Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τ' απομεινάρια του έρωτα

Των Βαϊων σήμερα και μπροστά μας απλώνεται η ματωμένη εβδομάδα των παθών. Των παθών της πληγωμένης Γιουγκοσλαβίας φυσικά. Τέτοιες ώρες, τέτοιες τραγικές και απάνθρωπες μέρες δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε διάθεση να παρακολουθήσουμε κάποια ταινία. Ομως ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα στην περίπτωση που...

Που θέλουμε να δούμε τι αφήνει μια μέρα... Σήμερα,λοιπόν από το MEGA στις 23.30 θα απολαύσουμε δυο εκπληκτικές ερμηνείες από τον Αντονι Χόπκινς και την Εμα Τόμσον στην ταινία του Τζέιμς Αϊβορι "Τ' απομεινάρια μιας μέρας".Ο Στίβεν, υπόδειγμα Βρετανού μπάτλερ, θυσιάζει την προσωπική του ζωή πνίγοντας κάθε συναίσθημα στο όνομα του καθήκοντος και της τυφλής αφοσίωσης στο λόρδο Ντάρλιγκτον. Ο κύριός του είναι ένας διεφθαρμένος ευγενής, που φιλοξενεί τους ναζί οι οποίοι παίρνουν στον πύργο του τις αποφάσεις τους. Οταν το μαθαίνει ο μπάτλερ είναι αργά, προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του και να αναζητήσει το χαμένο καιρό. Είναι όμως αργά.

Την Τρίτη από την ΕΤ-1 στις 23.35 θα παρουσιαστεί η ταινία του Μάικλ Κέρτιζ, που είναι βασισμένη σ' ένα ποίημα του Τένισον. Πρόκειται για την "Επέλαση ελαφράς ταξιαρχίας",την ιστορική περιπέτεια του 1936 με πρωταγωνιστές τους Ερολ Φλιν, Ολίβια ντε Χάβιλαντ και Ντέιβιντ Νίβεν. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Μια ταξιαρχία του ιππικού καλείται να δώσει μια μάχη στην κατεχόμενη από τους Βρετανούς Ινδία. Η μάχη πρόκειται να δοθεί στην "κοιλάδα του θανάτου", εκεί όπου οι Ινδοί επαναστάτες είναι πολύ ισχυροί. Ετσι, τα μέλη της ταξιαρχίας καλούνται να αυτοκτονήσουν και όχι να πολεμήσουν. Μέσα στη δίνη του πολέμου αναπτύσσεται ένας δυνατός έρωτας, έτσι όπως γίνεται συνήθως. Η μουσική επένδυση του Μαξ Στάινερ προσδίδει μια ποιητική διάσταση στην ταινία.

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα παρουσιαστεί από την ΕΤ-1 στις 22.30 η ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ: "Μπόμπι Ντίρφιλντ: μια στιγμή ζωής",με τους Αλ Πατσίνο και Μάρθα Κέλερ. Ενας κυνικός οδηγός αγώνων ράλι, που συμμετέχει στο Γκραν Πρι συναντά μια όμορφη γυναίκα. Η παρουσία της τον γυρίζει πίσω, τότε όταν ήταν ακόμη ρομαντικός. Ο έρωτας που νιώθει τον κάνει να ξαναβρεί το χαμένο του συναισθηματικό κόσμο και σταδιακά να μεταμορφωθεί. Αποτέλεσμα να γίνει ένας άλλος άνθρωπος. Η δύναμη της αγάπης είναι τρομακτική. Θαυμάσια, όπως πάντα, η ερμηνεία του Αλ Πατσίνο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη από την κινηματογραφική λέσχη της ΕΤ-1 στις 23.35 θα παρουσιαστεί το ιστορικό δράμα εποχής "Ερρίκος ο Ε'" του Κένεθ Μπράνα. Την άνοιξη του 1414, ο Ερρίκος, ο νεαρός βασιλιάς της Αγγλίας, διεκδικεί το στέμμα της Γαλλίας και εκστρατεύει. Κατακτά το Αρφλέρ και ανεβαίνοντας προς το Βορρά, φτάνει στο Καλέ. Ο στρατός του είναι πολύ κουρασμένος και διστάζει να προχωρήσει. Οι Γάλλοι όμως τον πιέζουν. Ετσι, γίνεται η μάχη του Αζενκούρ και ο Ερρίκος νικά. Ο Κένεθ Μπράνα τόλμησε να επανέλθει στο σαιξπηρικό έργο στο οποίο ο Λόρενς Ολιβιέ είχε δώσει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία και τα κατάφερε. Οχι, φυσικά να ξεπεράσει τον Ολιβιέ, αλλά να σταθεί αξιοπρεπώς και να μη συντριβεί από τη σύγκριση. Ο Ερρίκος του Μπράνα είναι ειλικρινής, αλλά και τυραννισμένος από υπαρξιακά, φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις αξιόλογες ερμηνείες η ανάπλαση της εποχής είναι εξαιρετική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ