Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατζέντα εκδηλώσεων

Τιμή στο συνθέτη της Αντίστασης

Εναν πανάξιο κάθε αγωνιστικής και καλλιτεχνικής τιμής, τον συνθέτη της Εθνικής Αντίστασης,τον αλησμόνητο Αλέκο Ξένο τιμά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 του Απρίλη, στις 7.30μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Για το συνθετικό έργο και την τεράστια αγωνιστική και πολιτιστική προσφορά του για το λαό μας και την ελευθερία, ανεξαρτησία και προκοπή της πατρίδας μας θα μιλήσουν οι: Βάσος Γεωργίου (δημοσιογράφος). Γιώργος Λεωτσάκος (δημοσιογράφος, μουσικολόγος). Θάνος Κωνσταντινίδης (γιατρός, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών). Φοίβος Ταξιάρχης (ηθοποιός). Νίκος Καραντηνός (πρόεδρος του Συνδέσμου και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ,που με διεύθυνση του αρχιμουσικού της Σπύρου Θεοτοκάτου,θα ερμηνεύσει αντιστασιακά τραγούδια του Αλέκου Ξένου. Γεννημένος στη Ζάκυνθο (2/5/1912), ο Α. Ξένος σπούδασε μουσική στη Φιλαρμονική της Ζακύνθου και στο Ωδείο Αθηνών. Το 1940 συνθέτει το πρώτο συμφωνικό έργο "Νέοι Σουλιώτες", εμπνευσμένο από την αντίσταση του λαού μας, το οποίο πρωτοπαίχτηκε από την ορχήστρα του ραδιοφωνικού σταθμού (1941) με τίτλο "Εισαγωγή λευτεριάς". Το έργο μεταδόθηκε από τον γερμανοκρατούμενο σταθμό με τον παραπλανητικό τίτλο "Συμφωνική πεζογραφία σ' ένα ελληνικό θέμα". Το 1943 φεύγει κυνηγημένος για το βουνό. Οργανώνει στην Ελεύθερη Ελλάδα φιλαρμονικές και χορωδίες. Εξέχουσες αντιστασιακές συνθέσεις του είναι τα: "Συμφωνία της Αντίστασης", οι ύμνοι της ΠΕΕΑ, της Αλληλεγγύης, της ΕΠΟΝ, το "Τραγούδι του Αρη", το "Εμπρός" που σφράγισαν το πολύμορφο έργο του. Μεταξύ άλλων έγραψε τα έργα: "Τζαβέλας", "Σαρακατσάνισσα", "Η Λαφίνα", "Τρίπτυχο", "Χορός τραγούδι", "Χορικά", "Ο Διγενής δεν πέθανε", "Προμηθέας", "Σονάτα", "Σπάρτακος", "Κύπρος", "Δεύτερη Συμφωνία", "Ελεύθερη πολιορκημένοι".

Το έργο του "Συμφωνία της Αντίστασης" βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας (1952), ενώ αξιώθηκε των επαίνων του Σοστακόβιτς για το παραπάνω έργο και το συμφωνικό ποίημα μπαλέτο "Ο Διγενής δεν πέθανε".

Χοροθεατρική "δίψα"

"Ανθρώπινη δίψα" τιτλοφορείται η φετινή παράσταση της χορευτικής "Ομάδας Εδάφους".Την παράσταση συνθέτουν έξι μικρά αυτοτελή έργα, τα οποία παρουσιάζονται για λίγες βραδιές, στο Θέατρο "Χώρα" (Αμοργού 20).

Η "Ανθρώπινη δίψα" ξεκινά με τον "Ευαγγελισμό", έργο για τη φετινή καλεσμένη της ομάδας, Ζωή Πανερίτη.Ακολουθεί το χορογραφικό παιχνίδι "Η βουτιά" και ο σύνθετος μονόλογος "Σκαλοπάτια". Το τέταρτο στη σειρά είναι το "Τραγούδι '99". Το "Ζεϊμπέκικο" κλείνει το πρώτο μέρος της παράστασης. Το μεγαλύτερο και παλαιότερο έργο της παράστασης είναι το "Τελευταίο Τραγούδι".

Τη σκηνοθεσία και χορογραφία υπογράφει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Λίλης Πεζανού (στο "Τελευταίο Τραγούδι" κρατήθηκε η αρχική σκηνογραφία του Νίκου Αλεξίου), οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου και το μακιγιάζ του Αγγελου Μέντη.Ερμηνεύουν οι: Αγγελική Στελλάτου, Γιάννης Γιαπλές, Νίκος Δραγώνας, Φώτης Νικολάου, Τάσος Παπαϊωάννου, Ζωή Πανερίτη, Βάλια Παπαχρήστου.

Αρχαία λυρική ποίηση

Αποσπάσματα αρχαίας λυρικής ποίησης σε πρωτότυπη μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη - παραγγελία της Ορχήστρας των Χρωμάτων - θα παρουσιαστούν αύριο (8.30μμ) στο Ιδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" (Πολυγνώτου 9 - 11, Πλάκα). Η φύση, ο έρωτας, οι πολλές αποχρώσεις της ψυχής, "ζωντανεύουν" μέσα από το λόγο της Σαπφούς, του Αρχίλοχου, του Ανακρέοντα, του Αλκμάνα, του Ιππώνακτα, μέσα από τη σημερινή μουσική έκφραση ενός νέου μουσικού. Ενός μουσικού, που με άρπα, φλάουτο και κρουστά πραγματοποιεί το δικό του διάλογο με την αρχαία ποίηση. Τραγουδούν: Σπύρος Σακκάς, Κατερίνα Παπαδοπούλου.Παίζουν: Μαρία Μπιλτέα (άρπα), Μαρία Βασιλοπούλου (φλάουτο), Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά). Διαβάζουν: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Σπύρος Σακκάς.Επιμέλεια: Ι. Ηλιοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ