Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Βιάζονται να ξεπουλήσουν το επόμενο πακέτο

Μέσα στον Ιούνη, θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες το τέταρτο πακέτο μετοχών του Οργανισμού. Το 49% θα βρεθεί στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου

Σε μια κίνηση κλιμάκωσης της πολιτικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, παραπέρα εκπλήρωσης των δεσμεύσεων στην πορεία προς την ΟΝΕ και παράλληλα στήριξης του Χρηματιστηρίου - εν μέσω, μάλιστα, των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία - προχώρησε χτες η κυβέρνηση, με την απόφασή της να ξεπουλήσει ακόμα ένα ποσοστό 14% του ΟΤΕ στα τέλη Ιούνη, πέραν του 35% που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη,του διοικητή του ΟΤΕ Β. Ράπανου και αρμόδιων συμβούλων. Με την τέταρτη μετοχοποίηση, στα χέρια του χρηματιστηριακού κεφαλαίου θα βρεθεί το 49% του Οργανισμού, αλλά αυτό προϋποθέτει και νομοθετική παρέμβαση, αφού, σύμφωνα με τα ισχύοντα, το ποσοστό της ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 45% των μετοχών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτή η νομοθετική παρέμβαση, εκτός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να αφορά ευρύτερες αλλαγές, εξαίρεση δηλαδή του ΟΤΕ από το νόμο 2414 και θεσμοθέτηση της προοπτικής παράδοσης του μάνατζμεντ στον στρατηγικό επενδυτή.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν αναλυτικότερα οι λεπτομέρειες της τέταρτης μετοχοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το παραπάνω 14% των μετοχών του ΟΤΕ που θα διατεθεί σε ιδιώτες κατά την τέταρτη φάση, ποσοστό 1% θα δοθεί σε όσους είχαν κρατήσει μετοχές από την προηγούμενη μετοχοποίηση πάνω από 6 μήνες, ενώ από το υπόλοιπο 13% ένα μέρος (40%) θα διατεθεί με προμέτοχα (πρόκειται για τα μετοχοποιήσιμα ομόλογα τύπου Μπαλαντίρ, που εφηύρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προσδώσει λαϊκό χαρακτήρα στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας) και το υπόλοιπο, μέσω Χρηματιστηρίου, σε Αθήνα και Ν. Υόρκη.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια για να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να χρυσώσει το χάπι, υπόσχεται πως από τα κεφάλαια που θα εισπράξει, 80 περίπου δισεκατομμύρια προτίθεται να τα δώσει στον χρηματοοικονομικό φορέα που σχεδιάζει για το ΤΑΠ - ΟΤΕ, αφού όμως βάλει στο χέρι τα 175 δισ. των εργαζομένων, που ήδη έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους, στην παγίδα που τους στήνει η κυβέρνηση.

Αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης, ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος της ΕΣΚ - ΟΤΕ,υπογραμμίζει πως με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η παράδοση του ΟΤΕ στο μεγάλο κεφάλαιο, καθιστώντας τον αιχμάλωτο του χρηματιστηριακού τζόγου. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να παγιδεύσει τους εργαζόμενους και να συνδέσει τη μετοχοποίηση, με τη δήθεν "λύση" καυτών προβλημάτων των εργαζομένων, (ασφαλιστικό, μισθολόγιο), που τα θυμάται μόνο τις παραμονές των μετοχοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι, συνεχίζει το στέλεχος της ΕΣΚ, πρέπει να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από την ΟΜΕ - ΟΤΕ και τα συνδικάτα, να οργανώσουν επιτέλους την αντίδραση των εργαζομένων και να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" σε βάρος του Οργανισμού και των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ