυτές τις μέρες η ζωγράφος Φανή Μιχαηλίδη.Στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), φιλοξενούνται έως τις 12 Ιούνη τριάντα συνολικά έργα, ακριλικά και τέμπερες, πάνω σε μουσαμά και χαρτί. Ταξιδευτές, περιπλανώμενοι, κυνηγημένοι και υπερήφανοι για την ύπαρξή τους. Καταυλισμοί και συνοικισμοί μιας ζοφερής πραγματικότητας συνθέτουν τον εικαστικό της κόσμο.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο της έκθεσης, "οι ταξιδευτές, περιπλανώμενοι, γλίτωσαν από τις θεομηνίες στα δικά τους καταφύγια, στις κιβωτούς. Απέφυγαν τους μετεωρίτες και ονειρεύτηκαν στην αστερόσκονη. Εζησαν σε πρόχειρους καταυλισμούς εκτός σχεδίου. Επέπλευσαν χωρίς πυξίδα. Με σχεδίες έφτασαν μακριά σε άγνωστους τόπους. Κατασκεύασαν ξύλινες φορητές καλύβες, συνοικίες, περίχωρα, αυτοσχέδιους οικισμούς, αποικίες παραλίμνιες, παραποτάμιες, παραθαλάσσιες, ορεινές, επίγειες, επουράνιες. Προστάτεψαν τα κατοικίδια και τα μάντρωσαν σε στάνες. Οργωσαν τα εδάφη και έβγαλαν καρπούς. Μεγάλα λουλούδια φύτρωσαν, μοβ και κίτρινα, και στόλισαν επιτάφιους. Εφτιαξαν βάρκες, υδάτινα φράγματα και ξύλινες θαλάσσιες εξέδρες. Περίμεναν υπομονετικά την παλίρροια και ψάρεψαν. Τοποθέτησαν σκιάχτρα και ξόανα να φοβίσουν τους κακούς. Οι άγονοι τόποι έγιναν εύφοροι, ευλογημένοι, στο πέρασμά τους. Κυνηγημένοι έμειναν αυτεξούσιοι και υπερήφανοι για την ύπαρξή τους. Βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για την επόμενη μετακίνηση, δεν έχουν χρόνο να νοσταλγήσουν τις προηγούμενες πατρίδες. Πατρίδα τους είναι ο επόμενος σταθμός".
Στην Ενωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα), ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "Τα ελληνικά" παρουσιάζει "Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές",δημιουργίες των μελών του Βασίλη Αντώναρου, Θεοδόση Καλιάδη.Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "αισιοδοξούμε να προβάλουμε το έργο τους ως "κινητή λαογραφική έκθεση" σε δήμους, πολιτιστικά κέντρα και σε σχολεία που θα δείξουν ενδιαφέρον, μέσα στα πλαίσια ενός υπερεκπαιδευτικού προγράμματος, που έχει σαν στόχο την επαφή, κυρίως των μαθητών, με την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μάη.