Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς προσφεύγοντας στη διπλωματία

ΜΟΣΧΑ.-

Προσεκτική στάση αντιδράσεων αλλά και διπλωματικής κινητικότητας εξακολουθεί να τηρεί η Μόσχα. Ομως, δίχως άλλο, τα μέσα αλλά και τα περιθώρια που της αφήνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι δραστικά περιορισμένα.

Ετσι, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν,αφού χαρακτήρισε "βαρβαρότητες" τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία, επανέλαβε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να αναζητεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος απέκλεισε τη στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στα Βαλκάνια, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του "έχει ένα σταθερό σχέδιο δράσης"."Η κατάσταση αποτελεί αντικείμενο καθημερινών συζητήσεων. Τώρα δίδονται ευκαιρίες για να αναλάβει η Ρωσία διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες. Ισως, υπάρχουν εδώ στη Ρωσία μερικοί παρανοϊκοί που θέλουν να εφοδιάσουν με όπλα τη Γιουγκοσλαβία. Αυτό είναι απολύτως αδύνατον!", τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.Αργότερα, σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που δήλωσε πως δε θα πρέπει να αποκλείονται και "νεότερες πρωτοβουλίες από τη Μόσχα", εκφράζοντας την επιθυμία του και η Δύση να συγκαλέσει επαφές σε υπουργικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων... Ο ίδιος πρόσθεσε πως ίσως επισκεφθεί την περιοχή των Βαλκανίων τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συμβάλει "στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης".

Στο μεταξύ, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εκτός από το κατασκοπευτικό ρωσικό πολεμικό "ΛΙΜΑΝ" άλλα έξι πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα έχουν τεθεί σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας. Ωστόσο, ο ναύαρχος Ιγκόρ Κασατόνοφ σχεδόν απέκλεισε τον απόπλου και των επτά πλοίων με κατεύθυνση τα νερά της Αδριατικής. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Εάν παρέμεναν ναυτικές μας δυνάμεις στη Μεσόγειο, τώρα δε θα γίνονταν επιδρομές τέτοιου είδους!".

Και η Κίνα συνεχίζει να καταδικάζει τις επιδρομές

Το Πεκίνο κατήγγειλε χτες το ΝΑΤΟ πως οι επιδρομές του στη Γιουγκοσλαβία προκαλούν "μεγάλες απώλειες πολιτών" και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να βρει τρόπους για την παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απαίτησε από το ΝΑΤΟ να τερματίσει τους βομβαρδισμούς, λέγοντας ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι "ποταμός προσφύγων σε γειτονικές χώρες". Οσο για την κλιμάκωση των φονικών επιδρομών, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για τις επιπτώσεις, λέγοντας πως ήδη το Βελιγράδι και οι ευρύτερες περιοχές του "αντιμετωπίζουν μία ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ