Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Χοντραίνει το παιχνίδι για το ξεπούλημα

"Σιγήν ιχθύος" τήρησαν και χτες - δεύτερη μέρα μετά την υποβολή προσφορών από τους επίδοξους αγοραστές - κυβέρνηση και διοίκηση της Εμπορικής, με συνέπεια τη μείωση της τιμής μετοχής, που διευκολύνει το ξεπούλημα της τράπεζας - "φιλέτο"

"Σιγήν ιχθύος" για την επιχείρηση "εκποίηση της Ιονικής Τράπεζας" - η οποία θεωρείται και τράπεζα - "φιλέτο" - τήρησαν και χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, σχετικά με το περιεχόμενο των προσφορών για την εξαγορά του 51% της Ιονικής, που υποβλήθηκαν στην "J. P. Morgan" από τους 3 ή 4 υποψήφιους αγοραστές. Με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση αλλά και η διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση της Εμπορικής κάνουν ό,τι μπορούν για να "πέσει" σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα η τιμή της μετοχής της Ιονικής στο Χρηματιστήριο (χτες η τιμή της μειώθηκε κατά 5,2%) και να δικαιολογηθεί έτσι η εκποίηση της τράπεζας στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες "αντί πινακίου φακής".

Η σιωπή που τηρεί η κυβέρνηση είναι αδικαιολόγητη, καθώς οι ιθύνοντες της "J. P. Morgan" (ξένη εταιρία που προσλήφθηκε από την κυβέρνηση ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής):

  • Προχτές το βράδυ ενημέρωσαν συνοπτικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας και τον διοικητή της Εμπορικής, τόσο για τον αριθμό των υποψηφίων που υπέβαλαν "ενδεικτική" και "μη δεσμευτική" προσφορά για να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ιονικής, όσο και για το ποσό (μη δεσμευτικό τίμημα) που προσφέρει ο καθένας απ' αυτούς, χωριστά.
  • Χτες ενημέρωσαν αναλυτικά τη διοίκηση της Εμπορικής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφείο της τράπεζας σε "στενό κύκλο", για το περιεχόμενο των προσφορών που υπέβαλαν προχτές οι υποψήφιοι αγοραστές της Ιονικής.

Παρ' όλ' αυτά, οι καθ' ύλην αρμόδιοι, που έχουν αναλάβει εργολαβικά το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας - δηλαδή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και ο διοικητής της Εμπορικής, Κ. Γεωργουτσάκος - προτίμησαν να καλύψουν για δεύτερη μέρα με "πέπλο σιωπής" το όλο θέμα. Απέφυγαν επιμελώς να εκδώσουν μια επίσημη ανακοίνωση, με την οποία να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους - και μέσω αυτών την κοινή γνώμη - για το πόσοι και ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γίνουν τα νέα "αφεντικά" της Ιονικής, καθώς επίσης και το ποσό που ο καθένας τους φέρεται πρόθυμος να προσφέρει για να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας - "φιλέτο".

Συνέπεια της κυβερνητικής αδιαφάνειας είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων, που, επικαλούμενα "πληροφορίες" (είτε εγκεφαλικά κατασκευασμένες, είτε επιλεγμένες με συγκεκριμένες σκοπιμότητες, που κάποιοι διέρρευσαν), μιλούν για 3 ή 4 υποψηφίους αγοραστές (Αλφα Πίστεως, Εργασίας - Eurobank, Πειραιώς και ίσως η ABN AMRO), που πρόσφεραν από 130 μέχρι 150 δισ. δραχμές για την απόκτηση του 51% των μετοχών της Ιονικής. Ολες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να διαψευστούν ανά πάσα στιγμή, καθώς κανείς δεν ανακοίνωσε επίσημα ούτε για το ποιοι και πόσοι ήταν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν προσφορές, ούτε για το ποσό που πρόσφερε κάθε υποψήφιος για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής.

Και ενώ η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να πουλήσει "πάση θυσία" - δηλαδή και να ξεπουλήσει - την Ιονική Τράπεζα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τόσο στην Ιονική όσο και στην Εμπορική Τράπεζα, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία (που κατέχουν μεγάλα πακέτα μετοχών της Ιονικής), προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι:

  • Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, που είναι και ο πωλών, κράτησε για τον εαυτό της ρόλο κομπάρσου, αφήνοντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας (που θα έχει μόνο την πολιτική ευθύνη) να κινεί τα νήματα και να θέτει τους όρους εκποίησης της τράπεζας.
  • Οι διοικήσεις των συλλόγων υπαλλήλων της Ιονικής (που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι) αλλά και της Εμπορικής (που είναι έμμεσα θιγόμενοι καθώς με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής υπονομεύεται το μέλλον της Εμπορικής), κατάπιαν τη γλώσσα τους. Μην αντιδρώντας - έστω και με μια ανακοίνωση - στον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η φάση ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει και πολύ αν η Ιονική παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου ή αν περάσει κάτω από τον έλεγχο των ιδιωτών.

Στο μεταξύ, και μέσα στα πλαίσια των μεθοδεύσεων που κάνουν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του ξεπουλήματος, "πιέστηκε" για τρίτη συνεχή μέρα η τιμή της μετοχής. Ετσι η μετοχή της Ιονικής έκλεισε χτες στις 16.300 δραχμές, ενώ μόλις την προηγούμενη Πέμπτη είχε φτάσει τις 18.000 δραχμές, σημειώνοντας έτσι, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις της οδού Σοφοκλέους, απώλειες της τάξης του 9,44%. Πτώση πάντως χτες είχαν και οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές, με πρωταγωνίστριες, στην πτώση, τις μετοχές των τραπεζών που εμπλέκονται στην αγορά της Ιονικής. Ετσι η προνομιούχος μετοχή της Τράπεζας Αθηνών "έχασε" 7,82%, της Πίστεως 4,7% και της Πειραιώς 4,3%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ