Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ερωτοτροπεί με την ιδέα εξαγοράς της Ιονικής

Το υπονοεί με την ανακοίνωση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 86 δισ. δραχμές

Την πρόθεσή της να πάρει μέρος στη νέα - δεύτερη - απόπειρα εκποίησης της Ιονικής Τράπεζας εκφράζει η διοίκηση της ιδιωτικής Τράπεζας Πειραιώς. Η πρόθεση αυτή εκφράζεται με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, η οποία προαναγγέλλει απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς κατά 86 δισ. δραχμές προκειμένου να προχωρήσουν και ολοκληρωθούν τα αναπτυξιακά σχέδια της Τράπεζας.Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας συζητούσαν - σε στενό κύκλο - τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη δεύτερη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν είχε πάρει μέρος στην πρώτη, αποτυχημένη, απόπειρα πώλησης του 51% των μετοχών της Ιονικής, θεωρώντας (με δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Μιχ. Σάλας) ότι η Ιονική ανήκει στον όμιλο Λάτση.

Ομως, με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς (η οποία ας σημειωθεί ελέγχεται από "γαλαζοπράσινους μεγαλοεπιχειρηματίες), αλλάζει ρότα και δείχνει πως θέλει να πάρει μέρος στο "παιχνίδι" με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Ετσι, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που συζητούσε με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας τους όρους εκποίησης του 51% των μετοχών της Ιονικής και το χρόνο που θα γίνει το νέο "παζάρι", η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς γνωστοποιεί ότι:

  • "Αποφάσισε να προτείνει σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 86 δισ. δραχμές". Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος που θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση. Απλά αναφέρεται ότι "η ημερομηνία σύγκλησης της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης για έγκριση της αύξησης αυτής (σ. σ. του μετοχικού κεφαλαίου κατά 86 δισ. δραχμές), η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μέσω του Τύπου".
  • Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου "θα καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους με την έκδοση 6 νέων μετοχών για κάθε 10 παλιές στην τιμή των 4.000 δραχμών ανά μετοχή" και ότι θα διατεθούν και δωρεάν μετοχές.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς να γίνεται για άλλο σκοπό, όπως βελτίωση του δείκτη φερεγγυότητας με τη διαγραφή επισφαλειών, την ίδρυση νέων υποκαταστημάτων κλπ. Το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την προαναγγελία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ