Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόταση "ειρήνης" από το ΚΟΔΗΣΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. -

Ο Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρος του "Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού" - (ΚΟΔΗΣΟ - PDS) - και ο Γκέοργκ Γκίζι, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, υπογράφουν την πρόταση σχεδίου ειρηνικής διευθέτησης για το Κοσσυφοπέδιο που απέστειλαν σε 50 ευρωπαϊκές προσωπικότητες και αποτελείται από 5 σημεία που έχουν ως εξής:

1. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και οι στρατιωτικές δραστηριότητες του γιουγκοσλαβικού στρατού, της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να σταματήσουν χωρίς αναβολή.

2. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός και οι δυνάμεις της αστυνομίας και της ασφάλειας πρέπει να αποσυρθούν ως το βαθμό που συμφωνήθηκε τον Οκτώβρη του 1998 μεταξύ Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ. Πέρα από αυτό να κηρυχτεί από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο και την κυβέρνηση και από το UCK αμέσως ανακωχή.

3. Οι αρχικά συμφωνηθέντες 2.000 παρατηρητές του ΟΑΣΕ, επιστρέφουν πάραυτα στο Κοσσυφοπέδιο και ο αριθμός τους ενδεχόμενα να αυξηθεί.

4. Υπό την υψηλή ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναλαμβάνοντας κατ' ευθείαν άμεσες διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ των συμπλεκομένων μερών με τη συμφωνία ότι την ευθύνη για την κατάρτιση μιας δίκαιης συμφωνίας αναλαμβάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυτό εξασφαλίζει την πραγματοποίησή της κατά τρόπο που αυτό θα αποφασίσει.

5. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επεξεργάζονται κοινό σχέδιο για την εξάλειψη των καταστροφών που προξενήθηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και χρηματοδοτούν την ανοικοδόμηση. Αυτό συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη των προσφύγων. Μέχρι την επιστροφή όλων των προσφύγων, η ΕΕ θέτει στη διάθεση εκείνων των χωρών, οι οποίες έχουν αποδεχθεί ή θα αποδεχθούν ακόμα πρόσφυγες, οικονομικά μέσα και αγαθά βοήθειας.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες για Πρέσεβο και ένταξη στη Συμμαχία... (2001-04-26 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ, απειλή για τη σταθερότητα του κόσμου (2000-06-13 00:00:00.0)
«Δε θα παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»! (2000-03-25 00:00:00.0)
Οι πολλαπλοί στόχοι ενός "σιβυλλικού" κειμένου (1999-05-09 00:00:00.0)
Δεν αισθάνεται "ευτυχής"! (1999-03-26 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στην Αττάλεια (1998-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ