"
Ο Ησίοδος και κατόπιν ο Βακχυλίδης λέγουσιν ότι ο Ζευς ιδών την Ευρώπην δρέπουσαν άνθη μετά των θεραπαινίδων της τοσούτον ηλκύσθη εκ του κάλλους αυτής, ώστε μεταμορφωθείς εις ωραίον ταύρον ήρπασεν αυτήν και διά θαλάσσης εκόμισεν εις Κρήτην. Εκ της Ευρώπης εγεννήθησαν ο Μίνως, ο Σαρπηδών και ο Ραδάμανθυς..."
Σκέφθηκα, λοιπόν, κι εγώ ν' αρχίσω τα σημειώματά μου για την Ευρώπη από τη μυθολογία. Την ελληνική μυθολογία εννοώ, όπου παρ' όλες τις υπερβολές και τις ανορθόλογες περιγραφές της υπάρχει ένας στέρεος πυρήνας που αντανακλά στη στιλπνή επιφάνειά του κάτι από την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια κάτι από την Ιστορία. Ητανε πολύ ωραία, μάς λέει ο σχετικός μύθος, η Ευρώπη. Και μια μέρα που μάζευε λουλούδια στους αγρούς παρέα με τις υπηρέτριές της την είδε ο Δίας, γοητεύτηκε από την ομορφιά της και όπως συνέβαινε συχνά με τον πατέρα των θεών την ερωτεύτηκε σφοδρά. Επειδή, όμως, η νεαρή αρχοντοπούλα δε δεχότανε τις "πονηρές" προτάσεις του θεϊκού εραστή, αυτός μεταμορφώθηκε σε ωραίο ταύρο, άρπαξε την Ευρώπη, την ταξίδεψε πάνω από τη θάλασσα και την πήγε στην Κρήτη. Το τι επακολούθησε εκεί βέβαια, ο μύθος δε μας το λέει. Εμείς όμως το καταλαβαίνουμε, αφού αποτέλεσμα αυτού του υπερπόντιου ταξιδιού ήταν να γεννηθούν ο Μίνως, ο Σαρπηδών και ο Ραδάμανθυς.
Πώς λοιπόν, να μην πιστέψει κανείς την άποψη που υποστηρίζει πως μέσα βαθιά στο κουκούτσι των μύθων αντανακλάται η Ιστορία; Και πώς να μην πιστέψει κανείς πως όταν αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται μοιάζει πότε με φάρσα και πότε με τραγωδία; Και πώς να μην το πιστέψει κανείς αυτό ιδιαίτερα στις μέρες μας που όλοι οι μύθοι εκβράζουν μπροστά στο κατώφλι μας τα πεθαμένα τους "κουκούτσια", που όλο και πιο πολύ μοιάζουν τη μια μέρα με φάρσα και την άλλη με τραγωδία;
Γι' αυτό και εγώ πιστεύω πως χρειάζεται να αναφερόμαστε στην ιστορία, όταν θέλουμε να ερμηνέψουμε τη μυθολογία, μα και το αντίθετο, να καταφεύγουμε, δηλαδή, στη μυθολογία, όταν προσπαθούμε να ερμηνέψουμε την ιστορία. Μήπως, λοιπόν, όλο αυτό το εφιαλτικό όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης δεν έχει αποδειχτεί πως είναι το υλικό ενός ανορθόλογου μύθου; Στη δική μου συνείδηση η σημερινή μας Ευρώπη και όχι της μυθολογίας έτσι ακριβώς περιφέρεται, την ίδια ακριβώς εικόνα μου φέρνει καθημερινά στο μυαλό. Την εικόνα μιας ωραίας νύμφης που μαζεύει λουλούδια στους αγρούς. Και γύρω γύρω από αυτήν οι σερπετές θεραπαινίδες, υπηρετριούλες, δηλαδή, ανάμεσα στις οποίες και η τροφαντή Ελλάς. Θα με ρωτήσετε, βέβαια, γιατί αυτή η εικόνα μού είναι εφιαλτική. Γιατί όλη αυτή η δροσερή εικόνα των όμορφων και ευτυχισμένων κοριτσιών που μαζεύουν λουλούδια με κάνει να θυμώνω και να χάνω τον ύπνο μου; Μήπως δεν είναι μια εικόνα που λείπει από τις μέρες μας, μια και στους αγρούς μας σήμερα δεν περπατούν ωραία και ευτυχισμένα κορίτσια, ούτε τους σκεπάζουν λουλούδια αυτούς τους αγρούς; Οι νεκροί είναι αυτοί που πληθαίνουν, τα γκρεμισμένα γεφύρια και τα ματωμένα μπουφάν των μικρών προσφυγόπουλων, τα πεταμένα στα κράσπεδα των αγροτικών δρόμων άδεια χέρια! Εχουμε ανάγκη, λοιπόν, θα μου πείτε από τις ιλαρές εικόνες της μυθολογίας. Εχουμε ανάγκη από αληθινά, καθαρά λουλούδια και ειρηνικούς αγρούς. Εχουμε απόλυτη ανάγκη από μια νέα μυθολογία που θα παίρνει μέσα στην ηρεμία των περιγραφών της τη βασανισμένη μας ζωή και θα την εξασφαλίζει κάτω από την απειλή του πολέμου!
Μα, καλή μου συντρόφισσα, δεν αποστρέφω το πρόσωπό μου από το ροδαλό πρόσωπο της Ευρώπης. Δε μ' ενοχλούν τα δροσερά της γυναικεία γέλια, αντίθετα αυτά μου λείπουν και τ' αναζητώ. Εκείνο που με τρομάζει είναι ο ασίγαστος έρωτας του Δία. Ο ασίγαστος έρωτας αυτού του αχόρταγου εραστή που δε λέει να βρει έναν τρόπο, για να κατευνάσει τη σεξουαλική πλημμυρίδα του κι ούτε να πάρει τα μάτια του από την παραπαίουσα νεαρή, ενωμένη Ευρώπη και τις θεραπαινίδες της. Και εκείνο που με κάνει να φοβούμαι πιο πολύ είναι που είμαι βέβαιος πως αυτή η ζωηρή παρθένα θα υποχωρήσει στο τέλος και όχι μόνο αυτή αλλά και οι ζωηρές της θεραπαινίδες. Και τότε είναι που ο ασταμάτητος Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο θα είναι ελεύθερος να διαπράξει ό,τι έχει σφηνωθεί μέσα στο άγριο μυαλό του και στα ιμπεριαλιστικά του σκέλια.
Ναι, καλή μου συντρόφισσα, αυτός ο ασταμάτητος ερωτευμένος "ταύρος" με ανησυχεί. Κι αν κοιτάξεις λίγο προσεκτικά γύρω σου, θα δεις πως ο μύθος της Ευρώπης εκβράζει στην αυλή μας το εφιαλτικό του κουκούτσι. Κι αυτό το "κουκούτσι" δεν είναι τίποτε άλλο από τη σημερινή Ευρώπη, οι θεραπαινίδες της ωραίας νύμφης είμαστε εμείς που την περιτριγυρίζουμε και συνυπογράφουμε τις άνομες αποφάσεις της. Οσο για τον ερωτευμένο ταύρο, δε χρειάζεται να σου τον αποκαλύψω, τον έχεις κιόλας αναγνωρίσει. Ενας είναι σήμερα που έτσι και "ερωτευτεί" την οποιαδήποτε "Ευρώπη" δεν του γλιτώνει: ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Να τι σημαίνει ο μύθος!