Associated Press |
Από τη συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον εκπρόσωπο της Γιουγκοσλαβίας |
Την είσοδο γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο υπόλοιπο 20% των τομέων της «ουδέτερης ζώνης» μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την ειρήνη» (συ)ζήτησαν χτες τα μέλη της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας που μετέβησαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Τζορτζ Ρόμπερτσον.
Η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόιτσα Τσόβιτς, και το διοικητή των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στη Ν. Σερβία, στρατηγό Νίκοσλαβ Κρστιτς, παρουσίασε στους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους και το λεπτομερές σχέδιο-πρόταση για την εκτόνωση της έντασης στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο.
Η απάντηση του γγ του ΝΑΤΟ στο αίτημα της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας για περαιτέρω είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην «ουδέτερη ζώνη» ήταν, τουλάχιστον για την ώρα, αρνητική, με το αιτιολογικό πως «δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για μία τέτοια εξέλιξη». «Είναι ελπίδα του ΝΑΤΟ πως οι κατάλληλες συνθήκες θα υπάρξουν για το άνοιγμα του υπόλοιπου τομέα στο έδαφος της ζώνης ασφαλείας», δήλωσε ο Ρόμπερτσον μετά τη συνάντησή του με το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, ενώ αναφερόμενος στο σχετικό αίτημα των Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων πρόσθεσε πως «οτιδήποτε θα πρέπει να αποφασιστεί δίχως να προσκρούει σε χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να προκαλέσει μία ευρεία συναίνεση». Ακολούθως, ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στον τρόπο κατά τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν οι συνθήκες «ώριμες» για την περιπολία των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο υπόλοιπο 20% της «ουδέτερης ζώνης», θέτοντας τις ακόλουθες «προϋποθέσεις»: Αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών από όλα τα δημόσια κτίρια. Δημιουργία μίας πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης ταχείας δράσης. Συνθήκες για την επιστροφή προσφύγων. Να τεθεί ζήτημα αμνήστευσης των Αλβανών ανταρτών που παρέδωσαν εκούσια τα όπλα τους.
Ο Τσόβιτς, που είναι ουσιαστικά ο επικεφαλής της ομάδας αξιωματούχων του Βελιγραδίου οι οποίοι διαπραγματεύονται με την αλβανική κοινότητα της νότιας Σερβίας, σχολίασε εμμέσως πλην σαφώς τις προϋποθέσεις του γγ του ΝΑΤΟ «δύσκολες», με επιχείρημα τις δυσκολίες που συναντά η σερβική πλευρά στις προσπάθειές της να συνεννοηθεί και να συνδιαλλαγεί με την αντιπροσωπεία της αλβανικής κοινότητας στη νότια Σερβία. «Θέλουμε», δήλωσε ο Τσόβιτς στις Βρυξέλλες, «επίλυση του προβλήματος (στο Πρέσεβο) με ειρηνικό τρόπο και με διάλογο. Ομως, ο διάλογος απαιτεί δύο μέρη».
Εχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος περίπου διακοσίων μελών του γιουγκοσλαβικού στρατού για εγκλήματα που διαπράχτηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσαν αργά προχτές βράδυ αξιωματούχοι του ομοσπονδιακού στρατού.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δίκες 24 Σέρβων στρατιωτών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και διεξάγονται οι δίκες 183 στρατιωτών και αξιωματικών με παρόμοιες κατηγορίες. «Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν δολοφονίες, βασανισμούς και κακομεταχείριση, παράνομες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και κλοπές», δήλωσε χτες ανώνυμος αξιωματικός που υπηρετεί στη νομική διεύθυνση του γιουγκοσλαβικού στρατού, προσθέτοντας πως ολοκληρώθηκαν έρευνες για 62 μέλη του γιουγκοσλαβικού στρατού, εναντίον των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι διέπραξαν εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν αθώα.
Την αποφυλάκιση 130 Κοσσοβάρων Αλβανών, που είχαν καταδικαστεί πριν έναν χρόνο σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο κατά την περίοδο 1997-'99, αποφάσισε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας.
Οι περίπου 130 κρατούμενοι εξήλθαν χτες το πρωί από τις φυλακές στη νότια σερβική πόλη Νις και επιβιβάστηκαν σε τρία λεωφορεία που τους περίμεναν για να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους στο Κόσσοβο. Τις προσεχείς ώρες αναμένεται να αποφυλακιστούν και άλλοι δεκάδες κρατούμενοι σε άλλες περιοχές της Σερβίας.