Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποθήκη απορριμμάτων με συνοπτικές διαδικασίες!

Μέσα σε 24 ώρες χορηγήθηκε στην "ΑΕΒΕ Κ. Κωστούλας" άδεια για προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων στη λεωφόρο Ασπροπύργου! Χαρακτηριστικό είναι ότι η αυτοψία των αρμοδίων έγινε από το γραφείο τους, ενώ λίγες μέρες μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χώρο, που οι νομάρχες Ελ. Μπεσμπέα και Δ. Φράγκος έκριναν κατάλληλο...

Αυτοψία από το ...γραφείο τους έκαναν υπηρεσιακοί παράγοντες σε εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, γεγονός που δεν εμπόδισε το νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκο στο να υπογράψει και να χορηγήσει άδεια συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων στην εταιρία "ΑΕΒΕ Κ. Κωστούλας"! Μέσα σε 24 ώρες, η νομάρχης Αθήνας Ελ. Μπεσμπέα και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας ενέκριναν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τους περιβαλλοντικούς όρους και έδωσαν άδεια για συλλογή, μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση στερεών αποβλήτων στην παραπάνω εταιρία!

Οι κινήσεις των δύο νομαρχών και στις δύο περιπτώσεις ήταν αστραπιαίες. Οπως ακριβώς και η φωτιά που ξέσπασε πριν δύο βδομάδες στο χώρο της εταιρίας, στη λεωφόρο Ασπροπύργου... Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις εταιρίας, που συνεργάζεται με πολλούς δήμους του Λεκανοπεδίου για τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων τους στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Με απόφαση, την οποία υπογράφει η νομάρχης Αθήνας Ελ. Μπεσμπέα στις 21.01.99, χορηγήθηκε άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων (συλλογή, μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση) για τρία χρόνια, στην εταιρία "ΑΕΒΕ Κ. Κωστούλας".

Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι περιβαλλοντικοί όροι (έγγραφο υπ' αριθμ. 24887) υπογράφτηκαν μία μέρα πριν. Στις 20.1.99.Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στις 21.01.99, τη μέρα, δηλαδή, που η νομάρχης εγκρίνει την άδεια, υπάρχει και η κοινή εισήγηση των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Νομαρχίας. Φοβερή βιασύνη για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη δραστηριότητα, τη στιγμή, μάλιστα, που πολλές φορές στο παρελθόν στο συγκεκριμένο χώρο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία, που η Νομαρχία Αθήνας ολοκλήρωσε μέσα σε μια μέρα, συνήθως διαρκεί μερικά χρόνια... Φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκαινιάζονται νέες μέθοδοι. Η, μήπως, συμβαίνει κάτι άλλο;

Αυτοψία εξ αποστάσεως...

Στην περίπτωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, όσα διαδραματίζονται είναι επίσης απίστευτα. Κι αυτό, γιατί η άδεια συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων στον ιδιώτη χορηγήθηκε στις 29.7.98,χωρίς καν να έχει γίνει αυτοψία στο χώρο!

Τι θεωρεί ο νομάρχης Δ. Φράγκος αρκετό; "Τη με αρ. 636/8.7.98 αντίστοιχη άδεια συλλογής και μεταφοράς οικιακών απορριμμάτων που χορηγήθηκε στην "Κωστούλας ΑΕΒΕ" από το γραφείο του νομάρχη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, όπου εδρεύει η ως άνω εταιρία, ως εξ ορισμού τεκμήριο επάρκειας και καταλληλότητας του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών της για την εν λόγω δραστηριότητα - ελλείψει ιδίας επιτόπιας εκτιμήσεως από τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες μας - ένεκα του επείγοντος της εκδόσεως της παρούσης". Θα είχε, βέβαια, ενδιαφέρον να εξηγήσει ο νομάρχης και οι αρμόδιοι της νομαρχίας τι ακριβώς εννοούν και πού βρίσκεται το επείγον του πράγματος.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι ειδικοί του ΕΣΔΚΝΑ έχουν επισημάνει κατ' επανάληψη τους κινδύνους στο νομάρχη Δυτικής Αττικής Περικλή Παπαπέτρου.Συγκεκριμένα, με έγγραφό του, στις 3.2.1998 ο ΕΣΔΚΝΑ καλεί το νομάρχη Δυτικής Αττικής να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αφού, ύστερα από έλεγχο, διαπιστώθηκαν προβλήματα. Στις 27.3.1998, ο ΕΣΔΚΝΑ καλεί ξανά το νομάρχη Δυτικής Αττικής να επιληφθεί του θέματος. Μάλιστα, αναφέρει και ένα νέο στοιχείο. Στο διάστημα από 9 - 19.3.1998, η ποσότητα των απορριμμάτων που αδειάζουν στη χωματερή των Ανω Λιοσίων τα απορριμματοφόρα του Κωστούλα "παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μείωση".Για παράδειγμα, στις 9 Μάρτη τα απορριμματοφόρα του Κωστούλα άδειασαν 19,3 τόνους και στις 10 Μάρτη, μία μέρα μετά 700 κιλά!!! Πού πήγαν, άραγε, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών;

Ο ΕΣΔΚΝΑ παραθέτει αναλυτικά τα στοιχεία και καταλήγει: "Επειδή από τα πιο πάνω στοιχεία πιθανολογείται ότι η υπόψη εταιρία, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, προβαίνει σε συγκέντρωση και μεταφόρτωση των απορριμμάτων σε δικό της μη αδειοδοτημένο χώρο και στη μεταφορά τους προς άγνωστο χώρο απόρριψης, παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος".

Ενα στοιχείο, που αναφέρει ο ΕΣΔΚΝΑ στο έγγραφο και που ίσως εξηγεί το λόγο όσων συμβαίνουν είναι το εξής: "Από 9.3 άλλαξε ο τρόπος πληρωμής του αναλογούντος τέλους και οι χρήστες του Χώρου Διάθεσης Απορριμμάτων υποχρεούνται να καταβάλουν αυτό επί τόπου στα εντεταλμένα προς τούτο όργανα"...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org