Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δημοπρασία με πολλά ερωτηματικά...

Ερωτηματικά προκάλεσε η χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία προχωρεί σήμερα σε δημοπρασία άντλησης ρευστότητας 200 δισ. δραχμών από την τραπεζική αγορά, για διάστημα τριών μηνών, με επιτόκιο που θα προκύψει από τις προσφορές των συμμετεχόντων στη δημοπρασία.

Είναι η πρώτη φορά που το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να δεσμεύσει κεφάλαια από την τραπεζική αγορά, για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, εξέλιξη την οποία ορισμένοι παράγοντες τη συνέδεσαν με την κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, εκδηλώθηκαν μικρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων, καθώς υπήρξαν ρευστοποιήσεις.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η πρόθεσή της να προχωρήσει σε τρίμηνη δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων αποτελεί ένα από τα νέα μέτρα που σταδιακά θα ενεργοποιηθούν με στόχο τον περιορισμό της υπερβάλλουσας ρευστότητας. Ρευστότητα η οποία δημιουργείται λόγω των υψηλών παρεμβατικών επιτοκίων που διατηρεί σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας (12,5% για καταθέσεις 14 ημερών από τις τράπεζες προς αυτή), καθώς και των μεγάλων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που προσελκύουν τεράστια κερδοσκοπικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Αν όντως η σημερινή δημοπρασία αποσκοπεί στον περιορισμό της ρευστότητας, πρόκειται για μέτρο που τελικά ευνοεί τις τράπεζες και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που αντλεί έντοκα η Τράπεζα της Ελλάδας με τις παρεμβάσεις που κάνει. Αρκετούς μήνες πριν το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα είχε εκδηλώσει ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν στον πληθωρισμό από την αυξανόμενη πιστωτική επέκταση (χορήγηση νέων δανείων) ειδικά στην καταναλωτική πίστη και είχαν διαρρεύσει πληροφορίες περί λήψης μέτρων στην κατεύθυνση του περιορισμού των δανείων αυτών (π.χ. αύξηση των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των τραπεζών ή αυστηρότεροι όροι χορήγησης καταναλωτικών δανείων). Αντί αυτού ανακοίνωσε χτες δημοπρασία τρίμηνων καταθέσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δεσμεύσουν τα χρήματά τους για τρεις μήνες αλλά θα εισπράξουν τα υψηλά επιτόκια από την Τράπεζα της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ