Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "νέο ΝΑΤΟ"

Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την ουσία και το περιεχόμενο του κειμένου για τη "νέα στρατηγική αντίληψη" ή το "νέο δόγμα" του ΝΑΤΟ, που υπέγραψαν οι ηγέτες των 19 χωρών - μελών της Βορειο-ατλαντικής "Συμμαχίας", μεταξύ των οποίων και ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης. Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί ότι με την υπογραφή τους στο κείμενο αυτό οι ηγέτες των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ εξουσιοδότησαν "εν λευκώ" τους Αμερικανούς - που έχουν "το πάνω χέρι" στη "λυκοσυμμαχία" - να επεμβαίνουν οποτεδήποτε και να βομβαρδίζουν οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη με ή χωρίς προσχήματα.

Κάποιοι, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την υπογραφή που έβαλε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε ένα κείμενο που επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να λειτουργεί όπως οι "Ράμπο" και οι Αμερικανοί καουμπόηδες, υποστηρίζουν πως η "νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ" ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ορισμένοι, για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ διασφαλίζεται καλύτερα από ποτέ το "απαραβίαστο των συνόρων κάθε κράτους - μέλους της συμμαχίας", άρα και των συνόρων της Ελλάδας. Κάποιοι, μάλιστα, διατυπώνουν και προωθημένες σκέψεις, υποστηρίζοντας κυνικά ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε το κείμενο για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί θα μας άναβαν φωτιές και θα μας τιμωρούσαν, δίνοντας το "πράσινο φως" στους Τούρκους για πόλεμο με την Ελλάδα.

Και εύλογα, αναρωτιέται κανείς: Αφού οι Αμερικανοί - χωρίς να προηγηθεί κάποια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας - άρχισαν να βομβαρδίζουν την ανεξάρτητη και κυρίαρχη Γιουγκοσλαβία (που είναι συνιδρυτής του ΟΗΕ), γιατί θα σεβαστούν το κείμενο για το "νέο ΝΑΤΟ" που υποτίθεται ότι εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων; Αφού τώρα με το "έτσι θέλω" οι Αμερικανοί κήρυξαν μονομερή πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, γράφοντας συνειδητά στα παλιά τους τα παπούτσια το Διεθνές Δίκαιο (όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με την υπογραφή όλων των κρατών - μελών του ΟΗΕ), γιατί θα σεβαστούν αύριο το κείμενο για τη "νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ", που το υπέγραψαν μόνο οι ηγέτες των 19 χωρών της "λυκοσυμμαχίας"; Αν σήμερα οι Αμερικανοί παραβιάζουν τα σύνορα των Βαλκανίων - βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία στο όνομα των "ζωτικών τους συμφερόντων" και με πρόσχημα την "ανθρωπιστική βοήθεια" στους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου - τι θα τους εμποδίσει αύριο να επικαλεστούν και πάλι "ζωτικά συμφέροντα" και να προωθήσουν (αν χρειαστεί και με βομβαρδισμούς στην Ελλάδα) λύσεις στο Αιγαίο ή τη Θράκη που θα ικανοποιούν την τουρκική κυβέρνηση;

Λ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χρήσιμες» επαφές στις ΗΠΑ(2002-06-12 00:00:00.0)
Η δεύτερη επίθεση των ΗΠΑ στη Σερβία(2001-07-10 00:00:00.0)
Εντείνουμε τον αγώνα μας(2001-03-24 00:00:00.0)
"Κέρδη" και "ζημιές" από τη Συμφωνία του Βελιγραδίου(1999-06-08 00:00:00.0)
Καταδικάζουν το βρώμικο πόλεμο(1999-05-13 00:00:00.0)
Η σύλληψη τριών Αμερικανών και ο Ρουγκόβα ρίχνουν τη μάσκα του ΝΑΤΟ(1999-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ