Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 1999

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ
Αντίπαλο δέος οι λαοί στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ

Αρχισε το 21ο Δεκαήμερο Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Την άλλη Κυριακή, 9 του Μάη, η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική Μαραθώνια Πορεία

Καθώς η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα έχει προχωρήσει σε νέα απάνθρωπα επίπεδα με την γκανγκστερική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και το ΝΑΤΟ προωθεί τη νέα του στρατηγική για την επιβολή της τρομοκρατίας των όπλων ενάντια στους λαούς, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,στα πλαίσια και των δραστηριοτήτων για την οργάνωση της πάλης ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, συνεχίζει τους φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες για το σταμάτημα του βρώμικο πολέμου, διοργανώνοντας και φέτος για 21η συνεχόμενη φορά το Δεκαήμερο Ειρήνης από τις 1 - 10 του Μάη.

Αποκορύφωμα των φιλειρηνικών εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο, θα είναι η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης,προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη,που φέτος γίνεται στις 9 του Μάη, μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών,στο φόντο των γκανγκστερικών επιδρομών ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία και της υπογραφής του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, η "Στρατηγική Αντίληψη", αποτελεί καρπό πολλαπλών και πολυμερών συγκερασμών, μεταξύ δυνάμεων των οποίων τα σημεία σύμπτωσης των απόψεων και συμφωνίας εναλλάσσονται με βαθιές διαφωνίες. Στο "Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον", το νέο στρατηγικό δόγμα και είναι και εμφανίζεται ότι είναι αναθεωρημένο,αφού, ανάμεσα στη γενική φιλοσοφία του Ανακοινωθέντος των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ και την Ιδρυτική Χάρτα του Οργανισμού που εγκρίθηκε το 1949, υπάρχουν διαφορές. Η Ιδρυτική Χάρτα προέβλεπε σαφώς τα όρια δράσης του Οργανισμού, τα οποία καθορίζονταν στο γεωγραφικό χώρο κυριαρχίας των κρατών - μελών, προέβλεπε επίσης ρητά και κατηγορηματικά ότι το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να προστατεύει μόνο κράτη - μέλη του και μόνο εάν αυτά ή μερικά από αυτά ή ένα από αυτά υποστεί "ένοπλη επίθεση" και για κανέναν άλλο λόγο, ενώ η Χάρτα έδινε στον ΟΗΕ, σαφώς και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης ή παρερμηνείας, την πρωτοκαθεδρία.


ΣΕΛ.  14   -   15,    36   -   3

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Βροντερό μήνυμα ταξικής πάλης και προοπτικής

Κοκκίνισε χτες η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, η χώρα ολόκληρη απ' άκρη σ' άκρη. Στις μεγάλες πρωτομαγιάτικες ταξικές, αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες, η μαχόμενη εργατική τάξη, η αδούλωτη νεολαία, ο περήφανος ελληνικός λαός βροντοφώναξε: "Από την Ελλάδα ως τη Γιουγκοσλαβία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Με το κόκκινο γαρίφαλο στο πέτο και το στόχο στο μέρος της καρδιάς, έστειλε μήνυμα καταδίκης σε "Κλίντον - Μπλερ - Σημίτη - Ντ' Αλέμα", σε όλους όσοι "τα σύνορα μοιράζουν με των λαών το αίμα".

Συγκλονιστική σε μέγεθος, παλμό, συνθήματα και ευρηματικότητα ήταν η κορυφαία πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στο Σύνταγμα και η πορεία που ακολούθησε στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου ξέσπασε η οργή για τους φονιάδες των λαών.


ΣΕΛ.  5   -   7

Συζήτηση στη Βουλή για το ΝΑΤΟ

Μετά από αίτημα του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή αύριο Δευτέρα 3 Μάη,προ ημηρεσίας διάταξης συζήτηση για το "νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας από την κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) στις 6 μμ.



Ο "Ρ" ΘΥΜΑΤΑΙ...
Κεντροαριστεροί πανηγυρισμοί και πόλεμος

Οι εκλογές σε Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία και η επικράτηση των "κεντροαριστερών" φίλων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, είχαν γίνει η αφορμή για μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να προωθηθεί και εν Ελλάδι το εγχείρημα της "κεντροαριστεράς". Δεν πέρασε πολύς καιρός για να αποκαλυφθούν σε όλο τους το μεγαλείο, όλα όσα προειδοποιούσε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή...


ΣΕΛ.  34   -   35
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ενα επίκαιρο ντοκουμέντο 60 χρόνων

Ενα ντοκουμέντο, που στον καιρό του είχε θεωρηθεί "προφητικό" - το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ, στο 18ο Συνέδριό του, τον Μάρτη του 1939 - γίνεται και πάλι σήμερα επίκαιρο και βοηθά να κατανοηθούν καλύτερα, οι ανακατατάξεις που γίνονται από τις αρχές της δεκαετίας και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς και οι απειλές που ορθώνονται μπρος στην ανθρωπότητα.


ΣΕΛ.  16,   33
ΑΝΕΡΓΙΑ
Ενα κρίσιμο πεδίο πάλης

Η ανεργία δεν είναι μόνον ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη, αλλά κι ένα πεδίο πολιτικο - ιδεολογικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.


ΣΕΛ.  8   -   9
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια!

Κάτω από τις πολεμικές κραυγές, τα σενάρια μιας πιθανής χερσαίας εισβολής και τους διπλωματικούς μαραθώνιους, κρύβεται απλώς ο γεωστρατηγικός στόχος της μόνιμης παρουσίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σπλάχνα των Βαλκανίων. Αυξάνεται η αντίσταση στον πόλεμο σε όλες τις χώρες του κόσμου, και στην ίδια την καρδιά του ιμπεριαλισμού, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στους δρόμους και στις πλατείες του Βελιγραδίου τη μέρα, στις γέφυρες που ενώνουν την παλιά με τη νέα πόλη το βράδυ, αλλά και σε κάθε γωνία της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, όλο το 24ωρο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει το σθένος ενός λαού, την απόφασή του να μην παραδοθεί, να μην προδώσει τα ιερά και τα όσιά του, να μην υποχωρήσει ούτε βήμα μπρος σ' έναν εχθρό που, όμως, γνωρίζει ότι είναι απείρως ισχυρότερός του.


ΣΕΛ.  11   -   13,    24   -   2
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Συνέντευξη του αντιπρύτανη Πανεπιστημίου

Πρέπει να λογοδοτήσουν σε διεθνή δικαστήρια οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ, τονίζει σε συνέντευξή του στο "Ριζοσπάστη", ο ιστορικός Ζάρκο Γκούντατς,αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου


ΣΕΛ.  12   -   13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ