Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:
"Βομβαρδίζουν με εκρηκτικά που ξεπερνούν σε ισχύ τη βόμβα

στη Χιροσίμα"!

"Μια μικρή χώρα όπως η Γιουγκοσλαβία των 11.000.000 κατοίκων αποτελεί πεδίο δοκιμής βάρβαρων δυνάμεων, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμη και όπλα που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις, όπως βόμβες θραυσμάτων. Από την αρχή των επιδρομών έχουν γίνει πάνω από 7.000 επιθέσεις. Εχουν πέσει πάνω από 1.800 ρουκέτες και χιλιάδες βόμβες. Η ποσότητα των εκρηκτικών υλών σε πόλεις και χωριά ξεπερνά σε ισχύ τη βόμβα στη Χιροσίμα!" Μ' αυτές τις φράσεις, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνα, Ντραγκομίρ Βουτσίτσεβιτς,κατήγγειλε τις φονικές αμερικανοΝΑΤΟικές επιδρομές στη χώρα του, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα μια φράση: "Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί"!

Ο Βουτσίτσεβιτς ανακεφαλαιώνοντας τα στοιχεία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για τα πλήγματα που έχουν καταφέρει στη Γιουγκοσλαβία οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί από την 24η Μάρτη, ανέφερε πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 500, οι τραυματίες τους 4.000, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το βομβαρδισμό τρένου στο Κόσσοβο με 55 νεκρούς, τις επιδρομές κατά αυτοκινητοπομπών προσφύγων στην Τζακόβιτσα με 75 νεκρούς, το βομβαρδισμό σε στρατόπεδο Σέρβων προσφύγων από την Κροατία με 10 νεκρούς και το χτεσινό βομβαρδισμό στο κτίριο της σερβικής τηλεόρασης που προκάλεσε πάνω από 25 νεκρούς.

Ο ίδιος κατέγραψε τη δημιουργία τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανέργων (ως αποτέλεσμα των επιδρομών), πρόσθεσε πως τουλάχιστον 2.000.000 οικογένειες έχουν μείνει δίχως εισοδήματα, και ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολλά μοναστήρια, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, νοσοκομεία, 200 σχολεία και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πρόχειρος υπολογισμός γενικότερων ζημιών αναφέρει πως ανέρχονται σε τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια.

Αναφερόμενος γενικά σε ειρηνευτικές μεσολαβητικές προσπάθειες διαφόρων χωρών ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης υπογράμμισε πως "δυστυχώς έχουν αποβεί άκαρπες",τονίζοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει επιτέλους να λάβει πρωτοβουλία για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Οπως μάλιστα σημείωσε: "το ότι δεν επιτράπηκε η δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών ενθαρρύνει την εισβολή"...

Ο Ντρ. Βουτσίτσεβιτς ανέφερε πως η κυβέρνηση του Βελιγραδίου καταβάλλει προσπάθειες για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν επανέλθει "αρκετές δεκάδες χιλιάδες". Οταν ρωτήθηκε σε σχέση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επιστροφή των προσφύγων, είπε πως "οι γιουγκοσλαβικές αρχές έκαναν έκκληση σε πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο και στη Μετόχια, τουλάχιστον δύο φορές, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν την περιοχή και να παραμείνουν εκεί". Πρόσθεσε πως καταβάλλονται (δεδομένων των δυσκολιών) προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και φροντίδας όσων έχουν ανάγκη... Σε σχετική ερώτηση "Ρ", ο Ντρ. Βουτσίτσεβιτς σχολίασε πως όλες οι ενδείξεις φέρουν εσκεμμένο το βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπών στην Τζακόβιτσα και σημείωσε πως "στον εισβολέα με κανέναν τρόπο δεν αρέσει η επιστροφή των προσφύγων"!

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών του Β. Τσερνομίρντιν (ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου Γιέλτσιν για το Γιουγκοσλαβικό) είπε πως αυτό συνίσταται "σε κοινή καταδίκη Βελιγραδίου - Μόσχας της ΝΑΤΟικής εισβολής, έγινε έκκληση για άμεση παύση των βομβαρδισμών, τονίστηκε η προσήλωση των δύο πλευρών στην εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο με καθεστώς ευρείας αυτονομίας που θα εγγυάται την ισονομία όλων των εθνικών κοινοτήτων και προτάθηκε η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, στο πλαίσιο μίας πολιτικής λύσης". Οπως όμως τόνισε απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε συμφωνία είναι η άμεση παύση των βομβαρδισμών!

Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ