Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Εσκεμμένα αινιγματικοί για τη "χερσαία εισβολή"

Ενας πόλεμος που δεν έχει "κηρυχτεί", γιατί απλά κανείς δεν τολμά να αναλάβει το κόστος μίας τέτοιας δήλωσης. Ενας "πόλεμος" που θα κρίνει το μέλλον του ΝΑΤΟ, που γιορτάζει τα 50χρονα της "γέννησής" του, προσπαθώντας να αναδυθεί σαν το φοίνικα από τις στάχτες του και να επιβληθεί στο "νέο κόσμο" που προσπαθεί να δημιουργήσει. Ενα ΝΑΤΟ που οι πανηγυρικές του εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε "πολεμικό συμβούλιο", όπου προτάσσεται αφ' ενός η ενότητα της Συμμαχίας, δημιουργώντας μία εικόνα ότι κάτι μπορεί να κινείται προς αντίθετη κατεύθυνση, και αφ' ετέρου αφήνοντας αυτές τις "διαφωνίες" αλλά και τα πιθανά σενάρια μίας "χερσαίας εισβολής" να διαρρέουν για να δημιουργούν το κλίμα και προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για την εισβολή που κανείς δεν ξέρει πότε, πώς και από ποιους θα πρωτογίνει. Το πιο πιθανό σενάριο είναι προς το παρόν να χρησιμοποιηθούν οι δυνάμεις του UCK με την υποστήριξη των "Απάτσι" και των ειδικών δυνάμεων και που ποτέ δε θα ομολογήσουν απευθείας ότι θα πρόκειται ουσιαστικά για χερσαία επέμβαση.

Αγκιστρωμένη στη βαλκανική κρίση, η συνάντηση των 19 ηγετών των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ αλλά και των υπολοίπων 25 ειδικών προσκεκλημένων τους, θα ασχοληθεί και θα επικεντρωθεί στην επικείμενη κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, πιθανότατα και στην προοπτική χρήσης των χερσαίων δυνάμεων, δηλώνουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ... κάτι που δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, αφού σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα,θα συζητηθεί αλλά δεν πρόκειται να παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Πιθανότατα, έπειτα από τέσσερις βδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών χωρίς αποτέλεσμα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ συζητεί όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο των χερσαίων επιχειρήσεων με στόχο να απομακρυνθούν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από το Κόσσοβο και να εξασφαλιστεί η αυτονομία της περιοχής, αν δεν το έχει αποφασίσει ακόμα. Προς το παρόν όλοι δηλώνουν ότι οι αεροπορικοί και πυραυλικοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση... "Το ΝΑΤΟ τώρα θα επικεντρώσει τις επιθέσεις του κατά "νευραλγικών κέντρων" του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Δε θα υπάρξει κανένα ιερό άβατο" για το καθεστώς αυτό, κατέληξε ο Βρετανός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σι. Τα "ατυχήματα" και τα "συγνώμη λάθος" όπως είναι φυσικό θα πολλαπλασιάζονται και αυτά.

Τα πολλαπλά σενάρια του "πολέμου"

Η αναθεώρηση των σχεδίων για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, που είχαν εκπονηθεί και απορριφθεί από το φθινόπωρο του 1998, αποτελεί μία σαφέστατη ένδειξη για τα σχέδια που έχουν να προχωρήσουν αυτό τον "ακήρυχτο πόλεμο" επί του εδάφους ως έναν τρόπο να τελειώνουν μια και καλή με τους Σέρβους, που δείχνουν μία απίστευτη "θέληση" να σταθούν και να μην υποταχτούν μετά από ένα μήνα σφυροκοπήματος από τα γεράκια του ΝΑΤΟ.

"Οταν μαχόμαστε, μαχόμαστε για να επιβληθούμε", δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Κλίντον κατά την αρχική του ομιλία, στην πανηγυρική έναρξη των γιορτασμών για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων αλλά και θέτοντας το σενάριο ενός χερσαίου πολέμου στην επικαιρότητα, ως έναν τρόπο να δοθεί ένα γρήγορο και σίγουρο τέλος. Αν όμως η Συμμαχία δεν αρχίσει σύντομα τις προετοιμασίες για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, προειδοποιεί ο στρατιωτικός αναλυτής των "Νιου Γιορκ Τάιμς" Μάικλ Γκόρντον, η απειλή αυτή δε θα είναι αξιόπιστη πριν τον ερχόμενο χειμώνα και αν τελικώς αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή πριν τον ερχόμενο Οκτώβρη. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές η χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων για την επιβολή μιας ειρηνικής συμφωνίας σ' έναν αποδιοργανωμένο γιουγκοσλαβικό στρατό ίσως να είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί ένα αποφασιστικό τέλος σ' αυτόν τον πόλεμο και επισημαίνουν ότι η εξουσιοδότηση που έδωσε ο Χαβιέ Σολάνα στη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ να επανεξετάσει και να αναπροσαρμόσει τα σχέδια για μια πιθανή χερσαία εισβολή δείχνει ότι η Συμμαχία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να "έχει στο τραπέζι" αυτή τη δυνατότητα. Οι εκτιμήσεις που είχε κάνει πέρσι το ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι θα χρειάζονταν 75.000 στρατιώτες για να καταλάβουν το Κόσσοβο και 200.000 για να αποκτήσουν τον έλεγχο ολόκληρης της Σερβίας. Οπως επισημαίνει όμως η "Ουάσιγκτον Ποστ", οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ δεν έχουν έρθει σε συμφωνία για το θέμα ενδεχόμενων χερσαίων επιχειρήσεων, όπως δεν έχουν συμφωνήσει και για το ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ