Φιλότεχνοι, θεατρόφιλοι, μεγάλοι και μικροί, αξίζει να επισκεφθείτε το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (κτίριο Κωστή Παλαμά, Ακαδημίας 48), όπου από τις 31/3 μέχρι τις 30/4 (καθημερινά 10πμ - 9μμ, Σαββατοκύριακα 11πμ - 9μμ) φιλοξενείται μια έκθεση κοστουμιών, ατόφιων σκηνικών κατασκευών, μακετών σκηνικών, μασκών και άλλων σκηνικών αντικειμένων, με γενικό τίτλο "Ελληνες σκηνογράφοι - ενδυματολόγοι και αρχαίο δράμα".
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ελληνικής σκηνογραφίας, γενικώς.Κυρίως, όμως, πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια αντι-ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού,αν σκεφθεί κανείς ότι πολλές, αν όχι όλες οι σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες - και οι εκθέσεις - "διοχετεύονται" προς δόξαν της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Η έκθεση αυτή, μετά από σχετική εισήγηση του Σπύρου Ευαγγελάτου,οργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων - Τμήμα Εκθέσεων του ΥΠΠΟ και σχεδιάστηκε από τις αρχιτέκτονες της Α' Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, Βάσω Ρούση και Κική Οικονόμου, και τον τελειόφοιτο του Τμήματος, Κωνσταντίνο Ζαμάνη. Η πραγματοποίησή της, όμως, ουσιαστικά είναι "καρπός" του τρίχρονου, σχεδόν, μελετητικού αλλά και εκπαιδευτικού - καθοδηγητικού μόχθου της αρχιτέκτονα και καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ελένης Φεσσά - Εμμανουήλ,με 30 τελειοφοίτους του Τμήματος, στα πλαίσια των μαθημάτων επιλογής, και με τη συνεργασία τριών νέων θεατρολόγων (Αφροδίτη Μαρτζούκου, Ελσα Ανδριανού, Πετρούλα Ξιφαρά). Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 49 καλλιτεχνών για το αρχαίο δράμα (με πρώτο το ζεύγος Σικελιανού - Πάλμερ) και ο επιστημονικής αξίας κατάλογος της έκθεσης αφορά σε 53 σκηνογράφους - ενδυματολόγους.
Για το 1999, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. ΤΑΣΣΟΣ,εκδίδει δύο πρωτότυπες ξυλογραφίες του Α. Τάσσου, τυπωμένες με το χέρι, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Πρόκειται για τα έργα "Τραπέζι με αντικείμενα" (1943) και "Δύο γυναίκες" (1952), δύο πολύ χαρακτηριστικές ξυλογραφίες, που απεικονίζουν αγαπημένα θέματα του χαράκτη. Οι φιλότεχνοι μπορούν να αποκτήσουν μια πραγματική ξυλογραφία, τυπωμένη από ξύλινη πλάκα που ανήκει στο αρχείο της Εταιρείας. Η εκτύπωση των αντιγράφων έγινε από τον συνεργάτη του Τάσσου Σπύρο Καραχρήστο,ο οποίος τύπωσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με την ίδια φροντίδα από 10 μόνο αντίτυπα.
Κάθε έργο είναι αριθμημένο με λατινική αρίθμηση (Ι-Χ) και υπογεγραμμένο με ευθύνη της Εταιρείας, με τη γνωστή σφραγίδα "Τ", το οποίο προέρχεται από το πρώτο μονόγραμμα του Τάσσου, που βρίσκεται σε έργα του το 1938.
Τα έργα είναι τυπωμένα σε γιαπωνέζικο χαρτί και παραδίδονται μέσα σε ειδικό αντιόξινο χαρτόνι (πασπαρτού) από τα γραφεία της Εταιρείας, καθημερινά και ώρες: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή (10πμ - 2.30μμ), Τρίτη και Πέμπτη (10πμ - 1.30μμ και 6-8.30μμ), κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Τηλέφωνο, φαξ: 9243.100.
Δύο προσωπικές συναυλίες πραγματοποιεί, για πρώτη φορά στην Αθήνα, ο Μάριος Φραγκούλης στην "Ιερά Οδό", αύριο και μεθαύριο (10.30μμ). Λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τη "Σόνι Κλάσικαλ" και λίγο πριν τις ηχογραφήσεις του πρώτου του δίσκου, που θα κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά μετά το φθινόπωρο, ο Μ. Φραγκούλης θα μοιραστεί με το κοινό δυο γοητευτικά μουσικά ταξίδια. Στις συναυλίες θα συμμετέχει η σοπράνο Ντέμπορα Μάγιερς,συμπρωταγωνίστρια του Ελληνα τραγουδιστή στο μιούζικαλ "Ο βασιλιάς κι εγώ", που παρουσιάστηκε στο "Κόβεντ Γκάρντεν" του Λονδίνου και "Το φάντασμα της όπερας", καθώς και 13μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ανδρεάδη.
Το πρόγραμμα, γεμάτο "στάσεις" στο ελληνικό και ξένο έντεχνο τραγούδι, σε δουλιές νεότερων Ελλήνων δημιουργών, σε μέρη από γνωστά μιούζικαλ αλλά και σε καινούρια ελληνικά τραγούδια που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, επιμελήθηκε ο Παρασκευάς Καρασούλος.Απαραίτητες οι κρατήσεις στα τηλέφωνα 3428.272-6.