Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
"Η σύγκρουση είναι μονόδρομος"

Η ανάπτυξη μαζικής πολιτικής δράσης για τη σταθερή συσπείρωση νέων στο κίνημα, η αλλαγή συσχετισμών στους φοιτητικούς συλλόγους και η συγκρότηση αγωνιστικού πόλου που θα συντονίζει, θα δίνει δυναμική και προσανατολισμό στους αγώνες και θα συμβάλλει στη συνάντηση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό, οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα

Σε κλίμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας και μπροστά στο άνοιγμα των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΑΕΙ - ΤΕΙ ενόψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών στις 28 Απρίλη, αλλά και των επερχόμενων ευρωεκλογών, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 6 του Μάρτη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.Την ανάγκη πιο πλατιάς, πιο μαζικής δράσης της Οργάνωσης στα μέτωπα που ανοίγει και της συσπείρωσης όλο και περισσότερων νέων σ' αυτά, τόνισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,στην παρέμβασή του.

Από την παρέμβαση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στη Συνδιάσκεψη της Σπουδάζουσας Αθήνας παραθέτουμε αναλυτικά αποσπάσματα:

"Από την εμπειρία που μεταφέρατε, από τις εκτιμήσεις σας για την απήχηση της δράσης μας ανάμεσα στους φοιτητές, καθώς και από την ύπαρξη αυτή τη χρονιά ενός μεγάλου κινήματος όπου η ΚΝΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όλοι κατανοούμε ότι με νέους όρους σήμερα δίνουμε τη μάχη για να κερδίσουμε τη νέα γενιά.

Αυτή την περίοδο η Οργάνωσή μας ολοκληρώνει μια καθολική εξόρμηση στα Λύκεια με σύνθημα "Η κερδισμένη γενιά".Η υιοθέτηση αυτού του συνθήματος δε μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι κερδίσαμε τη νέα γενιά, ότι η μάχη για τη συνείδηση της νεολαίας κρίθηκε υπέρ μας.

Θεωρούμε, όμως, ότι αυτή τη διαπάλη τη δίνουμε μετρώντας νέα θετικά αποτελέσματα, εκτιμώντας σειρά νέων ποιοτικών στοιχείων στην πολιτική συμπεριφορά της νεολαίας, που οφείλονται και στη δική μας δουλιά. Για τρεις μήνες ήταν κυρίαρχη ανάμεσα στη μαθητική νεολαία η λογική του αγώνα, της σύγκρουσης με μια αντιδραστική πολιτική. Αυτή τη λογική την αγκάλιασαν μεγάλα τμήματα φοιτητών - σπουδαστών, αλλά και ευρύτερα των νέων. Σ' αυτό το κίνημα ήταν καθοριστική η παρουσία μας, αισθητός ο πρωτοπόρος ρόλος της Οργάνωσής μας. Αυτές τις μέρες, έγινε κυρίαρχη ανάμεσα στους νέους η λογική της αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό. Μια στάση που εκφράστηκε πολύμορφα, απορρίπτοντας τον "κοσμοπολιτισμό" της υποταγής στους ισχυρούς - Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ - περιορίζοντας ταυτόχρονα τις τουρκοφαγικές διαθέσεις των εθνικιστών".

"Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας"

"Οι μεγάλες δυνατότητες που εντοπίζουμε στη νεολαία οδηγούν και την άρχουσα τάξη να μεγαλώσει τις προσπάθειές της για να εγκλωβίσει ή να "ευνουχίσει" το ριζοσπαστισμό που δυναμώνει στη νέα γενιά. Να εμποδίσει το μπολιασμό του με την αναγκαιότητα της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και το πολιτικό κατεστημένο. Μην υποτιμήσουμε το γεγονός ότι ιδιαίτερα στο χώρο της διανόησης γίνονται "κινήσεις υπογραφών" στη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με επιδίωξη τον προσανατολισμό της διάχυτης αγανάκτησης και των αναζητήσεων που μεγαλώνουν. Μην υποτιμήσουμε την επίδραση που σίγουρα έχουν ανάμεσα στους φοιτητές τα διάφορα ρεύματα σκέψης, που δουλεύονται από διανοούμενους υπηρέτες του συστήματος και "σοβαρούς" αναλυτές των εφημερίδων.

Για να κερδίζει σταθερά και πλατιά η ανυπότακτη - αντιιμπεριαλιστική λογική, δε φτάνει η ύπαρξη ανατρεπτικής πολιτικής. Τέτοια έχει το Κόμμα μας. Δε φτάνει η ύπαρξη αγώνων. Τέτοιους είχαμε και θα έχουμε. Στο κέντρο της προσοχής όλης της Οργάνωσης χρειάζεται να βρίσκεται η ανάπτυξη μαζικής πολιτικής δράσης, η δουλιά με την πολιτική μας, το μέτρημα και ο έλεγχος για τη σταθερή συσπείρωση νέων στο κίνημα, στα μέτωπα πάλης.

Αποδείχτηκε φέτος πιο καθαρά ότι η πρότασή μας μπορεί να κερδίσει πλατιά, να πρωταγωνιστεί στο κίνημα. Είναι σωστή η επισήμανση που έγινε στη συζήτηση, για την ανάγκη να εμπιστευτούμε περισσότερο τις δυνάμεις μας. Να εμπιστευτούμε τη νεολαία και τις διαθέσεις της. Ολοι ασχοληθήκαμε με τη δυναμική του μαθητικού κινήματος, με τα αποτελέσματα που έφερε, "τα κέρδη που εισπράττει" η Οργάνωσή μας. Ολοι αναφερθήκατε στη σοβαρή δράση που αναπτύχθηκε στα Πανεπιστήμια, στις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών, στις κινητοποιήσεις. Μας απασχολεί η "ψαλίδα" που εντοπίζουμε στον κόσμο που συμμετείχε στις γενικές συνελεύσεις και σ' αυτούς που βγήκαν στο δρόμο - η απόσταση δυναμικής του φοιτητικού κινήματος σε σύγκριση με το μαθητικό. Γίνονται σωστές εκτιμήσεις για τους λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν και με τη δική μας δουλιά. Θα είναι λάθος όμως, αν συγκρίνουμε μηχανικά τα δύο κινήματα. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, αφού δεν είχαμε την ίδια έκταση και μαζικότητα στα Πανεπιστήμια, έχουμε πρόβλημα. Υπάρχει διαφορετική κατάσταση - συσχετισμοί - δυνατότητες στους μαθητές. Πιο έντονα έγινε ορατή η αντιδραστική πολιτική λόγω και του εξεταστικού και βεβαίως ποτέ δεν αναπτύσσονται ευθύγραμμα και την ίδια περίοδο με την ίδια ένταση όλα τα τμήματα του κινήματος. Αυτές οι επισημάνσεις δε γίνονται για να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση στα ΑΕΙ, αλλά για να εντοπίσουμε με το σωστό τρόπο τι πρέπει να κάνουμε, για να αλλάξουν πιο αποφασιστικά τα δεδομένα στο φοιτητικό κίνημα".

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

"Σε αυτή την ανάγκη αλλαγής δεν υπάρχουν συνταγές για το πώς θα δρούμε, υπάρχει θαρραλέα - αποφασιστική υλοποίηση των στόχων που έχει βάλει η Οργάνωσή μας: α) Δουλιά με την Πανσπουδαστική, τα θετικά παραδείγματα να γενικευτούν στη δράση μας με την παράταξη. β) Σταθερή πολιτική δουλιά της ΚΝΕ, διεύρυνση συνεχώς του κόσμου στον οποίο φτάνουμε - προβληματίζουμε - συσπειρώνουμε. γ) Ανάπτυξη της ΚΝΕ με ρυθμούς εντατικούς. δ) Ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, αναδείχνοντας πειστικά το ρόλο και τις θέσεις της κάθε μιας, δουλεύοντας καλύτερα το μέτωπό μας στις άλλες παρατάξεις, με κύριο μέλημα πόσο τους αποκαλύπτουμε στα μάτια των φοιτητών, πόσο επηρεάζουμε με τα επιχειρήματά μας.

Σταθερά τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύουμε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα. Αυτή η ανάγκη, γίνεται πιο έντονη, γιατί είναι ένας από τους παράγοντες, που δυσκολεύουν την ένταση των φοιτητικών αγώνων, σε μια περίοδο που δεκάδες χιλιάδες μαθητές ήταν στο δρόμο. Αυτή μας η θέση μπορεί να γίνει απαίτηση. Χρειάζεται να βάλουμε καθαρά στους συναδέλφους το γεγονός ότι οι συσχετισμοί στους συλλόγους κρίνουν καθοριστικά τη δυναμική και την προοπτική του κινήματος. Η δραστική αλλαγή στους συσχετισμούς θα δώσει άνθηση σε ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα, που απουσίασε στο φοιτητικό κίνημα και επέδρασε αρνητικά: Είναι η απουσία ενός αγωνιστικού πόλου, που ατονίζει και επιμέρους διαθέσεις και σκιρτήματα. Η συγκρότηση αγωνιστικού πόλου ωθεί τη γενίκευση και την κλιμάκωση των αντιστάσεων, προσθέτοντας δυναμική και διάρκεια στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση".

Αγωνιστικός πόλος

"Το μεγάλο χαρτί του μαθητικού κινήματος, ο τοπικός και πανελλαδικός συντονισμός, που επιτεύχθηκε λόγω της Οργάνωσης, έλειψε σαν προσπάθεια στα ΑΕΙ. Ο συντονισμός του κινήματος σε πλαίσιο αγώνα, που προσανατολίζει την πάλη και ενώνει, είναι κρίσιμο πρόβλημα, που έχουμε να λύσουμε όχι κλείνοντας τα μάτια σ' αυτό, αλλά μέσω της πρωτοπόρας δράσης μας και της αποδοχής των θέσεών μας από τους φοιτητές. Τα Συντονιστικά Αγώνα αντιμετωπίζονται όμως και σαν δρόμος συσπείρωσης πλατύτερων δυνάμεων με στόχους πάλης, που συγκρούονται με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Στα ΑΕΙ έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπρόσθετα τη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει με την ΕΦΕΕ. Το συνέδριο της ΕΦΕΕ οι άλλες παρατάξεις το έχουν κάνει "ανέκδοτο". Η άνοδος της Πανσπουδαστικής, που θα καταγραφεί και στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, θα πιέσει και τις άλλες δυνάμεις για την καταγραφή των συσχετισμών στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

Πέρα όμως από την ΕΦΕΕ, για την Οργάνωσή μας μπαίνει επιτακτικά ο στόχος συγκρότησης αγωνιστικού πόλου, που θα συντονίζει Συλλόγους, Γενικές Συνελεύσεις, Επιτροπές Ετών, δίνοντας δυναμική και προσανατολισμό στις διεργασίες που συντελούνται, είτε υπάρχει συγκροτημένη ΕΦΕΕ, είτε αντί της ΕΦΕΕ.

Ο στόχος αυτός θα δώσει άνθηση και θα γενικεύσει τη δουλιά, συσπείρωση δυνάμεων - αγώνα, θα συμβάλει στη συνάντηση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό και τα άλλα τμήματα του κινήματος της νέας γενιάς.

Και από αυτή τη σκοπιά μεγαλώνει η κρισιμότητα των εκλογών στις 28/4 σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η μεγάλη αισιοδοξία που εκφράζεται στη Συνδιάσκεψή σας είναι η ίδια με το κλίμα στις άλλες Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων της Σπουδάζουσας στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Είναι σίγουρο ότι η παράταξή μας θα σημειώσει μεγάλη άνοδο. Αυτό που όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι ως τις εκλογές θα πρέπει να επεκτείνουμε τη δράση μας, να φτάσουμε παντού. Οσο πιο πλατιά, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

"Η σύγκρουση είναι μονόδρομος".Το φετινό μας σύνθημα μπορούν να το ακολουθήσουν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές. Η δουλιά που έχουμε μπροστά μας ως τις φοιτητικές εκλογές - ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές - θα αποδείξει τη δυναμική, την απήχηση και την εμπιστοσύνη στην πολιτική μας από τους φοιτητές".

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν επίσης οι: Δημήτρης Ζάχαρης γραμματέας της ΚΟΑ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελένη Μηλιαρονικολάκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας, Βαγγέλης Ξένος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κρομίδας μέλος Γραφείου ΚΟΑ, τα μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σερετάκης και Παναγιώτης Παλαβός.

Γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας επανεκλέχτηκε ο Κύριλλος Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ανάπτυξη μαζικής πολιτικής δράσης για τη σταθερή συσπείρωση νέων στο κίνημα, η αλλαγή συσχετισμών στους φοιτητικούς συλλόγους και η συγκρότηση αγωνιστικού πόλου που θα συντονίζει, θα δίνει δυναμική και προσανατολισμό στους αγώνες και θα συμβάλλει στη συνάντηση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό είναι οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ