Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Επίκαιρα μηνύματα

Συμπόσιο με την ευκαιρία της 129ης επετείου από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν με θέμα: "Β. Ι. Λένιν. Ενοπλες δυνάμεις και σύγχρονη εποχή"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με την ευκαιρία της 129ης επετείου από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν (22 Απρίλη 1870) στη συνοικία Γκόρκι Λένινσκιε πραγματοποιήθηκε ηεκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Β. Ι. Λένιν. Ενοπλες δυνάμεις και σύγχρονη εποχή", που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών", Ολέγκ Σένιν, σημείωσε ότι η δημιουργία των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και η ηρωική ιστορία τους συνδέονται άρρηκτα με το όνομα του Λένιν. Σ' αυτόν ανήκει η εξαιρετική υπηρεσία της τεκμηρίωσης του στρατιωτικού προγράμματος της προλεταριακής επανάστασης, της θεωρίας υπεράσπισης του σοσιαλιστικού κράτους. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Λένιν: "...Ο εξοπλισμός της αστικής τάξης ενάντια στο προλεταριάτο είναι το σημαντικότερο, βασικό γεγονός της σύγχρονης αστικής κοινωνίας", ο Σένιν απηύθυνε στους παρόντες το ερώτημα: "Στ' αλήθεια, δεν είναι επίκαιρο αυτό σήμερα;".

Αναφερόμενοι στη θεωρητική κληρονομιά του Λένιν, οι μετέχοντες στη σύνοδο επισήμαναν την αναλλοίωτη σημασία των έργων του πάνω στα στρατιωτικά ζητήματα και τον επίκαιρο χαρακτήρα τους. Είναι γνωστό ότι μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917, η Αντάντ με 14 χώρες ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επέμβαση ενάντια στη νεαρή σοβιετική χώρα. Οπως πάντα, για να δικαιολογήσει την επέμβαση ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία θυμίζει πολύ τις σημερινές εξηγήσεις του Κλίντον και τη δικαιολόγηση απ' αυτόν της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τότε, τον Αύγουστο του 1918, ο Λένιν έστειλε επιστολή στους Αμερικανούς εργάτες, όπου έλεγε τα πράγματα με τ' όνομά τους: "Τώρα ακριβώς οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι, αυτοί οι σύγχρονοι δουλοκτήτες, άνοιξαν μια ιδιαίτερα τραγική σελίδα στην αιματηρή ιστορία του αιμοσταγούς ιμπεριαλισμού, συναινώντας, άμεσα ή έμμεσα, ανοιχτά ή υποκριτικά καλυμμένα, στην ένοπλη εκστρατεία των αγγλοϊαπωνικών κτηνών με σκοπό την κατάπνιξη της πρώτης σοσιαλιστικής Δημοκρατίας". Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτά τα λόγια έχουν γραφεί πριν από 80 και πλέον χρόνια, λες και έχουν ειπωθεί στις μέρες μας, που η χωροφυλακίστικη βία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έχει ήδη δοκιμαστεί στο Ιράκ, στη Βοσνία, στην Κροατία, σήμερα στη Γιουγκοσλαβία, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν θύματα επεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ήταν το Βιετνάμ, η Κούβα, η ΛΔ της Κορέας, ο Λίβανος, η Σομαλία...

"Μίλησα πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Οι λαοί πρέπει να γνωρίζουν τους πραγματικούς υπαίτιους αυτών που συμβαίνουν. Είναι ο Γκορμπατσόφ και ο Γιέλτσιν, που κατέστρεψαν την ΕΣΣΔ, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και όλο το σύστημα της διεθνούς ασφάλειας. Είναι ο Κλίντον και ο Σολάνα, που σφετερίστηκαν το δικαίωμα να αποφασίζουν κατά την κρίση τους για τις τύχες του κόσμου, με τις αιματηρές μεθόδους τους. Αυτοί ακριβώς, για να μην αναφέρουμε τους κατώτερους κομπάρσους, είναι οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου της εποχής μας. Και οι διεθνείς εγκληματίες πρέπει να δικαστούν από ένα Διεθνές Δικαστήριο, διότι ο ΟΗΕ έπαψε να παίζει ακόμα και το ρόλο φύλλου συκής. Οσο πιο γρήγορα θα το συνειδητοποιήσουν αυτό οι έντιμοι άνθρωποι, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, το μέλλον της Γης", τόνισε ο Σένιν.

Στη σύνοδο έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς πρέπει να εκτιμούνται πληρέστερα οι στρατιωτικές πλευρές των νέων ιστορικών συνθηκών για την αποκατάσταση της ανανεωμένης Σοβιετικής Ενωσης, του Σοβιετικού Στρατού, της σοβιετικής εξουσίας και του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ