Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χορικά" και "Τρωάδες"

Μία διακεκριμένη χορογράφος, η Ζουζού Νικολούδη και η ομάδα της "Χορικά",φιλοξενούνται αυτές τις μέρες (9μμ) στο θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη" (Αγίου Μελετίου 61Α και Πατησίων). Συγκεκριμένα, στις παραστάσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, παρουσιάζονται τα "Χορικά" και οι "Τρωάδες".Το πρώτο έργο, το οποίο παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου έως και σήμερα, βασίζεται σε αποσπάσματα από την "Ορέστεια", τον "Αγαμέμνονα", τις "Ευμενίδες", τις "Βάκχες", τους "Ορνιθες" και τους "Ιχνευτές". Χορογραφία - σκηνοθεσία Ζ. Νικολούδη,σκηνογραφία - κοστούμια Μαρία Γαζή, Γιάννης Μετζικώφ.Μουσική Νικηφόρος Ρώτας, Γιώργος Κουρουπός, Μάνος Χατζιδάκις.

Από την Τρίτη και έως τις 9 του Μάη θα παρουσιαστεί η νέα δημιουργία της χορογράφου, "Τρωάδες".Οπως σημειώνει η Ζ. Νικολούδη: "Είναι η πρώτη φορά που με την ομάδα "Χορικά" ανεβάζουμε μία ολόκληρη τραγωδία. Στην ερμηνεία των "Τρωάδων" ακολουθήσαμε βασικά ίδιες αρχές όπως και με τα αποσπάσματα αρχαίου δράματος που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα με τα "Χορικά". Τώρα όμως έπρεπε να βρεθούν και άλλες λύσεις, γιατί θέλουμε να πετύχουμε εκφραστική ομοιογένεια μεταξύ των επεισοδίων και των χορικών της τραγωδίας, έτσι ώστε στη ροή του έργου να μην αποτελούν ξεχωριστά μέρη, αλλά να εναλλάσσονται σε οργανική συνέχεια, το κάθε επεισόδιο με το στάσιμο που ακολουθεί".

"Παρά το γεγονός ότι από τη δομή της τραγωδίας, τα στάσιμα έχουν βασικές διαφορές από τα επεισόδια, πιστεύουμε ότι η ομοιογένεια στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο λόγος, το μέλος, η κίνηση σε όλα τα μέρη της τραγωδίας, είναι ένα στοιχείο που ασφαλώς συμβάλλει στην ενότητα του έργου". Η χορογραφία - σκηνοθεσία είναι των: Ζ. Νικολούδη, Κοραή Δαμάτη, Γιάννας Φιλιπποπούλου,η μουσική του Στέφανου Βασιλειάδη και τα κοστούμια της Αννας Μαχαιριανάκη.

Σημειώνουμε ότι τα έσοδα από τις 3 παραστάσεις των "Τρωάδων" (4,5 και 6/5) θα διατεθούν για τους πρόσφυγες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Εποχές και καθημερινότητα

Με τίτλο "Εποχές και καθημερινότητα" εγκαινιάζεται την Τρίτη (7.30μμ) στην αίθουσα τέχνης "Εκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα), έκθεση έργων ζωγραφικής του Τάσου Αριδά.Ο ζωγράφος επιχειρεί μια καταγραφή εντυπώσεων που έχουν σχέση με το πώς ο χρόνος ή καλύτερα οι εποχές του, επιδρούν στην εικόνα των πραγμάτων. Ανοιξη, Χειμώνας, Φλεβάρης ή Σεπτέμβρης, ξεχωριστές εποχές με διαφορετική ατμόσφαιρα όπου τα χρώματα αλλά και η διάθεση διαφοροποιούνται. Απλές, καθημερινές εικόνες που ολοκληρώνουν έναν ετήσιο κύκλο. Εργα, τοπία ή νεκρές φύσεις, με καθαρή προσωπική γραφή, που μας παρασύρουν να δούμε και να ανακαλύψουμε πράγματα ή στιγμιότυπα που συνήθως προσπερνούμε. Στο έργο του Τάσου Αριδά δε θα βρει κανείς την επηρμένη αφέλεια μιας έτοιμης απάντησης, αλλά την έκφραση κάθε ανήσυχης συνείδησης, που, ακόμα και μέσα από το οικείο και το σύνηθες, θεάται τον κόσμο από την πλέον "αιχμηρή" οπτική γωνία: αυτήν της διαρκούς έκπληξης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του Μάη.

"Χρώματα" του Αιγαίου

Συναυλία με τίτλο "Τραγούδια του Αιγαίου" πραγματοποιεί η Ορχήστρα των Χρωμάτων,αύριο (8.30μμ), στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1). Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης,ενώ ερμηνευτές θα είναι η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Βασίλης Γισδάκης.Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κάλυμνος, Νάξος, Λέρος, Σκύρος), καθώς και έντεχνα λαϊκά τραγούδια σε ποίηση Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Ν. Καββαδία, Μ. Ελευθερίου κ.ά. Εισιτήρια διατίθενται στο ταμείο του "Παλλάς" και κοστίζουν 4.000 και 2.000 δρχ. (φοιτητικά).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ