Τις επεκτατικές διαθέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά και σε βάρος των μικρότερων τραπεζών, εκδήλωσε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, Γ. Κωστόπουλος
Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε, χτες, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, Γ. Κωστόπουλος,για το κυβερνητικό προς αυτόν "δώρο", που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας.
Ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι αγοραστές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν, με μία βρώμικη προπαγάνδα, την Ιονική Τράπεζα και το ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην τραπεζική αγορά, μετά το ξεπούλημα ο σκοπός άλλαξε. Κατά τον Γ. Κωστόπουλο "η ισορροπία δυνάμεων στην ελληνική τραπεζική αγορά αλλάζει άρδην μετά την απόκτηση της Ιονικής και δίνει στην Alpha Τράπεζα Πίστεως το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα μεταξύ των ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών". Ο ίδιος δεν έκρυψε τις επεκτατικές του βλέψεις, σε βάρος και των μικρότερων τραπεζών, δηλώνοντας ότι "ο συνδυασμός των δυνάμεων της Πίστεως και της Ιονικής θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς λόγω της δυναμικότητας του νέου ομίλου αλλά και λόγω της ενδεχόμενης αδυναμίας ορισμένων μικρών τραπεζών να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς στο νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται". Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι δύο πλέον τράπεζες (Πίστεως και Ιονική) διαθέτουν σήμερα το 18% του συνολικού ενεργητικού, το 19% των χορηγήσεων και το 18,1% των καταθέσεων. Διαθέτουν επίσης δίκτυο 438 υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, 4 υποκαταστήματα στο εξωτερικό, 38 υποκαταστήματα θυγατρικών εταιριών και προσωπικό 8.566 ατόμων. Ο πρόεδρος της Πίστεως δήλωσε, επίσης, ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής που συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια της Εμπορικής, προτείνοντας μάλιστα ανταλλαγή μετοχικών πακέτων των δύο τραπεζών.
Δεν έδωσε πάντως πειστικές απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που του τέθηκαν. Δεν ήταν καθόλου πειστικός, π.χ., όταν επιχείρησε να απαντήσει γιατί, ενώ ο ίδιος με δηλώσεις του το 1998 είχε προσδιορίσει τη λογιστική αξία της Ιονικής στα 45 δισ. δραχμές, στον πρόσφατο διαγωνισμό για να την αποκτήσει έδωσε 272 δισ. δραχμές.
Δεν πείθουν επίσης οι απαντήσεις που δόθηκαν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στους εργαζόμενους από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Αν και το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ήταν ότι τυχόν συγχώνευση της Ιονικής με τη μητρική Εμπορική (προτάσεις "Μόνιτορ") θα οδηγούσε σε απολύσεις 3.000 εργαζομένων, κατά τον πρόεδρο της Πίστεως "κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλιά του". Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια κάποιος δε λέει την αλήθεια, είτε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είτε ο πρόεδρος της Πίστεως. Ο τελευταίος δικαιολόγησε τη θέση αυτή με το επιχείρημα ότι "είναι τόσο μεγάλη η ανάπτυξη των εργασιών που περιμένουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην περισσεύει κανείς...". Ο ίδιος όμως δεν απέκλεισε να υπάρξει αρχικά και "αργούν δυναμικό", αλλά σε μία προσπάθεια καθησυχασμού των εργαζομένων μίλησε για "προσωρινό φαινόμενο".
Ανακοινώθηκε επίσης ότι στα σχέδια της τράπεζας είναι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 120 δισ. δραχμές, ενώ ερωτηματικά προκάλεσε η απάντησή του, για το εάν στην περίπτωση της Ιονικής υπήρξε συνεργασία με τον όμιλο Λάτση. Ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση μεταξύ των δύο τραπεζικών ομίλων, στη συνέχεια ανέφερε ότι "δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί σε ένα διάστημα 4 - 5 χρόνων".