Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δραματική μείωση κονδυλίων για σχολεία

Σε κινητοποιήσεις δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και οι δήμοι του νομού, αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρξει θετική λύση στο αίτημα να μην περικοπεί το πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός της νομαρχίας για το περασμένο έτος (8,27 δισ. ) είχε περικοπεί κατά 50%. Ομως ακόμη και αυτά τα λίγα χρήματα δεν έχουν δοθεί όλα, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Οι οφειλές του υπουργείου Παιδείας προς το Νομό Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος που διανύουμε ξεπερνούν τα 3 δισ. δρχ. Και σαν να μη φτάνει αυτό το υπουργείο αποφάσισε περικοπή κατά 65% και του προϋπολογισμού για το 1999.

Ο ίδιος ο νομάρχης, περιγράφοντας την κατάσταση, αποκάλυψε πως πολλά σχολεία έχουν σταματήσει στο στάδιο της ανέγερσης λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν έχουν αποπληρωθεί συμβόλαια για οικόπεδα που προορίζονται για σχολική στέγη με κίνδυνο να χαθούν οριστικά, δεν υπάρχει δυνατότητα για σύναψη νέων συμβολαίων αγοράς οικοπέδων και πολλά σχολεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια βρίσκονται υπό έξωση.

Αποκαλύπτεται έτσι πως η πολιτική της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης οδηγεί σε διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο οι φωνές αγωνίας καθηγητών και μαθητών, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατάγγελναν την κυβέρνηση για συνειδητή υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ