Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη "σέντρα" της ειρήνης

Ηθοποιοί και τραγουδιστές πραγματοποιούν αύριο ποδοσφαιρικό αγώνα, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού

Το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, το μέγεθος της βαρβαρότητας που διαπράττεται προς δόξα της Νέας Τάξης Πραγμάτων στη γειτονική μας χώρα, τους βρήκε από την πρώτη στιγμή στο δρόμο του αγώνα. Είναι οι Ελληνες καλλιτέχνες, τραγουδιστές και ηθοποιοί, που από την πρώτη κιόλας μέρα αυτής της εισβολής των Αμερικανών και Ευρωπαίων στρατοκρατών, έσμιξαν φωνές και καρδιές για να συμπαρασταθούν σ' έναν λαό, που βιώνει καθημερινά τ' αποτέλεσμα μιας απερίγραπτης παράνοιας. Και μαζί για να καταγγείλουν τους αρχιτέκτονες ενός εφιαλτικού κόσμου, οι οποίοι βομβαρδίζουν μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, βομβαρδίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια όλου του κόσμου. Σκοτώνοντας αμάχους, παιδιά, μνημεία... Σε μουσικά συλλαλητήρια, συναυλίες, κινητοποιήσεις, πορείες, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές της χώρας μας έδωσαν και δίνουν μαχητικό παρών μαζί με τους άλλους καλλιτέχνες, μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού, διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριοποίησης των καλλιτεχνικών σωματείων της χώρας μας, εντάσσεται η πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας να διοργανώσουν από κοινού ποδοσφαιρικό αγώνα, αύριο, στις 5μμ, στο γήπεδο της ΑΕΚ (Ν. Φιλαδέλφεια). Το εισιτήρια κοστίζουν 1.000 δραχμές και διατίθενται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (πλ. Συντάγματος 7, πλ. Αμερικής (Πατησίων 167), πλ. Βικτωρίας, Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους 72), Μοναστηράκι (Αδριανού 7), Μεσογείων 154, Λ. Αμαλίας (Εθνικό Κήπο), Μ. Βρετάνια, Κολωνάκι (Π. Ιωακείμ και Λουκιανού) κ.ά. Επίσης, από το ΣΕΗ (Κάνιγγος 33), από 50 περίπτερα σε όλους τους δήμους της Αττικής, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να τα προμηθευτούν και τηλεφωνικά, στο 6189.300 ("Τίκετ Ελλάς"), με πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας και παράδοση με κούριερ.

Παρόντες και στο Βελιγράδι

"Και με αυτό τον τρόπο", λέει η πρόεδρος του ΣΕΗ Αννα Φόνσου,"πολεμάμε με τα δικά μας "όπλα" την αδικία και αυτό τον απάνθρωπο πόλεμο, που έχει ξεσπάσει δίπλα μας, στη διάρκεια του οποίου βλέπουμε τους Αμερικανούς να δοκιμάζουν τα μηχανήματά τους πάνω σε ανθρώπους. Στόχος μας είναι από αυτό τον ποδοσφαιρικό αγώνα να συγκεντρωθούν χρήματα, για να τα στείλουμε σε αυτό το βασανισμένο λαό".

Για τον ίδιο σκοπό στην Τράπεζα Εργασίας τα δύο σωματεία έχουν ανοίξει λογαριασμό με αριθμό 01592016 - 00010/89. Οπως αναφέρει η Αν. Φόνσου, αυτή τη βδομάδα αντιπροσωπεία του ΣΕΗ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι προκειμένου να παραδώσει το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί και να έχει συνάντηση με το αντίστοιχο σωματείο ηθοποιών της Σερβίας.

"Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός έχει άμεσα την ανάγκη μας", λέει ο Ανδρέας Βαρούχας,γγ του ΣΕΗ, σημειώνοντας ότι ο αγώνας εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης του ΣΕΗ στο γιουγκοσλαβικό λαό. "Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, ενώ σκεφτόμαστε στη συνέχεια τη διοργάνωση εκδήλωσης συμπαράστασης με τη συμμετοχή ηθοποιών, οι οποίοι και θα τραγουδήσουν. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ηθοποιοί από την πρώτη στιγμή συσπειρώθηκαν, νιώθοντας την ανάγκη να συμπαρασταθούν στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και να καταδικάσουν τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα".

Χαρακτηρίζοντας "πλαστά και ύποπτα" τα διλήμματα, που τίθενται από διαφόρους κύκλους και αναφέρονται στις "ευθύνες του Μιλόσεβιτς", ο Αν. Βαρούχας σημειώνει ότι είναι "εκ του πονηρού και εξωραϊζουν την εγκληματικότητα του ΝΑΤΟ. Η Γιουγκοσλαβία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και ο λαός της μπορεί να λύσει μόνος του τα όποια εσωτερικά του προβλήματα. Αυτός ο λαός σήμερα, πιστεύω, ότι αγωνίζεται για τους λαούς όλου του κόσμου - και για μας - ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στη βαρβαρότητα που διέπει τον κόσμο μας. Εμείς, θεωρούμε χρέος μας να καταδικάσουμε το ανήθικο, το αδυσώπητο έγκλημα που διαπράττουν στην περιοχή μας οι Αμερικανοί χωροφύλακες του κόσμου, αλλά και τη συνυπευθυνότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επεσαν τα προσωπεία...".

"Αυτός ο συμβολικός ποδοσφαιρικός αγώνας γίνεται στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας να συγκεντρωθούν χρήματα, για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού" αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Κώστας Τουρνάς.Λαός, που με τη στάση του υιοθετεί και κάνει πράξη το "Ελευθερία ή θάνατος".

Στον αγώνα θα παραβρεθούν προσωπικότητες του αθλητικού κόσμου, ενώ παρόντες θα είναι οι περισσότεροι από τους Γιουγκοσλάβους ποδοσφαιριστές που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στη σύνθεση της ομάδας της ΕΤΕ, συμμετέχουν οι: Γιάννης Βαρδής, Γιάννης Ζουγανέλης, Θέμις Αδαμαντίδης, Στάθης Αγγελόπουλος, Μανώλης Λιδάκης, Αγγελος Διονυσίου, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Σαβιδάκης, Λευτέρης Πανταζής, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Μάντζιος, Διονύσης Σχοινάς, Μιχάλης Ανθης, Κώστας Μπίγαλης, Παναγιώτης Πετράκης, Γιώργος Περαντάκος, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Φίλιππος Πλακιάς, Μιχάλης Τερζής, Γιάννης Αγαπιδάκης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Μιχάλης Δημητριάδης, Κώστας Σκόνδρας, Ηλίας Μακρής, Βασίλης Παϊτέρης (αν και τραυματίας, με τετραπλό κάταγμα στο χέρι), με προπονητή τον Γιώργο Υδραίο.

Την ομάδα του ΣΕΗ αποτελούν οι: Θάνος Κανούσης, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Λιγνάδης, Ανδρέας Βαρούχας, Τάσος Κοντραφούρης, Γιώργος Ματαράγκας, Βαγγέλης Μουρίκης, Χρήστος Παγκαλίας, Τόνυ Δημητρίου, Ντίνος Καρβέλης, Χρήστος Τσαχνόπουλος, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Μικρούδης, Ηλίας Ανδροβιτσανέας, Σπύρος Σπαντιδάς, Αλεξ Νικολαϊδης, Μπάμπης Κλαλιώτης, Τάσος Αναγνώστου, Δημήτρης Στρατάκης, Αλέξανδρος Μπουρδουμής, Γιάννης Βαρούχας, Νικηφόρος Ξάφας, Γιάννης Μπέζος, Γρηγόρης Βαλτινός, Σωτήρης Μουστάκας, Σπύρος Παπαδόπουλος, Αλμπέρτος Εσκενάζυ, Μάρκος Σεφερλής, Δημ. Καταλειφός, Γιάννης Βούρος.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ