Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάχη για αλλαγή συσχετισμών και συσπείρωση δυνάμεων

Σε λίγες βδομάδες οι φοιτητές και οι σπουδαστές της χώρας θα πρέπει να εκλέξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολών τους. Στις κάλπες, λοιπόν, για άλλη μια φορά σε περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων κι ενώ όλη η χώρα συγκλονίζεται από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους χώρους της εκπαίδευσης (και βασικά στους μαθητές), οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα στην κοινωνία και θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του κινήματος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.Πολλοί θέλουν να βλέπουμε τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές σαν μια διαδικασία χωρίς ουσία. Μια διαδικασία που θα καταμετρήσει τις τάσεις της απήχησης των πολιτικών κομμάτων στη νεολαία, σε μια σημαντική περίοδο, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Εμείς, όμως, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, αντιλαμβανόμαστε αυτές τις εκλογές σαν μια διαδικασία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, που φυσικά και έχει πολιτικό περιεχόμενο, όχι όμως αυτό που θα καταμετρήσει ο αστικός Τύπος την επόμενη μέρα.

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές θέλουμε να στείλουν μήνυμα χειραφέτησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και ρήξης με τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, επειδή αυτός ο στόχος υπαγορεύει την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, σαρώνει τα μορφωτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα στη δουλιά. Θέλουμε να στείλουν μήνυμα ανυπακοής του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος στη "νέα τάξη πραγμάτων", στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και σε όργανο των ιμπεριαλιστών.

Με το βλέμμα στραμμένο στους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες, στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί καλύτερα ότι η κυρίαρχη πολιτική, μπορεί και πρέπει να ανακοπεί κάτω από την επίδραση των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων. Οτι η κυρίαρχη πολιτική δεν είναι μονόδρομος. Αντίθετα. Μονόδρομος είναι η σύγκρουση με αυτή και η διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής για τη χώρα και για την εκπαίδευση, αυτή των λαϊκών συμφερόντων, που πλευρές της ήρθαν στην επικαιρότητα, με τους μαθητικούς αγώνες.

Μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί ότι το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα είναι επικίνδυνο για το κατεστημένο και αποτελεσματικό για το λαό και τη νεολαία, πρέπει αταλάντευτα να έχει στον προσανατολισμό του την αντιπαράθεση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, που πιστά υλοποιεί η κυβέρνηση. Πρέπει να είναι διεκδικητικό. Πρέπει να είναι μαζικό, ενωτικό, πολύμορφο. Πρέπει να είναι πανελλαδικά συντονισμένο και να στηρίζεται στην αποφασιστικότητα των φοιτητών - σπουδαστών, χωρίς καπέλα και λογικές"ανάθεσης της πάλης για τα προβλήματα σε ειδικούς". Πρέπει να είναι σε ενότητα με το εργατικό κίνημα, το μαθητικό, τους αγρότες, με όλη την κοινωνία που αντιστέκεται, στο Μέτωπο Παιδείας.

Μπορεί και πρέπει ν' αναδειχτεί, ότι ο δρόμος για ένα τέτοιο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, είναι ο δρόμος της αλλαγής των συσχετισμών και της ισχυροποίησης της Πανσπουδαστικής.

Με αφορμή συνεπώς τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές μπορούμε πιο πλατιά να κουβεντιάσουμε με τους συναδέλφους μας για το χαρακτήρα και τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, για τη δικής μας πρόταση διεξόδου, που περνά μέσα από το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα που εμείς παλεύουμε να δημιουργήσουμε. Με αυτό τον τρόπο να προετοιμάσουμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές, να ξεσπάσουν ακόμα πιο μαχητικοί, αποφασιστικοί, μαζικοί και καλύτερα ποιλιτικά προσανατολισμένοι αγώνες.

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας, αυτή των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, είναι ταυτόχρονα ένας σημαντικός σταθμός για τη συσπείρωση και κοινή δράση με τους συναδέλφους μας που συμφωνώνταςμε τις θέσεις μας, θέλουν να καταθέσουν τη δική τους συμβολή στην άνοδο του κινήματος. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ), τα τελευταία χρόνια κάνουν σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ολοένα και περισσότερο παύουν να είναι "μια άλλη τεμπέλα" της ΚΝΕ, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια. Ολοένα και περισσότερο αποχτάνε τα χαρακτηριστικά που στο 7ο Συνέδριο καταλήξαμε, της ζωντανής μαχητικής συμμαχίας των ΚΝιτών με πρωτοπόρους - αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές. Ακόμα όμως δεν έχουμε κατακτήσει το επίπεδο που θέλουμε. Αυτές οι εκλογές είναι αφορμή για να μετρήσουμε αυτή τη συσπείρωση συγκεκριμένα, με τη μαζική συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των ΠΚΣ, αλλά και στην καθημερινή δουλιά, του προγραμματισμού και της υλοποίηση της μάχης της προπαγάνδισης των θέσεων της Πανσπουδαστικής.

Κύριλλος ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα της ΚΝΕ μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές(2016-04-17 00:00:00.0)
Οι φοιτητές και σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους(2010-05-20 00:00:00.0)
Η «Προοδευτική» στηρίζει Πανσπουδαστική ΚΣ(2010-05-19 00:00:00.0)
Να ενισχυθεί η δύναμη που παλεύει για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών(2009-03-31 00:00:00.0)
Με νέες δυνάμεις στη μάχη για την ανατροπή(2008-04-11 00:00:00.0)
Αποδυναμώνουμε τις δυνάμεις της υποταγής και του συμβιβασμού!(2007-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ